Tırnak Hastalıkları - Son Dakika
Güncel

Tırnak Hastalıkları

Tırnak yeme, tırnak koparma: Demir eksikliği anemisi, psikolojik stress ve zeki çocuklarda görülür.

04.04.2016 08:22

Tırnakda küçük beyaz noktalar: En sık demir eksikliği anemisi, B12 vitamin eksikliği, folat eksikliğinde görülür.

Tırnak batması:Tırnakların çok kısa kesilmesinden kaynaklanır. En sık el ve ayak baş parmaklarında görülür. Küçük ya da dar ayakkabı giyenlerde de görülür. Temiz su ile yıkanmalıdır. Batan yere kısa kürdan konularak tırnağın kaldırılması bu problemi çözer.3-5 gün içinde düzelme olmazsa hekime başvurulmalıdır.

Çomak parmak: Tırnağın uç kısımlarındaki yumuşak dokuda büyüme vardır. Parmakların uç kısımları kalınlaşır. Tırnaklar yukarı doğru bombeleşir.Akciğer, kalp, karaciğer, böbrek, bağırsak, kan hastalıkları, tiroid bezi bozuklukları, beslenme yetersizliğinde görülür.

Kaşık tırnak:Tırnaklar kaşık gibi içe doğru çöküktür. Çocuklarda geçici olarak görülebilir. Geçici olan tip ileri yaşlarda düzelir. Trikotiodistrofi(beyin tutulumu, kolay kırılan sarı saçlar, kaşık tırnak), ektodermal displazi(Terlemeyen, devamlı ateşi çıkan çocuklar), tırnak-patella sendromu, akromegali(El, ayak ve baş büyüktür), koroner damar hastalığı, demir eksikliği anemisi, hemokromatozis(Vücutta demir birikimi), polistemi vera(Kızarık yüz, bayılma), porfiri(karın ağrısı, güneşde yanık), böbrek hastalığı, tiroid hastalığı, beslenme yetersizliği, liken planus, skleroderma, alopesi, sedef hastalığı, darrier hastalığı, Raynaud hastalığı, baca temizleyicilerde, boyacılarda, tırnak mantarında görülür.

Splinter hemorajiler(Küçük kanamalar): Tırnak ucu ya da dibinde çizgi tarzında kanamalar vardır. Kalp iltihabı, romatizmal ateş, raynaud hastalığı, antifosfolipid antikor sendromu, kollajen ve damar hastalıkları, sedef hastalığı, skorbüt, egzema, pemfigus, tırnak mantarı ve hemodializ hastalarında görülür.

Kerpeten tırnak: Tırnağın en uç kısmı yukarı kalkar ve rulo şeklini alır. Beta bloker ilaçlar, sedef hastalığı, dar ayakkabı, selim kemik tümörleri, yumuşak doku tümörleri, osteoartrit, tırnak mantarı gibi hastalıklarda görülür. Tedavide yumuşatıcı krem, tırnağı düzelten aparat kullanılır. Bu tedavilere yanıt vermeyenlerde tırnak yatağı cerrahi olarak düzeltilerek tırnağın düzgün çıkması sağlanır.

Raket tırnak:Kız çocuklarda baş parmağın uç kısmı normale göre geniş ve kısadır. Tırnak yatağı çok kısadır. Normal bir durumdur.

Tırnakta yatay çizgiler: Tırnak ortasında oluk gibi yatay çizgi görülür. Stres, arsenik zehirlenmesi, hipoparatiroidi, alerjik hastalıklar, kızıl, kızamık, tifüs, pellegra, lupus, püstüler sedef ve travmada görülür.

Trakionişi:Tırnak yüzü pürüzlüdür ve pullanma vardır. Atopik dermatit, alopesi, sedef hastalığı, liken planus ve bazende sebepsiz olarak görülür. Kortizonlu kremler kullanılabilir.

Onikogrifozis: Boynuz ya da gaga şeklinde sarı tırnaklar görülür. Yaşlılarda ve ayak baş parmağında sıktır. Sebepsiz görülebileceği gibi, kronik travma sonucuda görülebilir. Dolaşım bozukluğu, halluks valgus(baş parmağın iç kısmındaki kemikte büyüme) deformitesi, keratinizasyon bozukluğu olanlarda da görülebilir. Tırnak çekilir, tırnak yatağı cerrahi olarak çıkarılır.

Onikoliz: Tınak yatağının yerinden ayrılması olur. Tırnak ucu yarım ay şeklinde görülür. En sık neden uzun tırnakların sık basıya maruz kalmasından kaynaklanır. Çok su işleri ile uğraşanlarda da görülebilir. Tırnak mantarı, kontakt dermatit, tiroid hastalığı, sedef hastalığı, ilaçlara bağlı ve sebepsizde görülebilir.

Onikoreksiz: Tırnaklarda kolay kırılma, ayrılma olur. Hipotiroidi, B12, D vitamini eksikliği, demir eksikliği durumlarında, çok su ile uğraşanlarda, çok bulaşık yıkayanlarda, travmaya maruz kalanlarda görülebilir.

Sarı tırnak sendromu:Tırnaklar sarı-yeşil renklidir.Tırnak dibindeki lunula denen beyaz kısım kaybolur.Tırnaklarda kopmalar olur. Parmaklarda, ayaklarda, bacaklarda, ellerde, ön kolda şişlik gelişir.Alfa-1 antitripsin eksikliği(KC hastalığı ve sarılık), penisilamin tedavisi alan wilson hastalarında, AIDS hastalarında, bronşit, bronşektazi gibi hastalıklarda görülür.

Tırnak Patella sendromu: Doğuşsal bir hastalıktır. En sık işaret ve baş parmağı tutulur. Tırnakda şekil bozukluğu,tırnak dibindeki lunula denen beyaz kısmın üçgen şeklinde olması, el ve ayaklarda aşırı terleme, diz kemiğinin olmaması ya da küçük olması, ön kol dış kısmında bulunan radius kemik yokluğu görülür. Bu hastalığa böbrek hastalığı ve irisde pigmentasyon bozukluğu eşlik edebilir.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Tırnak Hastalıkları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement