"Kompleks Kardeşliğin Göstergesi" - Son Dakika
Güncel

"Kompleks Kardeşliğin Göstergesi"

Tesisi idari ofisler, okuma salonları, öğrenci yurdu ve lojistik binalarından meydana geliyor.

27.09.2012 17:07

Türkiye ile Pakistan arasındaki kardeşlik köprülerine bir yenisi daha ekleniyor. Kimse Yok Mu, Pakistan Pencap Eyaleti'nin desteğiyle Van'da 'Kimse Yok Mu Van Eğitim Kompleksi ve Sosyal Tesislerin' temellerini attı. Temel atma törenine Kimse Yok Mu Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Öztürk'ün yanı sıra, Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Muhammad Shahbaz Sherif, Van Milletvekili Burhan Kayatürk ve Van Valisi Münir Karaloğlu katıldı.

2010 yılı Ağustos ayında Pakistan'da meydana gelen sel felaketi sonrasında Kimse Yok Mu'nun bölgeye ilk giden yardım kuruluşlarından biri olduğunu dile getiren Ünal Öztürk, "Geçtiğimiz yıl meydana gelen Van depreminde de destek gördüğümüz ilk ülkelerden bir tanesi Pakistan'dı. Çünkü Türkiye ve Pakistan tarihten bugüne birbirini kardeş olarak gören iki ülkedir" dedi. Van il merkezi Kalecik bölgesinde inşa edilecek olan eğitim kompleksi ve sosyal tesisin, idari ofisler, okuma salonları, öğrenci yurdu ve lojistik birimleri olacağını dile getiren Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"6 bin 500 metrekare üzerine inşa edilecek kompleksin inşaat alanı 5 bin 600 metrekare olacak. Zemin, bir ve ikinci katlar olmak üzere üç kattan oluşacak kompleks, hafif çelik sistem

olup depreme dayanıklı bir yapıdır. Tesisimiz Van'ın eğitimine katkısının yanında ihtiyaç sahiplerinin ihtiyacını karşılamada önemli rol oynayacaktır. Kompleksimizin inşa sürecine kardeş Pakistan Pencap Eyaleti de destek oluyor. Pencap Eyaleti Başbakanı Muhammad Shahbaz Sherif nezdinde bizlere 750 bin dolar destekte bulundular."

"En büyük desteğimiz Türkiye oldu"

Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Muhammad Shahbaz Sherif, geçtiğimiz yıl Van'da yaşanan depremin ardından 'Van için neler yapabiliriz?' diye konuşmak üzere bir kriz masası oluşturduklarına dikkat çekerek, "İlk anda 2 uçak dolusu yardım ve 1 milyon doları aşkın nakit parayı Türk kurumlarına gönderdik" dedi. Kendisinin de Van'a bu süreçte gelmek istediğini ancak hava şartlarından ötürü daha önce gelemediğini vurgulayan Shahbaz Sherif, "Pakistan sel ve deprem felaketi yaşadığında ilk ve en büyük yardımları Türkiye'den gördük. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, 100 milyon dolar ile yardımımıza koştu. Bizzat kendisi ve eşi yardım dağıtmak için Pakistan'a kadar geldiler" diye konuştu. Shahbaz Sherif, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2010'da yaşadığımız sel felaketinde 15 milyon kişi evsiz kaldı. Bu süreçte en büyük yardımı Türkiye'den gördük. Birçok Türk işadamı da Pakistan'a geldi.Hayatımda gördüğüm en ilginç anlardan birisi de Türk işadamlarının bayramda ailelerini arkada bırakarak kurban kesmek için Pakistan'a gelmesiydi. Paktürk Okulları da bu duruma köprü oluşturdu. Türk hükümetinin bizim yaptığımız bu yardıma ihtiyacı yok ama bu fırsat bize tanındığı için çok teşekkür ediyoruz. Sözünü verdiğimiz 1 milyon dolarlık bağışın 750 bin dolarlık kısmını bugün takdim ediyoruz."

"Pakistan ve Türkiye karşılıksız birbirini seven iki ülke"

2011 yılı içinde Van'ın 2 büyük felaketle sarsıldığını, can ve mal kayıpları yaşadığını dile getiren Van Valisi Münir Karaloğlu, "Can kayıplarımızın telafisi yok. Ancak kaybettiğimiz maddi varlıklar bir bir yenileniyor. 11 aydır Van'ı tekrar ayağa kaldırmak ve vatandaşlarımızın yaralarını sarmak için milletimizle ve dost milletlerimizle çalışmaya devam ediyoruz" dedi. Tarihten bu yana Türkiye ve Pakistan'ın 'karşılıksız birbirini seven' iki ülke olduğunu bildiren Karaloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Pakistan'da bir deprem ya da bir sel felaketi olduğunda biz onu tam yüreğimizde hisseder Pakistan'ın yardımına koşarız. Van depreminde de gördük ki Pakistan halkı bizim hislerimizin daha fazlasını hissetti ve yardımımıza koştu. Bugün de bu güzel yardımlaşmanın bir neticesi olarak buradayız. Hem eğitim hem yardımlaşma merkezi olarak kullanılacak bir merkezin temelini atıyoruz. Bu tesis kardeşliğin de bir nişanesi olacak. Eser burada oldukça Pakistan halkının kardeşliği Van halkı tarafından bilinecek."

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 'Kompleks Kardeşliğin Göstergesi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement