Merhametin Simgesi Anne - Son Dakika
Güncel

Merhametin Simgesi Anne

Merhametin Simgesi Anne

Esenler Belediyesi Sabri Ülker Gençlik Merkezi'nde seminer veren Yrd. Doç. Dr. Aynur Can, merhamet ve şefkat sahibi olmanın anneliğin temel ölçütlerinden olduğunu söyledi.

24.01.2013 16:15  Güncelleme: 10:20

Esenler Belediyesi Sabri Ülker Gençlik Merkezi'nde seminer veren Yrd. Doç. Dr. Aynur Can, merhamet ve şefkat sahibi olmanın anneliğin temel ölçütlerinden olduğunu belirterek, "Bizim medeniyetimizde anne figürü şefkat ve merhameti simgeliyor" dedi.

Yrd. Doç. Dr. Aynur Can, "Gündelik Hayatın Estetiği" konusunda annelere seminer verdi. Esenler Belediyesi Sabri Ülker Gençlik Merkezi'nde gerçekleşen seminere; aralarında Anne Üniversitesi mezunlarının da bulunduğu çok sayıda anne katıldı. Programda, "Gündelik Hayatın Estetiği" konusunda seminer veren Yrd. Doç. Dr. Aynur Can, Kadın, Anne ve Sanat Bağlamı'nda Kentli Kadın Profili hakkında bilgi verdi. Esenler Belediyesi tarafından Esenler'de yaşayan annelerin daha eğitimli ve bilinçli olması amacıyla hayata geçirilen ve ilk mezunlarını veren Anne Üniversitesi projesini çok başarılı bulduğunu söyleyen Can, "Esenler'de yerel yönetim eliyle hayata geçirilen çok başarılı uygulamalar var. Anne Üniversitesi de bunlardan biri" dedi.

Bugün annelerin çok fazla rolü olduğunu kaydeden Can, bunun da yaşadığımız çağın gerektirdiği bir durum olduğunu söyledi. Can, dünyadaki kentleşme sürecinden de kısaca bahsettikten sonra "Kadın" kavramını mercek altına aldı. Kadın kavramının çok incelikli olduğunu ifade eden Can, anne olmak için illa evlat sahibi olmak gerekmediğini belirtti. Merhamet ve şefkat sahibi olmanın anneliğin temel ölçütlerinden olduğuna değinen Can, "Bizim medeniyetimizde toplumun anneleri var ve anne figürü şefkat ve merhameti simgeliyor" dedi.

ŞEHİR, HİKMETE AÇILAN BİR PENCERE

Can, şehirlerin sanat, birikim ve felsefe ürettiğini belirttiği konuşmasında, şehirli olabilmenin bunlardan alınan pay oranında gerçekleşeceğini ifade ederek, "Bizde şehri şehir yapan şey, hikmete açılan pencere olması" diye konuştu. Şehirde yaşayan çocuklarla ilgili de konuşan Can şunları söyledi:

"Biz anneler olarak çocukların ruhuna dokunan kişileriz. Bugün şehirli çocukların doğayla ilişkisi kopuk. Nasıl ki biz şehirde yaşarken kendimizi evimizdeymiş gibi güvende hissetmek istiyorsak, çocuklarımız da aynı şekilde kendini güvende hissetmeli."

Can, yüksek apartmanların sayısının arttıkça dikey yapılaşmanın ortaya çıktığını ve böylece kentlerde insani şehir ölçeği kurmanın da zorlaştığını vurguladı. Sanayi Devrimi ile birlikte kentlerin de, kadın profilinin de değiştiğinin altını çizen Can, "Ataerkil kodlarımız var. Erkek birçok işi kadın adına kolay kılar ama kadınla erkek arasında her zaman bir işbirliği söz konusu" dedi. Kentteki yaşamın kadın- erkek işbirliğiyle dönüştürüleceğini söyleyen Can, "Bizim, kentteki yaşamı dönüştürmemiz hep birlikte olacak bir şey. Kadın bu dönüşüm ortamını hazırlar ama dönüşüm hep birlikte gerçekleşir" diye konuştu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Merhametin Simgesi Anne - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement