Torbalı'da Nif Dağı Kazıları - Son Dakika
Güncel

Torbalı'da Nif Dağı Kazıları

Torbalı\'da Nif Dağı Kazıları

Torbalı ilçesinin Dağkızılca köyünde Nif Dağı kazıları, sezonun başlamasıyla birlikte yaklaşık 3 aydan bu yana aralıksız bir şekilde sürdürülüyor.

07.09.2013 16:07

Torbalı ilçesinin Dağkızılca köyünde Nif Dağı kazıları, sezonun başlamasıyla birlikte yaklaşık 3 aydan bu yana aralıksız bir şekilde sürdürülüyor. Ancak kazılarda ortaya çıkartılan tarihi eserlerin güneşten zarar görmemesi amacıyla gölgelik yapılması yerine çarşafla örtünmesi tepkiye neden oluyor. Uzmanlar, maddi imkansızlıklar nedeniyle yapılamayan gölgelikler yüzünden, ortaya çıkan motiflerin zarar görebileceğini belirtti.

Uzmanlara göre Torbalı, gelecek yıllarda inanç ve kültür turizmi başta olmak üzere turizm firmalarının adresi olacak. İlçede bulunan tarihi yapıtlar, dağ köylerinin eski taş evleri ve tarihi sokakları kentin cazibe merkezi olması için önemli değer katıyor. Kent merkezinde tarihi Metropolis Antik Kenti'nin yanı sıra Sultan 2. Abdülhamid'in padişahlık döneminde yaptırdığı okullar, camiler, havuzlar ve çeşmeler başta olmak üzere bir dizi eser bulunuyor. Öte yandan Dağkızılca Nif Dağı kazı çalışmaları, kentin gelecek yıllardaki kaderini değiştirecek. Uzmanlara göre, Torbalı gelecek yıllarda turizm sektöründe önemli bir yere sahip olacak. Büyük bir titizlikle uzun zamandır kazıları devam eden Dağkızılca köyü Nif Dağı kazıları, sezonun başlamasıyla birlikte yaklaşık 3 aydan bu yana aralıksız bir şekilde sürdürülüyor.

Bölgenin en önemli kazıları arasında olan Nif Dağı kazılarında şimdiye kadar birçok önemli bulguya rastlandı. Kazı Başkanı İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Elif Tül Tulunay önderliğinde yürütülen çalışmalar kapsamında birçok önemli veriye ulaşılmış ve bu çalışmalar bilim dünyasında kayıt altına alınarak uluslararası sempozyumlarda paylaşılmıştı. Dağkızılca köyünde yapılan çalışmalarda, milattan önce 8. yüzyıl ve milattan sonra 13. yüzyıla ait kalıntılar bulunmuş, arkeolojik kazılarla mezarların yanı sıra ilk kez gün ışığına çıkarılan bir Geometrik/Arkaik Dönem yerleşkesi (M.Ö. 8. yüzyılın son çeyreğinden 6. yüzyılın ortalarına dek), bir kale (M.Ö. 8. yüzyılın son çeyreğinden 14. yüzyıla dek) bir kilise kompleksi (13. yüzyıl) Nif Dağı'nın barındırdığı önemli kültür varlıkları ülkeye kazandırıldı.

BÖLGE İNANÇ VE DOĞA TURİZMİNİN ADRESİ OLACAK

İzmir Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle bölgeye geçtiğimiz yıllarda bir kazı evi kazandırıldı. 3 katlı kazı evi, 70 kişi kapasiteli ve depreme 12 kat dayanıklı olarak inşa edildi. Dağkızılca köyünde bulunan Olympos Dağı kazılarının başlamasının on ikinci yılına yetiştirilen kazı evi, Olympos Dağı kazılarında görev alan kazı görevlilerinin kalmasının yanı sıra, müzik dinletileri, sinema, bölge çocuklarına eğitici çizgi film gösterileri gibi birçok etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Kazı evinin içerisinde ise kütüphane, laboratuar, depo, konaklama yerleri bulunuyor. Sürdürülen bu yılki çalışmalarda da oldukça önemli bulgulara ulaşıldığı belirtiliyor.

MOTİFLERİN GÜNEŞTEN KORUNMASI GEREKİYOR

Çalışmalarda ortaya çıkartılan tarihi motiflerin güneşten korunabilmesi adına bazı yerlere gölgelikler yapılması ise büyük önem arz ediyor. Maddi imkansızlıklar yüzünden bu gölgelikler ise bir türlü yapılamıyor. Güneş ışığından korunmaması durumunda bu eserlerin büyük ölçüde zarar görebileceği belirtilirken, kazı ekibi, motiflerin korunması için ilginç yöntemlere başvurarak, motiflerin üzerini kimi zaman battaniye, kimi zaman bölgeden temin ettikleri çarşaf veya topladıkları çalılarla kapatmak zorunda kalıyor. Bölge halkı, eserlerin korunması için yetkililere çağrıda bulunarak, kazıların desteklenmesini istiyor. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Torbalı'da Nif Dağı Kazıları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement