Şırnak'ta Hava Kirliliği - Son Dakika
Güncel

Şırnak'ta Hava Kirliliği

Şırnak\'ta Hava Kirliliği

Çevre ve Şehircilik Müdürü Aybar: "Güneydoğu Anadolu Bölgesinde havası en kirli olan il, Şırnak olarak seyretmektedir" "Belirlenen saatler dışında soba ve kalorifer ateşlenmemeli, kaçak ve torbasız kömür alınmamalı, yakıt olarak lastik, plastik, naylon, çöp, yanık yağ ve tezek gibi malzemeler.

30.01.2014 13:35

Şırnak Çevre ve Şehircilik Müdürü Mehmet Haluk Aybar, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde havası en kirli olan ilin Şırnak olduğunu bildirdi.

Çevre ve Şehircilik Müdürü Aybar yaptığı açıklamada, Şırnak'taki hava kalitesi ölçüm istasyonunda kükürtdioksit ve partikül madde parametrelerinin tam otomatik olarak ölçüldüğünü söyledi.

Ölçüm istasyonundan aldıkları kükürtdioksit verilerinin Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliğinde belirtilen sınır değerlerini aştığını kaydeden Aybar, kasım, aralık ve ocak ayının çeşitli günlerinde yapılan ölçümlerde saatlik karbondioksit değerinin seviyeyi aştığının tespit edildiğini aktardı.

Aybar, kükürtdioksit ve ince partiküllere uzun süreli maruziyetin, solunum hastalıklarına, akciğerlerin savunma mekanizmasında değişikliklere ve mevcut kalp hastalıklarının kötüleşmesine sebep olabileceğini işaret ederek, bu etkilere karşı en hassas grubun, çocuklar, yaşlılar ve kronik akciğer ile kalp hastalarının olduğunu vurguladı.

-"Ölçümlerde en kirli il Şırnak"

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yapılan haftalık parametreler dikkate alındığında havası en kirli olan ilin Şırnak olduğunun belirlendiğini ifade eden Aybar, şu değerlendirmeyi yaptı:

"İstasyonumuzda aldığımız veriler çerçevesinde bir değerlendirme yaparsak, özelikle kükürtdioksin parametreleri uyarı eşiğinin üzerinde seyretmektedir. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde havası en kirli olan il, Şırnak olarak seyretmektedir. Belirlenen saatler dışında soba ve kalorifer ateşlenmemeli, kaçak ve torbasız kömür alınmamalı, yakıt olarak lastik, plastik, naylon, çöp, yanık yağ ve tezek gibi malzemelerinin yakılmamalıdır. Ayrıca kükürt oranı düşük, kalorisi yüksek, kül ve nem oranı düşük kömürlerin tercih edilmesi gerekiyor. Bu durumun süreklilik arz etmesi halinde sağlık problemlerine ve toplu ölümlere sebebiyet verebileceği hususları unutulmamalıdır."

Aybar, ısınma kaynaklı olarak kullanılan kömürlerin neden olduğu hava kirliliğini azaltmak için Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü bünyesinde denetimlerin artırıldığını da sözlerine ekledi. - Şırnak

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Şırnak'ta Hava Kirliliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement