Tek Gıda-İş Sendikası ile Çaykur ve Kamu İşverenleri Sendikası arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması ardından bu sabah uygulamaya konulan grev kararına 9887 işçiden 7800'ü katılmadı.
Konuyla ilgili açıklama yapan Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, akli selimin galip geldiğini ve işçilerin yaptıkları çağrıya uyduğunu belirterek, fabrikalarda işçilerin iş başı yaptığını kaydetti. 7 bin 200 kampanya işçisinden 5 bin 150'sinin işbaşı yaptığını açıklayan Sütlüoğlu, şunları söyledi
'Geriye kalan ve mazeret bildirenlerle birlikte 2050 işçimiz de birkaç gün içerisinde gelip iş başı yapacak. Grev gözcüleri de gözcülüğü bırakıp işe başladı. 2687 kadrolu işçimizden 2650'si iş başı yaptı. Az sayıda işçi izinli, mazeretli olanlar var. Kısacası bu grev hayata geçmemiştir, havada ve kağıt üzerinde kalmıştır. Çaykur işçisi işinin başında yeni çay sezonuna hazır beklemektedir. En kısa zamanda çay almaya başlayacağız.ö
'GREV KARARI HARAKİYDİö
Grevin devam edip etmemesi kararını sendikanın vereceğini ifade eden Sütlüoğlu, 'Sendikanın vazgeçmesi halinde resmen de biter. Fiilen grev yok, fabrikalar çalışıyor ve bütün işçiler işlerinin başında. Formalite icabı bir grev var gibi gözüküyor. Hayata geçmeyen havada kalan bir grev var. Adı grev ama fiiliyatta grev yok. Sendikada bu işi fazla sürdürmez ve vazgeçer. Grev kararı almaları son derece yanlıştı. Bir yerde harakiriydi, intihardı. Biz bunu dostane şekilde söyledik. Bu memlekette 1 milyon insanı ilgilendiren bir sektörde grevi hayata geçirmezsiniz. Akli selim ile hareket etmeleri nedeniyle işçi kardeşlerimi teşekkür ediyorumö dedi.
4 GREV GÖZCÜSÜNDEN 3'Ü ÇAYKUR ÖNÜNDEN AYRILDI
Bu arada grevin başlatıldığı Çaykur Genel Müdürlüğü önünde sabah bırakılan 4 grev gözcüsünden 3'ü bölgeden ayrıldı. Kalan tek gözcü ise önlüğünü çıkararak nöbete devam etti. Gözcü, 'Yalnız kaldım ama ben buradayımö dedi. Çaykur önünden ayrılan 3 grev gözcüsünün işçi olduğu, kalan gözcünün ise Çaykur'da çalışmadığı ve sendika görevlisi olduğu öğrenildi.
ANLAŞMAZLIK KONUSU
Çaykur'da 2009 yılında Tek Gıda-İş Sendikası ile Öz Gıda-İş Sendikası arasında başlayan yetki mücadelesi nedeniyle 5 yıl toplu iş sözleşmesi imzalanamadı. 5 yılın sonunda yargı kararı ile Çaykur'da üye çoğunluğunu ellinde bulunduran Tek Gıda-İş Sendikası'na yetki verildi. Tek Gıda-İş Sendikası ile Çaykur ve Kamu İşverenleri Sendikası arasında toplu iş sözleşmesi görüşmeleri başladı. Tek Gıda-İş Sendikası işçinin toplu iş sözleşmesi imzalanamaması nedeniyle geriye dönük 5 yılı kapsayan mağduriyeti olduğunu belirterek işçi ücretlerine, 'Kampanya pirimi ve yıpranma zammı' adı altında günlük 17 TL'den aylık 510 TL zam talep etti. Çaykur ve Kamu İşverenleri Sendikası toplu iş sözleşmesi imzalanamayan yıllarda Kamu Çerçeve Protokolü kapsamında işçilere gerekli zam oranını verdiğini açıkladı, sadece bir defaya mahsur biriken işçi başına ortalama 550 TL'lik sosyal yardımları ödeyebileceğini belirtti. Çaykur ayrıca kurumlarında çalışan Öz Gıda-İş Sendikasına üye işçilerinde yapılacak toplu iş sözleşmesinden Tek Gıda İş Sendikası'nın muvafakatname vererek yararlanmasını istedi. Karşılıklı istekler reddedilince toplu iş sözleşmesi görüşmeleri tıkandı, sendika grev kararı aldı.
Son Dakika › Güncel › Rize 7800 İşçi Greve Katılmadı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?