Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis'in, Rum kesimi üst düzey yetkilileriyle uluslararası kredi kuruluşları arasında sürdürülen mali kurtarma paketiyle ilgili küçük mevduat sahipleri için değişikliğe gitme çabası içerisinde olduğu bildirildi.
Anastasiadis, televizyonda yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, mevduat sahiplerine getirilmesi planlanan verginin, küçük tasarruf sahipleri üzerindeki etkisini azaltmak için, mali kurtarma paketinde değişiklik yapmak istediklerini belirtti.
Rum bankalarındaki hesaplara getirilen ve bugüne bırakılan oylama hakkında ise Anastasiadis, mali kurtarma paketinin onaylanması için milletvekillerine çağrıda bulunarak, vergilerin onaylanmasının iflastan çıkmak için çok önemli olduğunu kaydetti.
Anastasiadis konuşmasında, "Bu zor ve zahmetli kararın neden olduğu hoş olmayan duyguları kesinlikle paylaşıyorum. Bu nedenle ileri saatlerde avro bölgesinin kararlarının küçük mevduat sahipleri üzerindeki etkisinin sınırlandırılması için mücadele etmeye devam ediyorum" ifadelerine yer verdi.
Öte yandan Rum lider, "küçük mevduat sahipleri" ifadesiyle kimleri kastettiğini söylemedi ancak çalışmanın, bankalarda 100 bin avrodan daha az parası olanları kapsayacağı tahmin eidliyor.
Anastasiadis, "Bizim ulaştığımız bu çözüm kesinlikle istemediğimiz çözümlerden biriydi, ancak bu (paket) ekonomimizin yönetimini bizim ellerimize bıraktığı için bu şartlar altında en az ağrılı olandır" dedi.
Vergilerin, iki yılda mevduatlar üzerinden toplanan faizler kadar olduğunu bunun da sadece bir defa gerçekleştiğinin altını çizen Anastasiadis, mevduat sahiplerinin zararlarının banka hisseleriyle tanzim edileceğini ifade etti.
Anastasiadis, emeklilik fonu ile vakıf ve sandıklara dokunulmayacağını ve daha fazla maaş veya emeklilik kesintisine gidilmeyeceğini belirtti.
Yunanistan'dan parasını alamayan ve iflasın eşiğine gelen GKRY'deki bankaları kurtarabilmek için acilen 17 milyar avroya ihtiyaç bulunuyor.
Bankaların iflasının önlenmesi için ihtiyaç duyulan miktarın, neredeyse GKRY'nin yıllık ekonomik çıktısına eşit olması, Rum kesiminin borcunu nasıl kapatacağına ilişkin kuşkulara neden oluyor.
GKRK'nin AB ile mutabakata vardığı kredi anlaşması karşılığında Rum bankalarındaki mevduat hesaplarına getirilen vergi şartına Rumlar tepki göstermişti.
Buna göre Avro Bölgesi maliye bakanları ve IMF'nin kurtarma operasyonu uyarınca, Güney Kıbrıs bankalarındaki mevduat hesapları kesintiye uğrayacak.
Bu kapsamda 100 bin avrodan az hesabı olanlardan bir defaya mahsus yüzde 6,75, 100 bin avroyu aşan hesaplardan ise yüzde 9,9 vergi yükümlülüğü getiriliyor. Bununla birlikte Rum kesiminde bankacılık sisteminde düzenlemeye gidilerek, bütçe açığının kapatılması bekleniyor.
Muhabir: Sultan Çoğalan/ AP
Yayıncı: Yusuf Kaya - LEFKOŞA
Son Dakika › Güncel › Kıbrıs Rum Kesimi İçin Açıklanan Kurtarma Paketi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?