ÜNİVERSİTE yerleştirme sonuçlarının açıklanmasına ve boş kalan kontenjanlara ilişkin değerlendirmedebulunan İstanbul Kültür Üniversitesi Eğitim Kurumları İlişkileri Koordinatörü Yavuz İlker Baldan, bu yıl öğrencilerin geçtiğimiz yıllara göre daha bilinçli tercih yaptıklarını söyledi. Doğru tercih yapmak için uğraşan öğrencilerin, tercih yapmama gibi seçeneklerini de bu yıl daha fazla kullandıklarını, o yüzden doluluk oranlarında büyük boşluklar oluştuğunu belirtti.
Üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından en çok konuşulan konulardan bir tanesi de boş kalan kontenjanlar oldu. Toplamda 696 bin 241 öğrenci, üniversitelere kayıt hakkı kazanırken geçen yıl 60 bin 147 olan boş kontenjan sayısı da bu yıl 214 bin 430 oldu. Kontenjanların, boş kalmasının ardında yatan sebepleri değerlendiren İstanbul Kültür Üniversitesi Eğitim Kurumları İlişkileri Koordinatörü Yavuz İlker Baldan, "Boş kontenjanların nedeni olarak iki veya üçetkili faktör gösterilebilir. Bunlardan bir tanesi meslek liselerindeki sınavsız geçişin kaldırılması. Ön lisans kontenjanlarının dolmamasının nedeni olan bu durum, daha YGS'de de kendini belli etmişti. Sınava girmeyen öğrenci sayısındaki bu artış oranı,bu kez de tercihlerde kendini gösterdi. Tercih yapmayan öğrenci sayısında büyük artış var. Geçen yıl yüzde 69,98tercih kullanma oranı varken, bu oran bu yıl yüzde 53,86'ya düştü. Yani tercih yapma hakkına sahip olan 1 milyon 846 bin 880 kişinin yalnızca 994 bin 766 tanesi tercih yaptı. Fark 852 bin 114! Sınava girmeyenlerin bir kısmı da,Açık öğretim hayallerini gerçekleştiremeyeceklerini düşünen adaylardan oluşuyor. Geçen yıla kadar Açık öğretim programlarını tercih edebilmek için YGS barajını geçmek yeterliydi.Ancak artık bir açık öğretim programını tercih edebilmek içi ilgili bölümün puan türüne sahip olmak gerekiyor. Bu durum da,öğrencilerin tercih yapmalarınahatta sınav başvurusunda bulunmalarına bile engel oldu diyebiliriz" diye konuştu.
Geçen yıllara oranla hem lisans hem de ön lisans programlarında büyük bir kontenjan artışı olduğuna dikkat çeken Baldan, sözlerini şöyle sürdü: "Bu kontenjan arzına öğrencilerden beklenen rağbet gelmedi. Bu durum aslında bize şunu gösteriyor: Adaylar için önemli olan faktör, kontenjan çokluğu değil önemli olan iyi eğitim veren üniversite ve bölümler ile bu üniversitelerdeki uygun bölümü tercih edebilmek. Kontenjanların bu denli boş kalması, belki de adayların doğru tercihe bu yıl geçen yıllara göre daha fazla önem vermeleridir."
"EK YERLEŞTİRMEDE ÖĞRENCİLERİN BÜYÜK AVANTAJLARI VAR"
Adayların, bu yıl geçen yıllara göre ek yerleştirmede daha avantajlı olduklarını aktaran Baldan, "Bu yıl YGS'ye başvuran sayısında azalma vardı.YGS'de başarı düşüktü ve LYS'ye girmeyen aday sayısı da arttı. Tüm bunların yanında, bir de tercih yapmayan sayısındaki artışı da göz önünde bulundurursak, ek yerleştirme dönemi daha avantajlı geçecek. Aynı zamanda bu yerleşme oranları illa ki kayıtlar sonrasında da düşme gösterecektir. Bu yüzden ek yerleştirme döneminde hiç olmadığı kadar yüksek kontenjanlarla karşılaşacağız" dedi.
"DİJİTAL VE TEKNOLOJİNİN İÇİNDEKİ BÖLÜMLERE YÖNELME VAR"
Artık bölümlerin dijital versiyonlarının da olduğunu hatırlatan Baldan, "Son yıllarda açılan Yeni Medya ve İletişim Bölümleri var. Yani standart Halkla İlişkiler ve Reklamcılık bölümlerinin dijital versiyonu diyebileceğimiz bölümleri var. Bu bölümlerin doluluk oranları geçen yıla göre artış gösterdi. Bu bölümlere yönelmesöz konusu. Bir de yıllardır hiç değişmeyen ve değişmeyecek Hukuk veTıpFakülteleri gibi meslek-iş garantili düşünülen bölümler, yine aynı şekilde devam edecektir. Her üniversite aynı bölümleri açıyor ve aynı fırsatları sunuyor. Aynı bölüm çıkışlı binlerce mezun ortaya çıkıyor.Dolayısıyla sektörde, büyük bir rekabet ortamı oluşuyor.O yüzden öğrenciler, bu bölümleri tercih etmek istemiyor,iş garantili olarak gördükleri sağlık bölümlerine yöneliyorlar. Biraz daha geleceğe yönelik mesleklere, biraz daha dijital ve teknolojinin içerisindeki mesleklere yönelme başladı. Bu durum, bu sene daha da fark edilir şekilde ortaya çıktı" açıklamalarında bulundu.
Son Dakika › Güncel › Öğrenciler Tercih Yapıp-yapmama Haklarını Daha Bilinçli Kullandı' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?