Korgeneral İyigün Tutuklandı - Son Dakika
Güncel

Korgeneral İyigün Tutuklandı

Korgeneral İyigün Tutuklandı

Eski Kara Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İzzettin İyigün tutuklandı.

06.03.2013 21:00  Güncelleme: 10:49

Emekli Korgeneral İyigün, nöbetçi mahkeme tarafından darbeye teşebbüs suçlamasıyla tutuklandı.

28 Şubat döneminde Sincan'da tankların yürütülmesi emrini veren komutanlar arasında yer aldığı belirtilen dönemin Eğitim ve Doktrin (EDOK) Komutanı emekli Korgeneral İzzettin İyigün , soruşturma kapsamında dün şüpheli sıfatıyla ifade verdi.

İzzettin İyigün, Savcı Mustafa Bilgili'nin "Sincan'da tankları siz mi yürüttünüz?" sorusuna "Hikmet Köksal ve Doğu Aktulga emir verdi. Çevik Bir biliyordu" karşılığını verdi. Bu arada tutuklanan komutanla ilgili ilginç bir de siyasi hikaye ortaya çıktı. İyigün'e Fazilet Partisi'nin adaylık teklifinde bulunduğu ama komutanın reddettiği anlaşıldı.

DARBEYE KARŞIYIM

İyigün, "80 tankın yürütülmesi emrini verdiler, ben de 20 tank yürüttüm. Doğrudan emri uyguladım. Güzergahı onlar belirledi. En kötü demokrasi darbeden iyidir" dedi.

28 Şubat soruşturması kapsamında dönemin EDOK Komutanı emekli Korgeneral İzzettin İyigün İstanbul'da gözaltına alındı ve THY'nin tarifeli seferiyle Ankara Adliyesi'ne getirildi. Savcı Mustafa Bilgili'ye yaklaşık 4 saat ifade veren İyigün'e Genelkurmay'dan gönderilen Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığı'nın günlük faaliyetlerinin kaydedildiği "Barış Ceridesi" başlıklı 3 sayfalık belge ve BÇG yapılanmasına dair belgeler gösterildi. "Tankları siz mi yürüttünüz? Tankların güzergahını özellikle ve kasıtlı olarak mı şehir merkezine aldınız?" soruları yöneltildi.

EMİR VERİLDİ, YÜRÜTTÜM

Emekli Korg. İzzettin İyügün bu sorulara, "80 tankın yürütülmesi emri geldi, ben de 20 tankın Sincan'da yürütülmesi talimatını verdim. Hikmet Paşa (Köksal) ile Doğu Aktulga emir verdi, ben de tankları yürüttüm. Güzergahı onlar belirledi. Bu durumdan Çevik Bir'in de haberi vardı" yanıtını verdi. Savcının tutuklama istediği İyigün, sevk edildiği mahkemece tutuklandı.

CEYLANOĞLU SÖYLEMİŞTİ

Sincan'da tankları yürüttüğü belirtilen Erdal Ceylanoğlu ifadesinde, "3 Şubat günü 19:45'te Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Doğu Aktulga, saat 20:00'da EDOK Komutanı İzzettin İyigün'ün şifai emirleri ile kırmızı taburun hareket emri verilmiş" demişti.

BEN YAPTIM

İyigüN, 21 Haziran 2004'te Hürriyet'e verdiği röportajında şunları söylemişti: "28 Şubat'ta Sincan'da tankları yürüten, balans ayarını yapan benim. Öncesinden ne Karadayı'nın haberi vardı, ne de Çevik Bir'in. Bizim kelle koltukta yaptıklarımızı başkaları sahiplendi, hatta kahraman bile ilan edildi."

ADAYLIK TEKLİFİ

28 Şubat soruşturması kapsamında dün tutuklanan İzzettin İyigün'ün ilginç bir "siyasete atılma" hikayesinin olduğu da ortaya çıktı. Dönemin Fazilet Partisi'nin üst düzey yöneticilerinden biri bu hikayeyi Hürriyet'e şöyle anlattı:

"1999 seçimlerinde kendisinin adaylığı parti yöneticilerimizden Şevket Kazan tarafından gündeme getirildi. Bu öneri partinin başkanlık divanında da konuşuldu. Genel Başkan rahmetli Necmettin Erbakan da bu öneriye olumlu bakıyordu. Kendisinin de onayı olursa memleketi Kilis'ten aday gösteririz denildi. Erbakan hocamız da bir general vekilimizin olmasını istiyordu. Hoca, önerimize müspet baktı. Başkanlık divanında tartıştık ve öneriyi götürdük. Ancak kendisi o dönem Kilis Milletvekili olan Doğan Güreş Paşa'yı kastederek, 'ben komutanıma karşı aday olmam' dedi."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Korgeneral İyigün Tutuklandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement