Tesbih sanatının Osmanlı'dan günümüze sarkan bir sanat ve kültür olduğunu ifade eden Sercan Yetkinşekerci, "Antika değeri bulunan objeleri el emeği göz nuru işleyerek özel tasarımlarla tesbihe dönüştürüyorum. Tasarladığım bir tesbihin yapılması bazen aylarca sürebiliyor. Bu nedenle Ata sanatımız olan tesbih sanatımızın Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenmesini istiyoruz" dedi.
Sercan Yetkinşekerci, Ankara'nın Keçiören İlçesi'nde 5 yıl önce kurduğu atölyede antik eşyaları özel tasarımlarla tesbih imal etmeye başladığını söyledi. Yetkinşekerci, "Tesbih, Osamanlı'dan günümüze sarkan bir sanat ve kültürdür. Bu nedenle son yıllarda özel bir tesbihe sahip olmak isteyen çok sayıda insanlar var. Bana asırlık antika objelerini getiren insanlara özel tasarımlarla tesbihler yaparak geçimimi sağlamaya çalışıyorum" dedi.
TESBİHİN DE BAŞKENTİ ANKARA
Yaptığı tesbihlerin yurt içinde ve dışında oldukça rağbet gördüğünü belirten Yetkinşekerci, başta katalin, damla kehribar ve antik eşyaları tesbihe dönüştürdüklerini belirtirken, "Bu objeleri bazen aylar süren el emeği, göz nuru ile tesbihe dönüştürüyorum. Özel bir tasarımla ve müşterinin özel isteğine bağlı yapılan tesbihler sanat değeri taşıyor. Daha sonra bu tesbihler, tesbih severler arasında iyi fiyatlara alınıp satıldığı haberlerini alıyoruz" dedi. Tesbihin de başkentinin Ankara olduğunu belirten Yetkinşekerci, "Yurt genelinde benim gibi tesbih imalatı yapan çok sayıda tesbih ustaları var. Bu imalatçılar ve tesbih severler, her ayın ilk pazar gününde Aşağıayrancı'da kurulan Antika Pazarı'nda bir araya geliyoruz. Ayrıca İtfaiye meydanında bir kahvehanede her hafta sonu tesbih imalatçıları ve malzeme satıcıları bir araya geliyoruz. bu nedenle tesbihin de başkenti Ankara oldu diyoruz" diye konuştu.
HAYVANSAL ÜRÜNLERİ TESBİH YAPMIYORUZ
Hayvansal ürünlerden kesinlikle tesbih yapmadıklarının altını çizen Yetkinşekerci, "Hayvansal ürünlerden tesbih yapmamız için çok talep var, ama biz konuya sıcak bakmıyoruz ve müşterimizin bu isteğini geri çeviriyoruz" dedi.
YURT İÇİ VE DIŞINDA TANINMASINI İSTİYORUZ
Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan özel bir istekleri olduğunu belirten Yetkinşekerci, "El emeği ve göz nuru dökerek yaptığımız tesbihler için bakanlık fuarlar düzenleyip, ata sanatımız olan tesbihlerin yurt içinde ve dışında tanınmasını istiyoruz. Bu etkinlikler yapılırsa, tesbihlerimizin uluslararasında rağbet göreceğine inanıyorum. Bu konuda da bakanlığa gerekli baş vurular yaptık" dedi.
Son günlerde sosyal medya üzerinden el emeği olmayan ürünleri orjinal gibi gösterilip, boncuk tesbihleri pahalı fiyatlara satılarak tesbih severleri mağdur ettiklerini belirten Yetkinşekerci, "Bu konuda tesbih severler aldıkları tesbihlerin menşeisine ve ustalarına bakarak değerlendirirlerse yanılgıya düşmezler" dedi. Tesbih ustası Yetkinşekerci, devlet sanatçısı unvanı alabilmek için gerekli müracatı yaptıklarını da kaydetti.
Son Dakika › Güncel › Koleksiyonerler İçin Antika Objelerden Tesbih Yapıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?