Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki olaylar - - Son Dakika
Güncel

Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki olaylar -

Orta Afrika Cumhuriyeti\'ndeki olaylar -

Bangui'deki Müslümanlar, Seleka ve Anti-Balaka arasında Brazzaville'de imzalanan ateşkes anlaşmasının, ülkede birliği sağlayacağı konusunda farklı görüşlere sahip.

25.07.2014 21:43

Bangui'deki Müslümanlar, Seleka ve Anti-Balaka arasında Brazzaville'de imzalanan ateşkes anlaşmasının, ülkede birliği sağlayacağı konusunda farklı görüşlere sahip.

Kongo'nun başkenti Brazzaville'de düzenlenen "Orta Afrikalılar Arasında Ulusal Uzlaşma Forumu"nda, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde (OAC) Müslüman Seleka ile Hristiyan Anti-Balaka arasında imzalanan ateşkes anlaşmasının ardından Bangui halkı bu karara saygı gösterse de anlaşmanın birliği sağlayıp sağlamayacağı sorusuna "karamsar" yaklaşıyor.

Bangui'nin Müslüman mahallesi 5 Kilometre'de (5KM) yaşayan Muhammed Shaibou, Müslüman ve Hıristiyan topluluklar arasında barıştan yana olduğunu fakat "Hıristiyanların Müslümanları istememesi sebebiyle bunun mümkün olmadığını" öne sürdü. Müslüman olan Shaibou, atalarının doğduğu bu mahallede yabancı gibi muamele gördüğünü söyleyerek, "bu anlaşmanın sadece bir hayal olduğu" değerlendirmesinde bulundu.

Aynı mahallede yaşayan Abdelmajid ise "Hıristiyanlar imzalanan anlaşmaya göre hareket etmeyeceklerse ayrılmak en doğru çözüm olur" dedi.

Bazı Orta Afrikalılar karamsar düşünse de 5KM mahallesinde tüccarlık yapan Mamadou Tahir, mahallede güvenlik anlamında gelişme gördüğünü belirtti.

OAC'de hükümete karşı savaşan isyancıların oluşturduğu Müslüman Seleka grubunun, Mart 2013'te başkent Bangui'ye girerek yönetime el koymasının ardından başlayan siyasi krize çözüm bulmak amacıyla salı günü Kongo Cumhuriyeti'nin başkenti Brazzaville'de Seleka ve Anti-Balaka arasında barış forumu düzenlenmişti.

Forumda imzalanan anlaşma, "tarafların silahlı üyelerinin 45 gün içinde toplanarak silah bırakmasını", "grupların lağvedilmesini", "bütün yabancı uyruklu milislerin ülkelerine dönmesini" ve "tüm ülkede Orta Afrikalılara karşı şiddetin durdurulmasını" öngörüyor.

-Bangui'deki Müslümanlar

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki olaylar - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement