''Sonuna kadar... ve Sondan da Öteye'' - Son Dakika
Güncel

''Sonuna kadar... ve Sondan da Öteye''

\'\'Sonuna kadar... ve Sondan da Öteye\'\'

Werner Herzog Belgeselleri Edisyonu, yönetmenin 1962 – 2005 yılları arasında çektiği neredeyse tüm belgesellerini ilk kez bir araya getiriliyor.

17.10.2012 17:31

Werner Herzog Belgeselleri

Film Gösterimleri

01 - 11 Kasım 2012

İstanbul Modern

Meclis-i Mebusan Cad.

Liman İşletmeleri Sahası

Antrepo No: 4

Karaköy

Almanca, Türkçe ve İngilizce altyazılı

Goethe-Institut Istanbul ve

İstanbul Modern Sinema işbirliğiyle

Werner Herzog'un Goethe-Institut'la birlikte yayınladığı Werner Herzog Belgeselleri Edisyonu, dünya çapında tanınan yönetmenin 1962 – 2005 yılları arasında çektiği neredeyse tüm belgesellerini ilk kez bir araya getiriyor.

27 filmden oluşan seçkide, Werner Herzog'un çektiği belgesel ve kısa filmlerin yanı sıra, aralarında Goethe Enstitüsü tarafından yaptırılan ve Christian Weisenborn'un çektiği güncel bir röportajın de bulunduğu, yönetmenin son derece hareketli hayatını ele alan yapımlar da yer alıyor. Goethe Institut Istanbul, Werner Herzog belgesellerini, İstanbul Modern Sinema işbirliği ile İstanbullu sinemaseverlerle buluşturuyor.

Filmlere giriş, Goethe-Institut'dan alınacak giriş kartı ile serbesttir.

Yaradılış ve Kıyamet

DVD 1

Herakles

1962, siyah/ beyaz, 10`

Herzog'un ilk çalışmalarından olan bu film, saf belgesel filmin sınırlarını pek de farkettirmeden aşmaya çalışıyor ve filmlerinin merkezinde yer alan bir düşünceye de yer veriyor: Titanların isyanı gülünçtür.

Fata Morgana

1970, renkli, 79`

Afrika'da şiirsel bir yolculuk, tıpkı bir rüya gibi şiirsel ve gerçek üstü; bir öyküsü yok, ama yine de bir içsel bütünlüğe sahip. Herzog, yaradılışla ilgili mitleri yıkımın imgeleriyle karşı karşıya getiriyor.

La Soufrière

1976, renkli, 31'

1976 yazı: Karayip adası Guadeloupe'ta korkunç bir volkan patlaması beklenmektedir. Ada boşaltılmıştır. Werner Herzog ve ekibi, felaketin filmini çekebilmek için kalır ve patlamayı boşuna beklerler.

Yaradılış ve Kıyamet

DVD 2

Karanlıkta Dersler

1992, renkli, 55'

Birinci Körfez Savaşı'nın sonuna doğru Irak birlikleri Kuveyt'ten çekilirken petrol alanlarını ve depoları ateşe vermişlerdir. Herzog kameramanı ile birlikte, akıl almaz bu kıyameti kayda geçirmeye çalışır.

Wodaabe – Güneşin Çobanları

1989, renkli, 49'

Herzog, her yıl düzenlenen bir kutlamadan yola çıkarak, Güney Sahra'da yaşayan göçer bir kabile olan Wodabee'lerin bir portresini çiziyor. Gördüklerinin içindeki şaşırtıcı ve yabancı olan unsurların üstünü örtmeye çalışmıyor ve Fulbe halklarına mensup bu kadim kabilenin eşsiz kimliğini daha da vurguluyor.

Yaradılış ve Kıyamet

DVD 3

Derinden Gelen Çan Sesleri

1993, renkli, 60'

Werner Herzog Sibirya'da kendilerini İsa'nın halefleri olarak tanıtaral insanlığı kurtaracağını ve mucizevi iyileştirici güçleri olduğunu iddia edenleri ve Svetlojar Gölü kenarında tuhaf ritüeller icra eden insanları gözlemliyor.

Zaman Çarkı

2002-2003, renkli, 80'

Üç farklı yerde budist törenler ve ritüeller: Hindistan'da Bodh Gaya'da, Tibet'te Mount Kailash'ta ve Avusturya'da Graz'da. Törenlerin merkezinde, Kalachakra inisiyasyonu yer alıyor.

Dilin Başladığı ve Bittiği Yer

DVD 4

Son Sözler

1967, renkli, 13'

Girit Adası'nın kuzeyinde yer alan, kimsenin yaşamadığı Spinalonga adasından bir adam polis zoruyla ana adaya getirilecektir. Adam bir lir sanatçısıdır ve yaşadıklarıyla ilgili herhangi bir şey anlatmayı reddetmektedir. Başkaları onunla ilgili kendi yorumlarını yapar.

