SALİH BARAN - Sosyologlar Derneği Onursal Başkanı ve Sakarya Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sami Şener, medyanın, toplumsal ve kültürel değerlerin yerleşmesi ve muhafaza edilmesi konusunda duyarsız olduğunu savundu.
Şener, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bazı medya gruplarının toplumda ikilik yaratmak için çalıştığını belirtti. Medyanın önemli bir bölümünün günümüzde belirli siyasi ve ideolojik grubun "vurucu gücü" gibi çalıştığını ve tarafsız olmadığını ifade eden Şener, şöyle konuştu:
"Siyasi ve grup menfaatlerini militanca ele alıp toplumda ikilik meydana getirerek huzur bozucu yazı ve söylem iddiaları ortaya atılıyor. Medyanın bir kısmı, fikir ve söz hürriyetinin ötesine çıkarak toplumun kafasını karıştırmaya özen gösteriyor. Özellikle, toplumsal ve kültürel değerlerin yerleşmesi ve muhafaza edilmesi konusunda, medyanın çoğunluğu ciddi bir duyarsızlık ve hatta yanlış duruş içindedir."
Şener, medyadaki reklamların, halk üzerinde tüketici bir anlayışın hakim olmasına neden olduğunu dile getirdi.
Bütün bu politikaların toplumsal sağlığın bozulmasına yol açtığını aktaran Şener, "Bunlar, kişiliği yıpratan bir akım haline geldi. Hatta toplumda sosyal suç niteliği kazandı" diye konuştu.
"İzin verilmemeli"
Şener, siyasetçilerin, hiçbir dayanağı olmayan olmayan açıklamalarda bulunabileceğini ancak medyanın bunların hepsini sorumsuzca ekranına ve sayfasına yansıtmak zorunda olmadığını söyledi.
Mesleki sorumluluğun bu tür bir davranışa izin vermemesi gerektiğini aktaran Şener, şöyle devam etti:
"Hiçbir kural ve değeri dikkate almayan medya kuruluşlarının her fiili davranışa uygulandığı gibi hukuki müeyyidelerle sınırlandırılması gerekir. Medya mensubu veya medya grubu sahibi olmak, sorumsuz, halkı kin ve nefrete, ayrımcılığa sevk etmeye mazeret teşkil edemez. Halkın huzur, güven ve sağlığını bozan hiçbir tutum, kendini hürriyet ve dokunulmazlık zırhı ile korumaya çalışamaz. Özellikle, bu tür fiilleri basın, yayın ve internet gibi kurumlar vasıtasıyla gerçekleştirmek, çok daha ağır bir suçtur. Yayın ve propaganda çalışmalarını, film, skeç ve sanat yoluyla gerçekleştirmek de en az diğerleri kadar ciddi suç olarak dikkate alınmak durumundadır."
- "İlmi, ahlaki ve toplumu koruma amaçlı inceleme"
Şener, medyaya karşı halk adına koruyucu bir yapının kurulmasının önemini vurguladı.
Dernek olarak bu tür konuları daha önce de dile getirdiklerini aktaran Şener, şunları anlattı:
"Yayınlara ilmi, ahlaki ve toplumu koruma amaçlı inceleme teklifimizi parlamentonun dikkatine sunuyoruz. Ülkenin kültürel, fikri ve ahlaki değerlerini ve varlığını tehlikeye atma çabalarına engel olunması bakımından bu sorumsuzluğa 'dur' demelerini bekliyoruz. Halkımız adına, böyle bir koruyucu yapının kurulmasının gerekli olduğunu bir defa daha hatırlatma gereği duyuyor ve gerekli mevzuatın oluşturulması bekliyoruz."
Şener, medyanın kendisini toplumun üzerinde görmek gibi bir yanlışı sürdürmekten vazgeçmesi gerektiğini kaydetti. - Edirne
Son Dakika › Güncel › Medya, Daha Duyarlı ve Sorumlu Davranmalı' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.