İl Özel İdaresinde katıldığı toplantının yanlış aksettirildiğine dikkat çeken Başkan Yardımcısı Açıkdil, Manisa Belediyesi'nin söz konusu bölgede ticari alan oluşumuna karşı olduğunu ancak müze ve sosyal alan ile rekreasyon alanı yapımı konusunda destek verilebileceğini söyledi.
Açıkdil, " Söz konusu bölgede müze yapılabilir, sosyokültürel alan,yeşil alan yapılabilir ama o bölgede ticari alan ayrılması söz konusu olamaz" dedi. Açıkdil, konunun önceki yıllarda yaşanan Sümerbank arazisinin özelleştirilmesi sonrası yaşanan olaylara dönüşebileceğini de söyledi.
Belediye Başkan Yardımcısı Mimar Azmi Açıkdil, konu ile ilgili Belediye Encümen Salonu'nda basın toplantısı düzenledi. İl Genel Meclisi'nde yapmış olduğu konuşma ve onun neticesinde gazetelere yansıyan haberlerle ilgili açıklama yapma ihtiyacı duyduğunu belirten Açıkdil, "Biz göreve geldiğimizden bu yana müze yeri bulalım, bir müze yapalım diye uğraş veriyorduk belediye olarak.
Ancak müzenin de merkezde olması lazım. Yani yaptığımız revizyon imar planında Kuşlubahçe taraflarında yerler var ama oraların müze olacak bir durumu yok. Dolayısıyla merkezde bir yer bulamadığımız için 8-10 bin metrekarelik bir alan gündeme gelip de reddedilince, tekrar gündeme geldiğinde biz çok hevesliydik.
Hemen bunu Hayrullah Bey'e de anlatayım, Hayrullah Bey de içerideki Meclis üyelerine anlatsın. Yani belediye olarak biz buna sıcak bakıyoruz, İl Özel İdare taşınıyor, orada büyük bir alan boşta kalıyor, biz bu alana müze olabileceğini düşünüyoruz. Hayrullah Bey de, 'Abi gel sen bunu meclis üyelerine anlat' deyince, mecburen geri çeviremedik, hem de bu alanı istiyorduk" dedi.
Müze konuşulduktan sonra gündeme gelmiş
Müze konusunda Belediye Başkanı Cengiz Ergün başkanlığında Manisa Belediyesi olarak üç seneden beri uğraş verdiklerini hatırlatan Açıkdil, "Hatta bununla ilgili Valimizle yaptığımız görüşmelerde Vali Bey de, 'biz de müze yeri arıyoruz, yer bulduğumuzda birlikte hareket edelim' diye konuşmamız da oldu. Daha sonra Kültür Bakanı Mesir'de buraya geldiğinde müze sıkıntısı tekrar gündeme getirilmiş.
O sırada Vali Bey, Özel İdare'den böyle bir yer ayırabileceğimizi söyleyince Başkanımız da bu işe sıcak bakmış, 'Tamam burası bizim için de uygun bir alan' demiş. Dolayısıyla müze yeri, hakikaten Belediye için de uygun bir alan. Yalnız şöyle bir yanlış anlaşılma oldu. Biz orada konuştuktan sonra Hayrullah Bey, 'bizim 32 bin metrekare alanımız var, bunun 10 bin metrekaresini müzeye ayırıyoruz
Azmi Bey de bunu bize anlattı.' 'Ondan sonraki 16 bin metrekareyi de ticari alan olarak ayırıyoruz' demiş ve maddeyi gündeme alınması için özel idare taşınmaz malları değerlendirme komisyonuna sevkini oylamış. Yani hadise bizden sonra bizim istemediğimiz şekilde yönlendirilmiş. Biz müze alanını anlattıktan sonra ticari alanı da içine katmışlar" dedi.
Müze yanına ticari alan olmaz
İl Genel Meclisi Toplantısı'nda müze ile ilgili alanı anlattıklarını ve bunun desteğini istediklerini aktaran Başkan Yardımcısı Açıkdil, bunun yanında ticari alanın sokulmaya çalışıldığını söyledi. O bölgede ticari alana sıcak bakmadıklarının altını çizen Açıkdil, şunları söyledi: "O bölgede ticari alana sıcak bakmıyoruz. Çünkü orada tam kavşağın kesiştiği noktada ticari alan olmaz.
Hem trafik yoğunluğu açısından olmaz, hem şehre giriş-çıkış açısından olmaz. Yani ticari alanın, İl Özel İdaresi'nin bulunduğu alanda gerçekleşmesi, söz konusu olamaz. Hem şehre giriş, hem altgeçide giriş, hem de ticari yoğunluğun ve araç yoğunluğunun fazla olması sebeplerinden dolayı."
Sosyo-kültürel alan olarak düzenlenebilir
Ticari alan olarak düzenlenmesi planlanan alanın, belli zamanlarında kullanılan sosyo-kültürel amaçlı rekreasyon alanları olarak düzenlenebileceğini öneren Açıkdil, "Konferans salonları, tiyatro salonları gibi amaçlara yönelik olursa, her gün kullanılmayacağı için araç yoğunluğu da söz konusu olmaz. Müze yanına da bu takım salonların bulunması, birbirine eşdeğer anlamı da kazanır. Dolayısıyla imar plan tadilatı için İl Genel Meclisi'nde görüşülen, konuşulan konu bizim Belediye Meclisi'ne gelince, aynısını Belediye Meclisi'nde de söyleyeceğim.
Buranın ticari alan olamayacağını söyleyeceğim. Böyle bir planı da, bize müze alanını ayırsınlar, geri kalan alanı da boş bıraksınlar. Kültür alanı, sosyal tesis alanı olarak sunarlarsa onaylarız ama ticari alan olarak getirirlerse, biz onu plan olarak ben şahsen karşı olduğum için Meclis'te bunun karşısında dururum. Böyle bir planın onaylanmasına pek sıcak bakmıyorum" dedi.
İkinci bir Sümerbank hadisesi olabilir
Konunun Sümerbank olayıyla benzerlik taşıdığını da sözlerine ekleyen Başkan Yardımcısı Açıkdil, şöyle konuştu: "Sümerbank'ın da 52 bin metrekaresini başta müze olarak değerlendirip, Belediye'ye bırakmışlardı. Arta kalan yeri ticari alana çevirmişlerdi. Daha sonra o müze alanını da yeşil alan olarak değerlendirip, o şekilde terkini Belediye'ye yapıldıktan sonra da öbür taraf ticari alana dönüştürülmüştü. Aynı hadise burada da oynanıyor veyahut geliştiriliyor.
Müze yanına ticaret alanı yapılmasının bana göre Sümerbank'tan bir farkı yok. Yarın bir gün burada da Özel İdare'nin arsası olan bu alan ya başkasına satılır, ya Özelleştirme İdaresi'ne verilir. Yani başka amaçla kullanılabilir. Bir ikinci Sümerbank olayı da burada olmasın. Biz dolayısıyla hem Sümerbank benzeri bir hadisenin içine girmek istemeyiz, hem de ticari alan olarak burayı onaylamayız."
Son Dakika › Güncel › Müzeye Evet Ticari Alana Hayır - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?