Sessizliğin ve Karanlığın Ülkesi

1971, renkli, 85'

Sessizliğin ve Karanlığın Ülkesi, sağır ve kör insanların kaderini anlatıyor. Görme ve işitme duyularının olmayışı, çevreleriyle yaratıcı bir ilişki kurmalarını neredeyse olanaksız kılıyor. İçinde yaşadıkları karanlığın esiri gibidirler, buna rağmen kendi varlıklarıyla dış dünya arasında bir bağ kurmaya uğraşmaktan vazgeçmezler.

Dilin Başladığı ve Bittiği Yer

DVD 5

Yeni Bir Dile İlişkin Gözlemler

1976, renkli, 45'

1976'da Colorado'da Fort Collins'te hayvan müzayedecileri dünya şampiyonası yapılmaktadır. Herzog müzayedecilerin, işin içinde olmayanların hiç anlayamayacağı dilini gözlemler. Ona göre, ağız tamburası seslerine benzeyen bu dil hem "korkutucu" hem de "büyüleyicidir". Belki de "düşünülebilecek son şiir türüdür".

Huie'nin Vaazı

1980, renkli, 42'

Brooklyn'in ortasında, bakımsız ve yoksul bir bölgede, "Greater Bible Way Temple"de Rahip Huie L. Rogers, kiliseye devam eden inananları coşkusuyla etkilemektedir. Werner Herzog olan biteni sakin ve odaklanmış bir şekilde, hiç yorum yapmadan izler.

Dr. Gene Scott: Televizyon Vaizi

1980, renkli, 44'

Televizyon vaizi Dr. Gene Scott yıllardan beri her gün kameranın karşısına geçerek kendi Hristiyanlık yorumlarını anlatmaktadır. Temel amacı, mümkün olduğu kadar çok bağış toplayabilmektir.

Savaşçılar ve Failler

DVD 6

Fanatiklere Karşı Önlemler

1969, renkli, 12'

Münih Daglfing'deki at arabası yarış pistinde tuhaf şeyler olmaktadır: Garip bir takım adamlar kameranın karşısına geçerek, atları fanatiklerden korumaları gerektiğini anlatmadırlar. Ama ortada görünen herhangi bir tehlikeli durum veya tehdit yoktur.

Deutschkreuz Kalesi'nin Benzersiz Savunuluşu

1966, siyah/ beyaz, 15'

Dört genç adam eski, terkedilmiş bir kaleye girer ve burada bir sürü silah, çelik miğfer ve üniforma bulur. Önce bu bulduklarını alıp bir çeşit oyun oynamaya başlarlar, ama oyun giderek ciddiye dönmeye başlar. Rollerini iyice benimsemeye, ateş etmeye ve gelecek düşmanı beklemeye başlarlar. "İnsan kendini savunabilmelidir!"

Kasvetli Bir Ülkeden Yankılanan Sesler

1990, renkli, 87'

Orta Afrika Cumhuriyeti'nin diktatör başkanı ve daha sonra da kralı Jean-Bédel Bokassa'nın (1921 – 1996) izini sürüyoruz. Çıkış noktası, Bokassa'nın hapishanelerinde yatmış, ölümden son anda kurtulmuş Amerikalı gazeteci Michael Goldsmith'in bir araştırması.

Savaşçılar ve Failler

DVD 7

Küçük Askerin Şarkısı

1984, renkli, 45'

Şubat 1984: Atlantik kıyısında, dışardan ulaşımı çok zor bir bölgede Miskito'lar Sandinist askerlere karşı savaşıyor. Werner Herzog ve Fransız fotoğrafçı-gazeteci Denis Reichle, özellikle Miskito savaşçıları arasında yer alan çocuk askerlere çeviriyorlar kameralarını.

Küçül Dieter'in Uçma Tutkusu

1997, renkli, 80'

Dieter Dengler, Almanya'da Kara Ormanlar'da doğmuş, 18 yaşında pilot olmak amacıyla ABD'ye göç etmiştir. Sonunda Amerikan Deniz Kuvvetleri'ne katılmış ve bir uçak gemisinde savaş pilotu olarak Vietnam'da savaşmaya başlamıştır. Laos üzerinde uçağı isabet alır ve Vietnamlılar tarafından esir alınır. Kaçmayı başarır ve Tayland'a, birliğine ulaşır. Werner Herzog Dieter'le San Francisco'daki evinde görüşüyor, onunla Uzak Doğu'ya gidiyor. Dieter ona kaçışı sırasında geçtiği yerleri gösteriyor ve yaşadıklarını anlatıyor.

Kalkış ve Düşüş

DVD 8

Oymacı Steiner'in Muhteşem Esrimesi

1973/1974, renkli, 47'

Kayakla atlama eski dünya şampiyonlarından Walter Steiner'in alışılmadık bir portresi. Filmin merkezinde, Steiner'in Slovenya'da Planica'da Mart 1974'te yapılan uluslararası kayakla atlama yarışmalarındaki atlayışları yer alıyor.

