Tek Güvencemiz Bağımsız Yargıdır - Son Dakika
Güncel

Tek Güvencemiz Bağımsız Yargıdır

Tek Güvencemiz Bağımsız Yargıdır

17 Mayıs 2006'da Danıştay'a Yapılan Silahlı Saldırıda Yaşamını Kaybeden Danıştay 2. Daire Üyesi Mustafa Yücel Özbilgin, İnciraltı'ndaki "Bağımsız Yargı Ve Danıştay Anıtı"Nda Düzenlenen Törenle Anıldı.

17.05.2011 14:55  Güncelleme: 15:01

17 Mayıs 2006'da Danıştay'a Yapılan Silahlı Saldırıda Yaşamını Kaybeden Danıştay 2. Daire Üyesi Mustafa Yücel Özbilgin, İnciraltı'ndaki "Bağımsız Yargı Ve Danıştay Anıtı"Nda Düzenlenen Törenle Anıldı.

Törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Alattin Yüksel, İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, Danıştay Başsavcısı Turgut Candan, Danıştay 13. Daire Başkanı Faruk Öztürk, Danıştay Üyesi Ali Öztürk, Danıştay Savcısı İclal Kutucu, Danıştay Kıdemli Tetkik Hakimi İsmail Saklı, İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Emin Özler, İzmir Barosu Başkanı Sema Pektaş, İzmir Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Mustafa Uyan, Belediye İş Sendikası Genel Başkanı Nihat Yurdakul, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ve çok sayıda davetli katıldı.

Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Azize Kocaoğlu, 2006'da düzenlenen menfur saldırırının acısının hafızalarda ilk günkü tazeliğini koruduğunu belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarını birbirine düşürme oyunları, asla başarılı olamayacak. 4 yıl önce açtığımız Bağımsız Yargı ve Danıştay Anıtı, İzmir halkının işte bu duyarlılığı ve bağımsız yargıya olan inancının bir simgesidir" diye konuştu. Yargı bağımsızlığı, yargıya güven ve adalet duygusunun incitilmemesinin önemine dikkat çeken Başkan Kocaoğlu şöyle devam etti:

"Hukuk tarihinde en büyük tehlike, yargının siyasallaşması tehlikesidir. Çok iyi biliyoruz ki; özgürlüğümüz ve adil yargılanma hakkımız, bağımsız yargıya emanettir. Tek güvencemiz yargıdır. Yargılama süreçlerinin ve adaletin gecikmemesi, adil yargılanma hakkının ihlal edilmemesi, en büyük dileklerimizden birisidir" dedi.

Mustafa'ya mektup

Danıştay Başsavcısı Turgut Candan ise konuşmasında, Danıştay şehidi Mustafa Yücel Özbilgin'e yazdığı ve son bir yıl içinde ülkede yaşanan gelişmeleri anlattığı bir mektubu okudu. Candan, "Sevgili Mustafa; bugün sana Cumhuriyetin çağdaşlığa dönük, aydınlık yüzü, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün hedeflerinin yılmaz takipçisi güzel İzmir'den sesleniyorum.

Senin ve çalışma arkadaşlarının şahsında 17 Mayıs 2006 yılında yapılan saldırıya uğrayan bağımsız yargı ve Danıştay adına saldırıyı gelecek kuşaklara unutturmamak ve onlara bağımsız yargının önemini hatırlatmak üzere İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından yaptırılan değerli üstat Harun Atalayman'ın bu muhteşem bağımsız yargı ve Danıştay anıtının önünden sesleniyorum. Sana bağımsız yargı ve Danıştay için geçen bir yıl içinde iyi şeyler olduğunu anlatmak isterdim. Ama ne yazık ki, verebileceğim güzel haberlerim yok" şeklinde konuştu.

Konuşmasının sonunda bağımsız yargıya yapılan saldırıyı bir kez daha lanetlediğini söyleyen Danıştay Başsavcısı, "Güzel İzmir'in Büyükşehir Belediye Başkanına, çalışanlarına ve İzmirlilere en içten duygularıma teşekkür ediyor, kendilerini cumhuriyete ve cumhuriyetin değerlerine sahip çıkmalarından, hukuka ve hukuk devletine bağlılıklarından ve bağımsız yargıya vermekte oldukları önem ve değerden dolayı kutluyorum" dedi.

İzmir Barosu Başkan Sema Pektaş ise hukuk devletine çok fazla ihtiyaç duyulan günlerden geçildiğine vurgu yaparak, "Hukuk devleti, önce bireyin yaşama hakkını korumak zorundadır.

Ama bireyin yaşama hakkı, Mustafa Yücel Özbilgin'in katlinde olduğu gibi korunamamıştır. Bugün içinde hukuk devleti, kişi hak ve özgürlüklerinin, ifade, konuşma, özel hayatın gizliliği özgürlüğünün ihlalleriyle karşı karşıyadır. Biz hukukçulara büyük görevler düşmektedir. Hukuk devleti herkese lazımdır" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından kanlı saldırıda şehit olan Mustafa Yücel Özbilgin'in anısına "Bağımsız Yargı ve Danıştay Anıtı"na karanfiller bırakıldı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Tek Güvencemiz Bağımsız Yargıdır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement