Gaziantep'te Sahan Bombası Yeniden Yapıldı - Son Dakika
Güncel

Gaziantep'te Sahan Bombası Yeniden Yapıldı

Gaziantep'in kurtuluş mücadelesinde Fransız askerlerine büyük korku yaşatan sahan bombasını, Gaziantepli bir ahşap ustası yeniden yaptı.

24.05.2014 08:27  Güncelleme: 08:24

Mehmet Başaran, evlerde çorba içmek için kullanılan bakır sahanların toplanması ile Antep Harbi’nde Fransızlara karşı kullanılan sahan bombasını yeniden yapmaktaki amacının gençlere bu toprakların nasıl kazanıldığını göstermek olduğunu söyledi. Mehmet Başaran, Gaziantep’in kurtuluş mücadelesinde silah ve cephanenin olmadığını belirterek şunları söyledi: "imkansızlıkların hat safhada olduğu bir dönemde evlerde yemek yenilen çorba içilen bakır sahanlar toplanıyor ve bomba yapımında kullanılıyor. Bu bakır sahanların içerisine siyah barut, kükürt, metal ve gaz lambasının fitili üst üste kapatılan iki sahanın arasından geçirilerek el bombası haline getirilmiş ve Fransız askerlerine karşı kullanılmıştır.”

İMKANSIZLIK YENİ İCATLAR ORTAYA ÇIKARDI

Gaziantep’in çok zor şartlar altında kurtuluş mücadelesi verdiğini ve yokluklardan dolayı yeni icatların zorunlu olarak ortaya çıktığını aktaran Başaran, şöyle konuştu: “Bu toprakları düşman askerine karşı korumak için imkansızlık nedeniyle bu tarz icatlar ortaya çıkartmış atalarımız. Buna benzer tak tak denilen bir alet bulmuşlar. Bu aleti de genelde cephe gerisinde kalan bayanlarımız canlarını mallarını korumak için kullanmışlardır. Bu icatların ortaya çıkmasındaki en büyük neden vatan millet sevgisi olmuştur.”

GENÇLERİMİZ VATAN NASIL KURTARILMIŞ ÖĞRENSİN

Kurtuluş mücadelesinde kullanılan bazı savaş malzemelerini yeniden yaparak anıları taze tutmak ve gençlere atalarının verdiği mücadeleyi bir nebze de olsa somut şekilde göstermek istediğini ifade eden Başaran, sözlerini şöyle tamamladı: “Biz de kurtuluş mücadelemizde kullanılan bu aletleri yeniden gün yüzüne çıkarmaya çalıştık. Gençlerimiz bunları görsün ve bu toprakların nasıl kazanıldığını görsün istedik. Dükkanımıza gelen ve merak edip soran tüm müşterilerimize de bu aletlerin tarihçesini anlatıyoruz.”

AHMET ÖZER

Gaziantep\'te Sahan Bombası Yeniden Yapıldı
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Gaziantep'te Sahan Bombası Yeniden Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement