HALİS AKYILDIZ - Patates nişastasından çöp torbası üreten şirketin İş Geliştirme Koordinatörü Gökhan Tiritoğlu, "Patatesten üretilmiş bir malzeme. Dolayısıyla bunu attığınız zaman patates olduğu için normal bir gıda gibi doğada çözünmeye başlıyor." dedi.
Organik çöp poşeti üretimine ilişkin AA muhabirine bilgi veren Tiritoğlu, ürünü çevresel avantajı dolayısıyla önemsediklerini anlattı.
'Bio-çözünür torbaların patates veya mısır nişastasının sertifikalı ve tam çözünebilir bir polimerle harmanlanmasıyla elde edildiğini dile getiren Tiritoğlu, "Patates nişastasından çöp torbası da bio-çözünür bir malzeme. Organik olduğu, doğada kendiliğinden çözündüğü için bir zamana gerek kalmıyor. Patatesten üretilen bir malzeme. Dolayısıyla doğaya attığınız zaman patates olduğu için normal bir gıda gibi çözünmeye başlıyor." dedi.
Tiritoğlu, patatesten üretilen çöp torbalarının tamamen plastikleştirici barındırmayan bir şekilde üretilmesi sayesinde çevresel bir avantaj oluşturduğunu belirterek, bu işe çevresel odaklı değer veren kişilerin, bunu kullandıkları zaman çevreye bir katkısı olabileceğini düşünen insanların alıp tüketebileceği bir ürün olduğunu söyledi.
Marketlerdeki çöp poşeti kullanımının sınırlanmaya başladığını ifade eden Tiritoğlu, kontrol edebilecekleri ambalaj atıklarının kontrolünü ve geri dönüşümünü sağlayıp kullanılan yerlerde market poşeti yerine alışveriş çantalarını tercih etmek gibi projeler üreteceklerini kaydetti.
Tiritoğlu, insanların bilinçlenmesiyle beraber geliştirilen patatesten çöp torbası ya da torba gibi ürünlere ilginin artacağını düşündüklerini dile getirdi.
Sedat Tahir AŞ İş Geliştirme Koordinatörü Gökhan Tiritoğlu, şöyle devam etti:
"Oxo çözünür katkı malzemesi, mevcut üretimimize eklendikten sonra 24 ay içerisinde doğaya bırakıldıktan sonra poşet, mikroorganizmaların tüketebileceği seviyeye indirgendiği için doğada yok oluyor. Bu oxo çözünür katkı, doğada çözünür ambalaj üretmenin birinci metodu. Diğer bir metodu ise bio çözünür katkıdır. Bio-çözünür torbalar patates veya mısır nişastasının sertifikalı ve tam çözünebilir bir polimer ile harmanlanmasıyla üretiliyor. Patates nişastasından çöp torbası da bio-çözünür bir malzeme. Organik olduğu, doğada kendiliğinden çözündüğü için bir zamana gerek kalmıyor. Patatesten üretilen bir malzeme. Dolayısıyla doğaya attığınız zaman patates olduğu için normal bir gıda gibi çözünmeye başlıyor."
Nişasta bazlı ambalaj üretiminde mısır ve patatesin öne çıktığını aktaran Tiritoğlu, "Daha önce mısır nişastası kullanarak denedik ancak mısır nişastasından ürettiğimiz malzemelerdeki esneklik ve dayanıklılık patates nişastasına göre daha zayıftı. Dolayısıyla patatesi tercih ettik. Patates de çok kolay bir şekilde sadece yağmur suyuyla yetişiyor. Bu patatesleri yetiştirmek için ekstra bir sulamaya ihtiyaç duyulmuyor. Kullandığımız patateslerin içerisindeki nişasta oranı çok fazla olduğu için bunların yenilerek tüketilmesi uygun değil. Bu sayede besin zincirinde bir aksama meydana gelmiyor." diye konuştu.
Patatesten üretilen poşetlerin dokusunun daha yumuşak olduğuna dikkati çeken Tiritoğlu, patates nişastasından ürettikleri çöp torbalarının günlük hayatta kullanılan poşetlerden farklı olduğunu vurguladı.
Tiritoğlu, patatesten çöp poşeti imalatında seri üretim yaptıklarını dile getirerek, "Bu, bilinçli bir tüketicinin kullanıp geri dönüşümünü sağlaması, içine organik gıdalarını atması ve geri dönüşüm zincirini evinden başlatması için kullanabileceği bir üründür." ifadelerini kullandı.
Özel torbayı üretmek için kullanılan patateslerin gıda olarak tüketilmeyecek kadar fazla nişasta barındırdığını, bu nedenle besin kaynakları açısından olumsuz bir etkinin söz konusu olmadığını dile getiren Tiritoğlu, "Patates nişastanın içerisindeki yapısal bütünlük özelliklerinden yola çıkarak kaliteli, sağlam, katkısız, doğada çözünebilir, üstelik kullanım olarak diğer çöp torbalarına kıyasla hiçbir dezavantajı olmayan bir çöp torbası ürettik." dedi.
Patatesten üretilen poşetlerin dokusunun daha yumuşak olduğuna dikkati çeken Tiritoğlu, patates nişastasından ürettikleri çöp torbalarının günlük hayatta kullanılan poşetlerden görsel açıdan farklı ancak kullanım ve dayanıklılık açısından aynı olduğunu kaydetti.
Tiritoğlu, patatesten çöp poşeti imalatında seri üretim yaptıklarını dile getirerek, sözlerini, "Geri dönüşüm zincirinin gıda ve organik atıkları da kapsayacak şekilde evden başlayarak yayılması ve cam, plastik, metal olan ambalaj atıklarının geri dönüştürülerek tekrar kullanılmasını sağlamak için herkesin kullanabileceği bir üründür." diye tamamladı.
Son Dakika › Güncel › Patatesten Çöp Poşeti Üretti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?