Parlayan Dağ: Gasherbrum

1984, renkli, 45'

Haziran 1984'te iki tanınmış dağcı, Reinhold Messner ve Hans Kammerlander, Karakurum Dağları'nın 8.000 metreden daha yüksek iki tepesine, Gasherbrum 1 ve Gasherbrum 2'ye tek bir seferde çıkmayı planlamaktadırlar. Herzog bu çok iddialı ve alışılmadık tırmanışa, sonsuz karların içindeki merkez kamp yerine kadar eşlik eder.

Kalkış ve Düşüş

DVD 9

Umudun Kanatları

1999, renkli, 66'

1971 yılı Noel'inde bir yolcu uçağı, 92 yolcusuyla birlikte Peru'nun balta girmemiş ormanlarına düşmüştü. 12 gün sonra, kazadan kurtulan tek yolcu, 17 yaşındaki Juliane Koepcke ortaya çıkmıştı. Kazadan 27 yıl sonra, Werner Herzog Juliane ile birlikte kaza yerine gidiyor ve onunla birlikte yaşanan felaketin görünen ve görünmeyen izlerinin peşine düşüyor.

Gesualdo – Tod für fünf Stimmen/ Gesualdo

1995, renkli, 60'

1560'ta Napoli'de doğan ve 1613 yılında Gesualdo Şatosu'nda ölen besteci ve prens Carlo Gesualdo di Venosa ile ilgili araştırmalar, iddialar ve fanteziler… Bugünden bakıldığında, Gesualdo'nun madrigalleri zamanının yüzyıllarca önünde gidiyordu. Tanınmasına neden olan şeylerin arasında bir de işlediği bir suç vardı: Gesualdo, 1590 yılında kıskançlık yüzünden karısı Maria d'Avalos'u ve aşığını öldürmüştü.

Kalkış ve Düşüş

DVD 10

The White Diamond

2004, renkli, 87'

Werner Herzog, uçuş teknisyeni Graham Dorrington'a (University of London) Guyana'ya yaptığı bir yolculukta eşlik ediyor. Dorrington, ağaç tepelerindeki flora ve faunayı inceleyebilmek amacıyla küçük bir hava gemisi yapmıştı ve bu aracı Kaieteur Şelalesi yakınlarında test etmek istiyordu. Werner Herzog'u ilgilendiren biyolojik bulgulardan çok, insanları ekstrem durumlarda gözlemlemek.

Kalkış ve Düşüş

DVD 11

Uzaktaki Vahşi Mavilik

2005, renkli, 81'

Bir uzaylı, uzak bir galaksideki aşırı soğumuş bir gezegenden kaçışını anlatıyor. Dünyaya yerleşme deneylerinden ve sonunda da CIA'den edindiği, diğer yöne doğru yapılmış bir yolculukla ilgili gizli bilgilerden söz ediyor. Beş astronot, yeni yaşam alanları aramak için uzaya doğru bir yolculuğa çıkıyor ve terk edilmiş gezegenleri, "uzaklardaki vahşi mavilikleri" inceliyorlar. 820 yıl sonra dünyaya döndüklerinde, dünya artık insansız bir gezegen.

Werner Herzog Hakkında

DVD 12

Werner Herzog/ Sonuna Kadar… Ve Sondan da Öteye

Yönetmen: Peter Buchka

1988, renkli, 60'

Bir Werner Herzog portresi – yönetmenin görüşleri ve filmlerinden kesitlerden oluşan bir film.

Filmlerim Neyse Ben Oyum – Bölüm 1

Yönetmen: Christian Weisenborn, Erwin Keusch

1976-78, renkli, 93'

Werner Herzog'la ilgili bu portre, sanatçıyı insan olarak öne çıkarıyor. Film, soru soranın yakınlığından besleniyor; ama bu yakınlık aynı zamanda da anlamlı bir çaresizliğe de yol açıyor.

Werner Herzog – Sinemacı

1986, renkli, 30'

Werner Herzog'un kısa bir portresi. Yönetmenin görüşlerinden, filmlerinden kesitlerden ve bazı küçük belgesel nitelikli sahnelerden oluşuyor. Bu sahnelerde yönetmen, efsanevi sinema tarihçisi Lotte Eisner'i Paris'te ziyaret ediyor.

Werner Herzog Hakkında

DVD 13

Filmlerim Neyse Ben Oyum – Bölüm 2... 30 Yıl Sonra

Yönetmen: Christian Weisenborn

2009/10, renkli, 97'

Christian Weisenborn, 1976/78'de çektiği filmin ardından, Werner Herzog'u Los Angeles'te ziyaret ediyor ve belgeselleri ilgili pek çok soru soruyor. Herzog'un filmlerinden örneklerle dolu bir söyleşi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel ''Sonuna kadar... ve Sondan da Öteye'' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement