Pzero, Zorlu Kore Sınavına Hazır - Son Dakika
Güncel

Pzero, Zorlu Kore Sınavına Hazır

Pzero, Zorlu Kore Sınavına Hazır

Sezonunun 16. yarışı olan Kore Grand Prix'si farklı hız ve virajlardaki yapısıyla değişken karakterli Yeongam pistinde 12-14 Ekim 2012 hafta sonu koşulacak.

11.10.2012 20:13  Güncelleme: 20:09

Formula 1'in tek resmi lastik tedarikçisi olarak önemli bir rol üstlenen Pirelli, Türk Pirelli İzmit fabrikasında ürettiği F1 PZero ve Cinturato ile dünyanın en çok izlenen motorsporları etkinliğine destek vermeye devam ediyor. Sezonun 16. yarışı olan Kore Grand Prix'si hazırlıklarını tamamlayan Pirelli, 12-14 Ekim 2012 hafta sonu Yeongam pistinde koşulacak olan yarış için takımlara PZero Yellow (yumuşak) ve PZero Red (süper yumuşak) lastikleri sunuyor.

Yeongam sezonun en kritik pistlerinden biri olarak öne çıkıyor. Farklı hız ve viraj koşullarını içeren karmaşık yapıdaki pistin bir bölümü, ki bu bölüm liman bölgesinde başlıyor, günlük trafiğe açık normal yolları kapsıyor. Bu ise farklı tutunma özelliklerine sahip asfalt yüzeyi anlamına geliyor. Yine bu bölümde asfalt yüzeyinin pürüzlü olması ve yüksek sürtünme katsayısına sahip olması lastikler için ciddi bir sınav niteliğini taşıyor. Kore Grand Prix'sini daha da kritik hale getiren unsur olarak ise hava şartı öne çıkıyor. Her an yağmur olasılığının olması nedeniyle geçiş lastiği Cinturato Green ve ıslak zemin lastiği Cinturato Blue'nun da yarış boyunca her an devreye girebileceği anlamına geliyor, ki bu da takımların tüm stratejisinin altüst edebilecek kritik bir süreç.

Kore Grand Prix'sinin koşulduğu Yeongam pistinin en karakteristik özelliklerinden biri de yüksek hızlarda geçilen düzlüklerden sonra viraja girmeden önceki ani fren noktaları. Ortaya çıkan 5,2 g'lik frenaj kuvveti beraberinde ciddi bir ağırlık transferini getiriyor. Bu ise ön lastikler üzerine 900 kg'a eş değer bir yükün binmesi anlamına geliyor. Pistin lastikleri en çok zorlayan bölümünü ise 10. İle 17. virajlar arasındaki bölüm oluşturuyor. Pistin bu bölümünde oluşan ani yön değişiklikleri özellikle ön lastikler için tam bir sınav niteliğini taşıyor.

Saat yönünün tersine koşulan yarış öncesinde değerlendirme yapan Pirelli Motorsporları Direktörü Paul Hembery "Geçen yılki lastik kombinasyonunu bu yıl da kullanıyoruz. Geçen sene pilotların büyük bölümü iki pitstop stratejisiyle yarışmıştı. Her ne kadar bu sene tüm lastikler geçen seneye göre biraz daha yumuşak olsa da, tahminlerimiz bu yıl da takımların iki pitstop stratejisiyle yarışacağından yana.

Lastiklerin daha yumuşak olması en azından teorik olarak tur zamanlarının aşağıya çekecektir. Aslında strateji büyük öneme sahip, ancak olası bir yağmur durumunda oluşturulan tüm strateji altüst olacaktır. Dolayısıyla Kore Grand Prix'si her an her şeyin yaşanabileceği kritik bir yarış olacaktır." dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Pzero, Zorlu Kore Sınavına Hazır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement