Mevlana Bursa'da Şeb-i Arus Gecesiyle Anıldı - Son Dakika
Güncel

Mevlana Bursa'da Şeb-i Arus Gecesiyle Anıldı

Mevlana Bursa\'da Şeb-i Arus Gecesiyle Anıldı

Hz. Mevlana, vuslatın 740. senesinde sema ile anıldı

16.12.2013 11:00

Hz. Mevlana Celaleddin-i Rumi, vuslatının 740. yılında Osmangazi Belediyesi ve Bursa Mevlana Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneğinin, Atatürk Kapalı Spor Salonunda düzenlediği Şeb-i Arus gecesiyle anıldı. Geceye katılan yaklaşık 5 bin kişi, semazenlerin sunduğu sema gösterisi ile manevi bir coşku yaşadı.

Atatürk Spor Salonu'nda düzenlenen ve Bursalılar yoğun ilgi gösterdiği gecede konuşan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, 'Ne olursan ol gene gel' diyerek, hiç kapanmayan tövbe kapısını bize hatırlatan Hz. Mevlana'yı anlamayı, yaşatmayı ve gelecek nesillere öğretmeyi kendilerine bir görev kabul ettiklerini söyledi. Osmangazi Belediyesi olarak 7 yıldır kesintisiz olarak Şeb-i Arus'u düzenlediklerini ifade eden Dündar, "Dünyayı, yaratılan her şeyi yaratandan ötürü sevebilen bir hayat görüşüne sahip olan Mevlana'nın bu yorumu bugün sadece ülkemizde değil, dünya üzerinde de hayranlıkla incelenen, benimsenen ve yayılan bir akıma dönüşmüştür" dedi.

'Mevlana'nın felsefesi aşktır, muhabbettir, kardeşliktir, dostluktur, halden anlamaktır' diyen Başkan Dündar, "Mevlana'nın hal dilinde de aşk ve muhabbet vardır. Aşk, alemlerin yaradılış sebebidir. Allah'la kul arasındaki en sıkı bağdır. Bu bağ, arkadaşlıkta da, dostlukta da böyledir ve hoşgörüyü beraberinde getirir" diye konuştu. Yer yer Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin şiirlerini seslendiren Başkan Dündar, "Maneviyattan yoksun, maneviyatı önemsemeyen toplumlar yok olmaya mahkumdur. Dinimizi eşsiz felsefeleri ile yorumlayan, bizlere farklı gönül pencereleri açan büyük alimlerimiz, düşünürlerimiz eserleri ile, felsefeleri ile bize emanettir. Onlara sahip çıktığımız, anlattığımız sürece maneviyatı korunmuş güçlü bir toplum olarak ayakta kalabiliriz. Bu bilinci çocuklarımıza kazandırmak, tekrar tekrar hatırlamak ve ders almak için gayretle çalışıyoruz" dedi.

Bursa Mevlana Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği Başkanı Cafer Altay'da, yaptığı konuşmada, Mevlana'yı gönüllerdeki Mevlana aşkıyla buluşturmak için çalıştıklarını kaydetti. Altay, Karabaş-i Veli Dergâhında her gün Mevlana'yı anma ve yaşatma adına sema gösterisi gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Mevlevi Üstadı Mustafa Özbağ ise, bu yılki Şeb-i Arus törenlerinin ana temasının kardeşlik olarak belirlendiğini, dostluk, sevgi ve kardeşliğin, Hz. Mevlananın temel felsefelerinden olduğunu belirtti. Özbağ, yaptığı konuşmada, "Sevgide güneş gibi olalım. İçimizde kimseye düşmanlık barındırmayalım. Dostluk ve kardeşlikte akarsu gibi olalım. Geçtiği yerlerde çevresini yeşerten, can veren akarsu gibi, aktıkça faydalansınlar. Hatada ise gece gibi olalım, üstünü örtelim" diye konuştu.

Mevlevi üstadı Mustafa Özbağ, konuşmasının sonunda, Başkan Mustafa Dündar'a, Mevlanayı anma, Şeb-i Arus gecelerine bu güne kadar verdiği destekler için teşekkür ederek plaket verdi. Konuşmaların ardından semazen ve mutriban heyetinin performansı salondaki binlerce kişinin adeta yüreğine işledi. Yaklaşık 45 dakika süren sema gösterisi sonunda semazenler, salonu dolduranlar tarafından ayakta alkışlandı

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Mevlana Bursa'da Şeb-i Arus Gecesiyle Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement