Meksika’daki Model Yerinde İncelendi - Son Dakika
Güncel

Meksika’daki Model Yerinde İncelendi

Meksika’daki Model Yerinde İncelendi

Büyükşehir İle 5 Ve 13 No'lu Kooperatif Yetkilileri Mexico City Ve Guadalajara'daki Ulaşım Sistemine Tam Not Verdi

19.06.2010 14:24  Güncelleme: 15:21

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı ve Sürdürülebilir Ulaşım Merkezi (SUM) Türkiye ile ortaklaşa yapılan ulaşım planlama çalışmaları kapsamında Meksika'daki ulaşım yapısı incelendi.

MEXİCO CİTY VE GUADALAJARA'NIN ULAŞIM YAPISI İNCELENDİ

Centro de Transporte Sustantable (CTS) Mexico'nun davetiyle yapılan ziyarette Büyükşehir yetkilileri, 5 ve 13 numaralı kooperatif yöneticileri ve SUM Türkiye temsilcileri Mexico City ve Guadalajara şehirlerindeki ulaşım ağını yerinde gördü. Tüm masrafları kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan EMBARQ ağı üyesi SUM Türkiye tarafından karşılanan gezinin organizasyonu SUM Türkiye, CTS Mexico ve Ulaşım Planlama Müdürlüğü tarafından yapıldı.

BÜYÜKŞEHİR, KOOPERATİF VE SUM TEMSİLCİLERİ KATILDI

Kocaeli Büyükşehri Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı Abdulmuttalip Demirel, Ulaşım Planlama Müdürü Ahmet Çelebi ve Yüksek Şehir Plancısı Övünç Yılmaz'ın Belediye'yi temsilen katıldığı çalışmada, SUM Türkiye'yi temsilen Ulaşım Mühendisi Burhan Kocaman ve Toplu Taşıma Kooperatiflerini temsilen 5 No'lu Kooperatif Başkanı Mustafa Kurt, 13 No'lu Kooperatif Başkanı Tevfik Özkaraaslan, Otobüsçüler Odası Başkanı Ali Hacıoğlu, 5 No'lu Kooperatif yönetim kurulu üyeleri Ahmet Eryılmaz, Hakkı Yıldırım ve 13 No'lu Kooperatif yönetim kurulu üyesi Turhan Dişli katıldı.

MEKSİKA BASINI BÜYÜK İLGİ GÖSTERDİ

Meksika ulusal basınının da büyük ilgi gösterdiği ziyarette, Guadalajara'da SITEUR (Ulaşım Dairesi) Genel Müdürü Paco Padilla, Macrobüs Direktörü Sebastian Nieto, OCOIT (Ulaşım Planlama) Direktörü Flavio Tavera ile yapılan toplantılarda sistemin kuruluşu ve yaşanan süreçler ile ilgili bilgi alındı. Macrobüs kontrol merkezinin ardından, kooperatiflerin birleşerek oluşturduğu şirket merkezinde birleşme süreci ve şirketleşmenin karlılığı ile ilgili olarak yapılan çalışmalar incelendi.

ŞİRKETLEŞME SÜRECİ VE GÜZERGÂHLAR İNCELENDİ

Daha sonra ise Metrobüs Direktörü Guillerma Calderon ile Mexico City'de kooperatiflerin birleşme süreci ve şirketleşme ile ilgili yapılan toplantıdan sonra, Metrobüs'ün 3. Hattının inşaatı gezildi ve tahsis edilen metrobüs ile 1 numaralı hattın güzergâhı incelendi. Ziyaretler kapsamında metrobüs işleten hem de hatlı seferlerle taşımacılık yapan şirket ziyaret edildi. EMBARQ ağı üyesi CTS Mexico'nun yaptığı çalışmalarla ilgili olarak Adriana Lobo ve Salvador Herrera tarafından verilen brifing'ten sonra ziyaretler tamamlandı.

DAHA İYİSİNİ KOCAELİ'NDE YAPARIZ

Büyükşehir Belediyesi ile 5 ve 13 No'lu yetkililerin oldukça verimli bulduğu birleşme detaylarıyla öğrenildikten sonra Türkiye'ye dönüş yapıldı. Ziyaretler oldukça başarılı geçerken her iki kooperatif temsilcileri de Meksika'daki mevcut sistemden daha başarılısını Kocaeli'ne uygulayabileceklerini vurguladılar.

KOOPERATİFLER BİRLEŞTİ, KONFOR VE HIZ ARTTI

Meksika şehirleri Mexico City ve Guadalajara'da geçtiğimiz yıllarda bireysel ve kooperatif yapısı şeklinde minibüslerle yapılan toplu taşımacılık hizmetleri, kooperatiflerin birleşerek şirketleşmesi ile birlikte Macrobüs ve Metrobüs olarak bilinen Bus Rapid Transit (Hızlı Otobüs Taşımacılığı) sistemlerine dönüştürüldü. Bu projelerle birlikte, eski minibüslerin yerini körüklü ve yeni otobüsler almış ve otobüsler için özel şeritler hazırlanarak çok daha hızlı, konforlu ve güvenli bir sistem oluşturuldu.

ŞİRKET HİSSE SENETLERİ 5 KATA KADAR ARTTI

Macrobus'le 16 km'lik tek bir hatta günde 130 bin yolcu, Metrobüs'le ise toplam 50 km'lik iki hatta günde 450 bin yolcu taşınıyor. Bu sistemler sayesinde şu anda çok daha az sayıda otobüsle, daha az yakıt harcanarak ve çevre daha az kirletilerek daha fazla sayıda yolcu taşınıyor. Bu sayede şirketleşen kooperatiflerin karlılığında yüzde 20'ye yakın, şirket hisse değerlerinde ise eski değerlerinin 4–5 katına varan artışlar görüldü.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Meksika’daki Model Yerinde İncelendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement