Sütçü İmam Anıldı - Son Dakika
Güncel

Sütçü İmam Anıldı

Sütçü İmam Anıldı

Kahramanmaraş'ın kurtuluş mücadelesini ilk kurşunu atarak başlatan Sütçü İmam vefatının 90'ıncı yılında Bağcılar'da anıldı.

27.11.2012 16:52

"Sütçü İmam ve Milli Mücadele'de Maraş" konulu bir konferans veren Prof. Dr. Orhan Doğan, "Türk milleti tarihi yaşayan ama yazıp araştırmayan bir millet" dedi.

Kahramanmaraş'ın Fransız işgalinden kurtuluşunda önemli isimlerin başında gelen Sütçü imam vefatının 90'ıncı yılında düzenlenen bir programla anıldı. Bağcılar Belediyesi Mehmet Akif Ersoy Kültür Sanat Merkezi ve Müzesi'nde düzenlenen programda Sütçü İmam Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Doğan Sütçü İmam ve Milli Mücadelede Maraş konulu bir konferans verdi. "Türk milleti tarihi yaşayan ama yazıp araştırmayan bir millet" diyen Doğan, Osmanlı döneminde Maraş ve çevresi hakkında bilgiler verdi ve Maraş'ın düşman işgalinden kurtuluşunu anlattı.

Sütçü İmam'ın Maraş'ın kurtuluşunda önemli isimlerden biri olduğuna değinen Doğan, meşhur olan Sütçü İmam'ın Fransız askerlere ateş etmesi olayını da anlattı. Olayın Fransız ordusunda görevli bir grup Ermeni askerin ikindi üzeri Uzunoluk Caddesi'nden kışlaya döndükleri sırada yaşandığına değinen Doğan şunları anlattı: "0 anda Uzunoluk Hamamı'ndan yüzleri peçeli iki Türk kadını çıktı. Üç kişi olan ve sarhoş durumda olan Fransız Ermeni askerlerinden birisi, hamamdan çıkan Türk kadınlarına saldırdı ve peçesini yırttı. 'Artık burası Türklerin değildir, Fransız memleketinde peçe ile gezilmez' diyerek kadıncağıza sarılıp ilişmek istedi. Peçesi yırtılan ve zor durumda kalan kadıncağız bayılıp yere düştü. Diğer kadın da imdat istercesine bağırdı. Olayı Kel Hacı'nın kahvesinden gören Türkler dışarı çıkarak, askerlerin üzerine yürüdüler.

Türkler, askerlere ihtarda bulunarak yollarına gitmelerini söylediler. Askerler kötü sözler sarfederek silah kullandılar. Bu arada Çakmakçı Sait orada kurşunla yaralandı ve şehit oldu. Gaffar Osman da yaralandı. Bu sırada Ali Sütçü İmam, tabancasını alarak dükkanından hızla olayın olduğu yere geldi. Silahını Ermeni askerlerinin üzerine boşalttı. İlk kurşunu atan Kahraman Sütçü İmam'ın silahı ile yaralanan Ermeni askeri arkadaşlarının yardımı ile kışlaya götürüldü ve bir gün sonra hayatını kaybetti."

Kaynak: Bültenler

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement