Taksicilere Modern Sistem - Son Dakika
Güncel

Taksicilere Modern Sistem

Taksicilere Modern Sistem

İstanbul Taksiciler Esnaf Odasının (İTEO), taksicilerin ve müşterilerin yaşadığı sorunları en aza indirmek için bir süre önce geliştirdiği sistem, pilot uygulamalarının da olumlu sonuç vermesi üzerine, kent genelinde hayata geçiriliyor Proje kapsamında, kentteki bütün taksiler, kurulacak çağrı merkezinden 24 saat izlenebilecek.

19.12.2013 11:56

MEHMET ALİ DERDİYOK - İstanbul Taksiciler Esnaf Odasının (İTEO), taksicilerin ve müşterilerin yaşadığı sorunları en aza indirmek için bir süre önce geliştirdiği sistem, pilot uygulamalarının da olumlu sonuç vermesi üzerine, kent genelinde hayata geçiriliyor.

İTEO Başkanı Yahya Uğur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geliştirdikleri sistemin, birçok sorunun ortadan kalkmasına yardımcı olacağını söyledi. Uğur, sistemi uzun zaman önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile tasarladıklarını ancak oda bünyesinde hayata geçirdiklerini anlattı.

"Taksicinin canı önce Allah'a sonra odaya emanet" diyen Uğur, sistem sayesinde kentteki bütün taksilerin, 24 saat boyunca İTEO'da kurulacak çağrı merkezi tarafından takip edileceğini kaydetti.

Taksicilerin artık daha güvende olacaklarını belirten Uğur, şunları söyledi:

"Bizim meslek grubunun kolay hedef olma gibi bir sorunu var. Sistemin en önemli özelliği taksici cinayetlerinin artık son bulmasını sağlayacak olan panik butonu. Taksici, acil durumda bu butonu kullanacak. Bu düğme, direk odaya bağlı olacak. Biz odamızdan bu sistemi takip edeceğiz. Düğmeye basıldığında, 1,5 dakika içerisinde tehlikede olan taksicinin peşinde bir polis arabası olacak. Artık taksici arkadaşlarımızın cinayete ve gaspa uğramasını istemiyoruz."

Uğur, bu sistemin belediyenin de gelecekte yapacağı benzer sisteme uyumlu olacağını vurguladı.

-İstanbul'un trafik yoğunluğu azalacak

Uygulamaya giren sistem sayesinde çağrıların online haritalar üzerinden izlenebileceğini belirten İTEO Başkanı Uğur, taksicilerin trafik yoğunluğuna göre yönlendirileceğini bildirdi.

Uğur, şöyle devam etti:

"Taksicilerin sevk ve idaresi doğru planlanmadığı için arkadaşlarımız yol kenarlarında beklemek zorunda kalıyor. Bu da çoğu zaman trafik yoğunluğuna neden oluyor. Bu nedenle arkadaşlarımıza gün boyunca İstanbul Büyükşehir Belediyesinin trafik akışını düzenleyen haritasını, araçlarındaki ekranlara yansıtacağız. Bu sayede gittikleri güzergahın yoğunluğuna göre taksiler yönlendirilecek. Bu sayede hem arkadaşlarımızın yakıttan tasarruf etmelerini hem de trafik yoğunluğunu hafifletmeyi hedefliyoruz."

Konser ve maç gibi etkinliklerin yeri ve zamanının da taksicilere ekranlardan yansıtılacağını aktaran Uğur, böylece taksicilerin müşteri bulmasının ve vatandaşın da taksiye ulaşmasının kolaylaşacağını kaydetti.

-Müşterilerin eşyaları kaybolmayacak

Sistem sayesinde hangi taksiyi kimin kullandığı, çalışma saatleri ve SGK kapsamında olup olmadığının da sorgulanabileceğini belirten Uğur, dolayısıyla suç işleyenin daha kolay tespit edileceğini ve meslektaşlarına yönelik haksız suçlamaların önüne geçileceğini söyledi.

Yahya Uğur, müşterilerin taksilerde unuttukları eşyalara da kolaylıkla ulaşabileceğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Çünkü hangi aracın nereden nereye saat kaçta gitmiş olacağını göreceğiz. Kayıtlar 6 ay öncesine kadar da saklanacak. Böylece müşteri takside unuttuğu eşyasına mutlaka ve kolayca ulaşabilecek. İlerleyen zamanlarda da müşterilerimize yönelik hem daha konforlu yolculuk edebilecekleri hem de odayla irtibat kurabilecekleri, bankacılık işlemleri yapabilecekleri, internete girebilecekleri tabletler olacak. Yine çağrı merkezi sistemi uyumluluk yazılımı ile tüm birimlerin haberleşmesini sağlayan sistem sayesinde her durak kendi içinde çağrı merkezi gibi çalışabilir. Sistem zamandan ve yakıttan tasarruf kazandırması, kontrolü arttırması ve güvenliği sağlaması açısından çok önemli."

-Kısa mesafede müşteri almama problemi olmayacak

Sistem sayesinde çok önemli bir sorunu daha çözüme kavuşturmayı hedeflediklerini dile getiren Uğur, "Şu anda bize gelen şikayetlerin yüzde 85'i kısa mesafe yolcularının alınmaması. Ancak şimdi çağrı merkezine gelen müşterinin isteği uygun taksiciye iletilecek. O arkadaşımız da belirtilen müşteriyi mutlaka almak zorunda olacak. Almadığında bu kez kesin olarak şikayet edileni bileceğiz ve gerekeni yapacağız" diye konuştu.

Uğur, taksilerin yollarda müşteri aramasını ve zaman kaybetmesini ortadan kaldıracak sistem ile müşterilerden alınan taksi taleplerinin, en yakın konumda bulunan boş taksilere yönlendirileceğini belirterek, çağrıyı kabul eden taksinin plaka ve sürücü bilgilerinin müşteriye bildirileceğini söyledi.

Taksi sürücüsüne sürekli ve düzenli müşteri yönlendirileceğini anlatan Uğur, "Arkadaşlarımıza boş olduğu anlarda ek kazanç sağlayacak. Ayrıca, aracının sürekli takip altında olması ile güvende olması, taksiciler açısından bir avantaj. Müşteri açısından ise taksi kullanımlarında tek bir merkez ile iletişime geçmesi, plakası ve sürücüsü bilinen, sadece sisteme dahil araçları kullanabilmesi, güven ve hizmet kalitesi açısından önemli olacak" ifadelerini kullandı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Taksicilere Modern Sistem - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement