Hükümet, "Askerlik Kanunu'nda" değişiklik öngören Tasarıyı Meclis'e sundu. Tasarıyla; askerlikten önce ve askerlik sırasında, askeri yargının görev alanına giren suçların dışındaki suçları işleyen yükümlülerin kesinleşmiş cezalarını infazına ilişkin usul ve esaslar yeniden düzenleniyor. Buna göre; Askere çağırdıkları sırada tutuklu ve hükümlü bulunanlar, tahliyelerine kadar askerliğe sevk edilmeyecekler. Bunlardan askerlikle ilişiği olanlar ise tahliyeleri geldiğinde serbest bırakılmayarak, ilgili kolluk kuvvetlerince askerlik şubelerine teslim edilecekler.
Askere alınmadan önce veya askeri yargının görev alanlarına girenler hariç, askerlikleri sırasında işlenen suçlardan dolayı 1 yıl ve daha az süreli hürriyeti bağlayıcı bir ceza, kısa süreli hapis cezaları yerine hükmedilen para cezaları askerlik hizmetlerinin sonuna bırakılacak.
Tasarıyla; orduevi, askeri gazino, askeri müzeler gibi sosyal tesislerin kurulması Genelkurmay Başkanlığı'nın iznine bağlanıyor.
Tasarıyla; MİT, Emniyet Hizmetleri sınıfına mensup emekli personele her ay ödenen 100 TL'nin, makam tazminatı almayan subay, astsubay uzman jandarma ve uzman erbaşlara da ödenmesi düzenleniyor.
Hava değişimi ve istirahat sürelerinin askerlikten sayılacak kısmı, 12 aylık hizmete tabi olanlar için 90 günden 30 güne, 6 aylık hizmete tabi olanlar için 45 günden 15 güne düşürülüyor. Uyuşturucu madde kullanımından dolayı mahkemelerce verilen kararlar uyarınca tedavi görenlerin bu sürelerinin ise askerlik hizmetinden sayılmayacağı öngörülüyor.
Düzenleme ile; TSK personelinin kişisel verileri ile nüfus iletişim ve askeri bilgilerinin personel bilgi sistemine kayıt edilmesi öngörülürken, erbaş, er ve askeri öğrencilere gelen posta gönderileri amirleri tarafından denetlenmesi imkanı getiriliyor.
Garnizon komutanlığı görevinin hangi kıta komutanı veya kurum amiri tarafından yapılacağı Genelkurmay Başkanlığınca düzenlenecek.
-ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ UYGULAMA MADDESİ-
Tasarı ile ayrıca; 2010 yılında yapılan Anayasa değişikliği çerçevesinde, Yüce Divan'da yargılanacak askerlerle ilgili soruşturma usullerinin nasıl uygulanacağı da düzenleniyor. Buna göre; Genelkurmay Başkanı, Kara, deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları ile Jandarma Genel komutanı görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan'da yargılanacaklar. Bu suçlardan dolayı, kuvvet komutanları hakkında soruşturma açılmasına Başbakan, Jandarma Genel Komutanı hakkında ise İçişleri Bakanı karar verecek.
Son Dakika › Güncel › TSK Kanunu Meclis'te - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?