Lozan'dan Cumhuriyet'e İsmet İnönü Sergisi Açıldı - Son Dakika
Güncel

Lozan'dan Cumhuriyet'e İsmet İnönü Sergisi Açıldı

Lozan\'dan Cumhuriyet\'e İsmet İnönü Sergisi Açıldı

Lozan ile ilgili dokümanlar ve mektupların yer aldığı, Lozan'dan Cumhuriyet'e İsmet İnönü Sergisi, Çankaya Belediyesi Galeri Uray Sergi Salonu'nda açıldı.

10.10.2013 21:43

Lozan'dan Cumhuriyet'e İsmet İnönü Sergisi, Çankaya Belediyesi Galeri Uray Sergi Salonu'nda açıldı. Sergide Lozan ile ilgili dokümanlar, mektuplar yer alırken, çocuklar için de ayrı bir bölüm bulunuyor.

Küratörlüğünü Prof. Dr. Zafer Toprak'ın, tasarımını Çağdaş Arpaç ve Dr. Fatma Türe'nin yaptığı, yeni medya teknolojileriyle düzenlenmiş sergide ziyaretçiler, dokunmatik ekranlar, video enstalasyonlar aracılığıyla interaktif olarak belge ve fotoğraflara ulaşabiliyor.

İsmet İnönü'nün kızı ve aynı zamanda İnönü Vakfı Başkanı Özden Toker, serginin küratörlüğünü yapan Prof. Dr. Zafer Toprak ve Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık'ın açılış konuşmasını yaptığı serginin açılışında İnönü'nün torunu CHP milletvekili Gülsün Bilgehan ve cezaevinden yeni çıkan CHP Milletvekili Prof. Mehmet Haberal, CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, Semahat Arsel, Özden Toker, Hikmet Sami Türk, Yekta Güngör Özden, Osman Paksüt, A.Ü. Rektörü Cemal Taluğ, ODTÜ Rektörü Ahmet Acar, Prof. Dr. Baskın Oran, Prof. Dr. Cemil Koçak, Hollandalı Tarihçi Prof. Dr. Erik-Jan Zürcher gibi çok sayıda eski ve yeni siyasetçi, bürokrat ve akademisyen de hazır bulundu.

Lozan, Cumhuriyet ve İsmet İnönü temalı böyle bir sergi fikri aklına geldiğinde çok heyecanlandığını ve düşüncesini hemen aile dostları Feyyaz Berker'e açtığını söyleyen Toker, Berker'in önerisi ile Prof. Dr. Zafer Toprak'a ulaştıkları, Toprak ve ekibinin geceli gündüzlü bir çalışmayla inanılmaz kısalıkta bir sürede inanılmaz güzelikteki bu sergiyi hazırladığı bilgisini verdi. Toker, Toprak ve ekibiyle Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık'a serginin hayata geçmesindeki katkılarından dolayı teşekkür etti.

Sergi ile ilgili bilgi veren Prof. Zafer Toprak sergide yazılı materyallerden ziyade görsel materyellere ağırlık verdiklerini söyleyerek "Kurtuluş Savaş'ından Lozan'a ve Cumhuriyet'e uzanan Türkiye Devrimi'nin en önemli yanlarından birinin de görsel bir devrim olduğu" görüşünü dile getirdi. Toprak, İnönü ailesinin anlayışlı yaklaşımı nedeniyle sergi de İnönü ailesinin özel yaşamından kesitler sunan çok sayıda görsel malzemeyi de kullandıklarını ve bu durumun serginin içeriğini oldukça kuvvetlendirdiğini belirtti. Toprak, "Aile yaşantısı açısından Cumhuriyet kadroları ile bugünü kıyaslamak; devrimi ve bugunu anlamak açısından eşsiz bir veri oluşturuyor" diye konuştu.

Cumhuriyet tartışmalarının yoğunlaştığı, Cumhuriyet ili ilgili endişelerin arttığı bir dönemde Cumhuriyet'in gerçek anlam ve içeriğini birinci el kayıtlardan öğrenmemizi sağlayan böylesi bir serginin açılmasını son derece önemli bulduğunu belirten Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık ise, "Lozan bir anlamda Cumhuriyet'in kuruluş belgesi ve felsefesidir. Barışçıl, çağdaşlaşmacı bir Cumhuriyet kurma iradesinin somutlaşmasıdır. Bu sergiyi gezen herkesin Cumhuriyet'in bu değerlerine çok daha fazla sahip çıkma bilinciyle sergiden ayrılacağına inanıyorum. Bu sergiyi Çankaya Belediyesi'nin yeni hizmete giren Galeri Uray Sergi Salonu'nda gerçekleştirme kararı alarak bizleri onurlandıran İnönü ailesine huzurlarınızda çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Sergi, Çankaya Belediyesi Emek Hizmet Binası Ziya Gökalp Caddesi girişinde bulunan Galeri Uray'da 8 Aralık tarihine kadar açık kalacak.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Lozan'dan Cumhuriyet'e İsmet İnönü Sergisi Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement