MİT Yasası'nda bazı değişiklikler yapılırken bu değişiklikler, AK Parti'nin dün yapılan MYK toplantısında da ele alındı.
MİT'in yapısını değiştiren yasa teklifinin yarın TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesine karar verildi.
MİT'E OLAĞANÜSTÜ YETKİLER GELİYOR
MİT Kanunu’nda çok önemli değişikliklere gidiliyor. Meclis'e sunulan ve MİT'e olağanüstü yetkiler veren teklifle MİT’in bilgi ve belgelerini, yetkisiz olarak alan, temin eden, çalan, üzerinde sahtecilik yapan, yok eden, tahrip eden veya tahsis olundukları yerden başka yerde kullanan kişiye 4 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verilecek.
BELGELERİ YAYINLAYANLARA HAPİS CEZASI
MİT personeline karşı aynı suçlar işlendiğinde ceza 3 yıldan 7 yıla kadar hapis olacak. MİT ve MİT personeli ile ilgili belgelerin yayınlayan gazeteci, editör ve basın kuruluşunun sahibi 3 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak.
ENGEL OLANA DA BİLGİ VERMEYENE DE HAPİS CEZASI
MİT’e engel olan kişiye 3 yıldan 5 yıla kadar hapis, MİT’in talep ettiği bilgi, belge ve verileri vermeyenlere 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası verilecek.
OSLO, İMRALI VE TIR BASKINLARI TETİKLEDİ
Edinilen bilgilere göre, muhalefetin Oslo'da ve İmralı'da yürütülen müzakereleri, yargıyı işaret ederek sürekli eleştiri konusu yapması, 17 Aralık operasyonu sürecinde Suriye'ye giden MİT kontrolündeki TIR'ların cumhuriyet savcılarınca durdurulması, "paralel yapılanmanın devlet kurumlarından ayıklanması" tartışmaları nedeniyle MİT'in teşkilat yasasında değişiklik yapılması kararı alındı.
MİT'İN YENİ YETKİLERİ
MİT teklifinde şu ilginç detaylar da bulunuyor:
* HER YERDE DİNLEME MERKEZİ: Geniş dinleme yetkilerini alan MİT, Türkiye'nin her yerinde dinleme merkezi kurabilecek.
* DİNLEME KAYITLARI YOK EDİLMEYECEK: Yürürlükteki MİT Kanunu'nda yer alan dinleme içeriğine ilişkin kayıtların 10 gün içinde yok edilmesi ve tutanak tutulması hükmü çıkarılacak.
* GİZEMLİ ALIMA ÖZEL KAYNAK: MİT alt yapı, istihbarat ve güvenlik amaçlı ihtiyaçları için doğrudan alım yapabilecek. Alımlar için kaynak, MİT Müsteşarı'nın teklifi, Milli Savunma Bakanı'nın uygun görüşü ve Başbakan'ın onayı ile Savunma Sanayii Destekleme Fonu'dan karşılanacak. SSM, bu kaynağı alım yapılan şirkete değil, doğrudan MİT hesabına yatıracak.
* TAKMA İSİMLE İHBARA SINIR: İsimsiz, imzasız, adressiz yahut takma adla yapıldığı anlaşılan ya da belli bir olayı ve nedeni içermeyen, delilleri ve dayanakları gösterilmeyen ihbar ve şikâyetler savcılarca işleme konulmayacak.
* 2. SORUŞTURMA YOK: MİT'le ilgili işlemlerde aynı konuyla ilgili yeniden soruşturma yapılamayacak.
* SÖZLÜ TALİMAT UYGULANACAK: MİT'e verilen görev ve yetkiler çerçevesinde yapılan her türlü talep öncelikli olarak yerine getirilecek. Böylece yazılı talimat dışında verilecek sözlü talimatlarda sorgulanmadan hızla uygulanacak. Bu talepleri yerine getirenler hakkında hukuki ve cezai sorumluluk doğmayacak.
* BELGE YAYINLAMAYA AĞIR CEZA: MİT’in bilgi ve belgelerini, yetkisiz olarak alan, temin eden, çalan, üzerinde sahtecilik yapan, yok eden, tahrip eden veya tahsis olundukları yerden başka yerde kullanan kişiye 4 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verilecek. MİT personeline karşı aynı suçlar işlendiğinde ceza 3 yıldan 7 yıla kadar hapis olacak. MİT ve MİT personeli ile ilgili belgelerin yayınlayan gazeteci, editör ve basın kuruluşunun sahibi 3 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak.
* BİLGİ VERMEYENE HAPİS CEZASI: MİT’e engel olan kişiye 3 yıldan 5 yıla kadar hapis, MİT’in talep ettiği bilgi, belge ve verileri vermeyenlere 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası verilecek.
* AİLELERE KORUMA: MİT mensupları ile istihbarat hizmetlerine yardımları teşvik edilenler ve bunları aileleri MİT Müsteşarının onayı ile koruma altına alınacak.
* ZARAR DEVLETE: MİT mensuplarının görevlerine yerine getirirken oluşan zararlar, devlet tarafından karşılanacak. Kasıt ve personelin ağır kusuru yoksa bu zarar çalışana rücu etmeyecek.
* TEÇHİZATA EL KOYMA: Kamu kurum ve kuruluşları, görev sırasında ihtiyaç duyulan hallerde, kullandıkları her türlü malzeme, ekipman, teçhizat ve cihazı diğer kanunlardaki düzenlemelere bakılmaksızın MİT'e devredecek.
* SORUMLU TUTULMAYACAK: Kimlikleri değiştirilenler, MİT'in görev ve faaliyetlerine yardımcı olanlar veya istihbarat hizmetlerinde istifade edilenler, kamu görevlisi olup olmadıklarına bakılmaksızın, görev, faaliyet ve yardımları sebebiyle sorumlu tutulmayacak.
* ŞİRKET KURABİLECEK: İstihbarat faaliyeti için görevlendirilenlerin kimlikleri değiştirilebilecek. Kimliğin değiştirilmesi için tüzel kişilikler kurulabilecek. Bunun için her türlü doküman hazırlayabilecek.
* SINIR DIŞI TALEP EDECEK: MİT yabancıların ülkeye giriş ve çıkışı ile Vize, ikamet, çalışma izni ve sınır dışı edilmesi gibi konularda, ilgili kurumlardan talepte bulunabilecek.
* MÜSTEŞAR BELİRLEYECEK: MİT bünyesindeki bilgi ve belgelerin gizlilik derecelerini, paylaşıma açılmasına ve bunların akademik çalışmalar ile her türlü yayın ve edebi eserde kullanılmasına MİT Müsteşarı karar verecek.
* MADALYA VERİLECEK: Yurt içinde ve dışında olağanüstü başarı gösteren MİT personeline madalya verilecek. Personel alımında yalan makinesi gibi teknik cihazlar kullanılabilecek.
* SİLAH KAYDA GEÇECEK: MİT mensupları ile emeklilerinin her yerde taşıyacakları silahlar, MİT müsteşarlığının kayıtlarına işlenecek. Kayıt belgesi taşıma izni yerine geçecek.
Son Dakika › Güncel › MİT Yasası Yarın Genel Kurulda - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (1)