Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, artık kullanmadığı halde kimsenin 40-50 markaya sahip olamayacağını, 7 yıl boyunca kullanılmayan markaların Türk Patent Enstitüsü tarafından iptal edilebileceğini ve bu şekilde "marka tüccarları"nın da önüne geçileceğini belirtti. Destek Patent açıklamasına göre, Cumhuriyet tarihinin ilk 72 yılında Osmanlı'dan kalma kanunlarla yönetilen, 1995 itibarıyla Kanun Hükmünde Kararname ile düzenlenen "Sınai Mülkiyet" alanı, ilk kez kanununa kavuşuyor. Patent, marka ve tasarım alanlarını kapsayan kanun tasarısı komisyondan geçti. Tasarı, ticari yaşamın bu alanını güvence altına alan pek çok yeniliği içeriyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Yamankaradeniz, Meclis Genel Kurul gündemine alınarak hızla geçmesi beklenen yeni patent kanunu ile çok daha nitelikli bir sınai mülkiyet yapısına kavuşulacağını vurguladı.
Yamankaradeniz, "Yeni kanun ile süreçler basitleşecek ve kısalacak, insanlar patent tesciline, Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına teşvik edilecek. Kanun ile gelen en önemli değişikliklerden biri de patent ve tasarım ihlallerinde asgari standartlar belirlenerek daha hızlı şekilde hukuki yaptırımlar uygulanabilecek. Marka taklitlerine ağır cezai yaptırımlar zorunlu olacak." bilgilerini verdi.
"Marka tüccarlarının önüne geçilecek"
Mayıs ayı sonuna kadar çıkması beklenen yeni kanunun getireceği başlıca yeniliklere değinen Yamankaradeniz, "Artık kullanmadığı halde kimse 40-50 markaya sahip olamayacak. 7 yıl boyunca kullanılmayan markalar, Türk Patent Enstitüsü tarafından iptal edilebilecek. Bu şekilde marka tüccarlarının da önüne geçilmiş olacak. Kanun ile otomotiv sektöründe eşdeğer parça üretiminin önü açılacak. Akredite olmak şartıyla yedek parça üreticileri, araç parçalarını üretip satabilecekler. Bu şekilde piyasadaki yedek parça fiyatlarının ucuzlaması da sağlanmış olacak. Taklit ürünler artık cezasız kalmayacak. Taklit durumunda 1 yıldan 3 yıla kadar paraya çevrilemeyecek cezalar geliyor. Ayrıca bu ürünlerin imha süreçleri de hızlanacak." değerlendirmesinde bulundu.
"Marka, patent ve tasarım tescil başvurularında büyük artışlar görülebilir"
Yamankaradeniz, tasarım ilan süreçlerinde sürenin 6 aydan 3 aya, marka ilan süreçlerinde ise 1 yıldan 4 aya ineceğini, yeni kanunla süreçlerin kısalacağını ve tescilden kaynaklanan gelir dağılımının da daha dengeli bir yapıya kavuşacağını belirtti.
Yükseköğretim kurumlarında geliştirilecek buluşların sahibinin artık öğretim elemanları değil, yükseköğretim kurumları olacağını vurgulayan Yamankaradeniz, şunları da kaydetti:
"Fakat gelirler paylaşılacak. Elde edilen gelirin en az üçte biri, buluşu yapan öğretim elamanına, üçte biri teknokente, kalanı ise rektörlüğe verilecek. Bu şekilde öğretim elamanlarına da yaptıkları buluştan gelir sağlanarak, Ar-Ge çalışmalarına teşvik edilecek. Çalışan ve üniversite mensupları, bu haklarının kullanımından elde edilen gelirden almaya hak kazanacak. Yine aynı şekilde işçiler de Ar-Ge çalışmalarına teşvik edilecek. Fabrikalarda gerçekleşen buluş ve tasarımda işçinin katkısı varsa buluş ve tasarımdan elde edilen gelirden işçi de gelir elde edebilecek. Fabrikalarda bu konuda değerlendirme komisyonu kurularak, işçiye ne kadar pay verileceğine karar verilecek. Hem öğretim elemanları hem de işçiler, Ar-Ge'ye teşvik edilecek. Yeni kanun ile marka, patent ve tasarım tescil başvurularında büyük artışlar görülebilir.
Son Dakika › Güncel › Marka Tüccarlarının Önüne Geçilecek' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?