PKK Yanlısı Ajans'tan Şok Yorum - Son Dakika
Güncel

PKK Yanlısı Ajans'tan Şok Yorum

PKK Yanlısı Ajans\'tan Şok Yorum

Anf'den Referandum Yorumu: Kemalizm Güneydoğu'dan Silindi

13.09.2010 10:32  Güncelleme: 13:14

Fırat Haber Ajansı (ANF) referandum sonuçlarının alınmasından sonra yaptığı ilk değerlendirmede, Kemalizmin Güneydoğu'dan silindiğini belirtti. "Erdem Can" adlı ANF yazarı "Kürdistan halkı statüko değil "özerklik' istiyor" başlıklı analizinde, "Uzun zaman sonra ilk kez statüko karşıtı çok geniş bir blok (sosyalist sol, feminist kadın çevresi, transseksüeller ve eşcinseller, savaş karşıtları ve vicdani redçiler, vb) boykot kampanyasında bir araya geldi. Hem Kemalist statükoyu hem de AKP'nin temsil ettiği cinsiyetçi, neoliberalist "İslam-Türk' statükoyu reddeden demokrasi güçlerinin ortak çabası boykotla dikkate değer bir eyleme dönüştü. İstanbul'da gerçekleşen bu ittifak 2011'de yapılacak genel seçimlerde ciddi bir güç olacağını şimdiden gösterdi" dedi. ANF referandumda türetilmek istenen AKP menşeli "Kürt aydın figürleri"nin çabalarının sonuçsuz kaldığını da belirtti.

 

ANF'de yer alan yorumda BDP'nin Demokratik Özerklik talebi bağlamında yürüttüğü boykot kampanyasının bu kadar yüksek bir oranda kabul görmesinin referandumun en önemli sonucu olarak önümüzdeki günlerde de siyasette mutlaka ağırlık göstereceği belirtildi. BDP'nin elde ettiği sonuçla referandumdan galip çıkan iki partiden biri olduğu savunulan analizde, "Savunduğu paketi kabul ettiren AKP'nin devleti ve yandaşlarını örneği görülmemiş fütursuzlukla kullandığı düşünüldüğünde tüm baskılara ve sınırlı olanaklara rağmen BDP'nin elde ettiği sonuç onu her anlamda Kürdistan'ın birinci partisi yapmıştır. Bu saatten sonra Kürt sorunu konusunda ısrarla yeni bir muhatap yaratma çabasından vazgeçilmeli BDP'nin referandum sürecinde de dile getirdiği talepleri bahane üretilmeden dikkate alınmalıdır" denildi. Analizde şöyle denildi:

"-Bu referandum sonuçları ile bir kez daha Kürt halkının nihai olarak özgürlükçü, gönüllülük temelinde, eşitliğe dayanan demokratik bir anayasa istediği bariz olarak görülmüştür. İvedilikle yapılması gereken ise Kürt halkının gerçek temsilcileriyle muhatap olunmalı, Kürtçe eğitimin önündeki engeller kaldırılmalı, TMK ve TCK yeniden düzenlenmelidir. Bu referandum sonuçlarının da ortaya çıkardığı Kürt iradesini tatmin edecek bir Siyasi Partiler ve Seçim Yasaları oluşturulmalıdır.

-Referandum sonuçları gösteriyor ki BDP ve AKP kendi seçmenlerini harekete geçirmenin yanı sıra oylarını da arttırmış görünüyor. CHP ancak kendini korurken, MHP merkezden aldığı oyları AKP'ye kaptırmış durumda.

-Uzun zaman sonra ilk kez statüko karşıtı çok geniş bir blok (sosyalist sol, feminist kadın çevresi, transseksüeller ve eşcinseller, savaş karşıtları ve vicdani redçiler,vb) boykot kampanyasında bir araya geldi. Hem kemalist statükoyu hem de AKP'nin temsil ettiği cinsiyetçi, neoliberalist "İslam-Türk' statükoyu reddeden demokrasi güçlerinin ortak çabası boykotla dikkate değer bir eyleme dönüştü. İstanbul'da gerçekleşen bu ittifak 2011'de yapılacak genel seçimlerde ciddi bir güç olacağını şimdiden gösterdi.

-Pİ

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel PKK Yanlısı Ajans'tan Şok Yorum - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement