Türkmenistan - Son Dakika
Güncel

Türkmenistan

Türkmenistan

Türkmenistan'da 1948 yılındaki Aşkabat depreminde hayatını kaybeden 110 bin kişi Milli Matem Günü'nde anıldı.

06.10.2012 22:59

Türkmenistan'da 1948 yılındaki Aşkabat depreminde hayatını kaybeden 110 bin kişi Milli Matem Günü'nde anıldı. Ülke genelindeki anma törenlerinde hayatını kaybeden vatandaşların anısına bayraklar yarıya indirildi.

Aşkabat'ta deprem anıtındaki anma törenlerine Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov ile bakanlar kurulu üyeleri, diplomatik misyon şefleri ve vatandaşlar katıldı. Törene katılanlar Diyanet İşleri yetkililerinin okuduğu mevlit sonrası anıta çelenk ve çiçek bıraktı.

Matem Günü dolayısıyla ülkede tüm eğlence yerleri kapandı, televizyon ve radyolarda eğlence ve müzik programlarına yer verilmedi.

6 Ekim 1948'de Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta 15-20 saniye süren 7.3 büyüklüğündeki depremde 198 bin nüfuslu şehir yerle bir olmuştu. Asya'nın en yıkıcı depremlerinden biri olan depremde 110 bin kişi hayatını kaybetmiş, kentteki binalarında yüzde 98'i yıkılmıştı. Depremde ölenler arasında ülkenin kurucu lideri Saparmurat Türkmenbaşı'nın annesi ve iki kardeşi de vardı. Mevcut Devlet Başkanı Berdimuhammedov'un dedesi Berdimuhammet Annayev de depremde hayatını kaybetmişti. Depremin gerçekleştiği 6 Ekim tarihi Türkmenistan'da Milli Matem Günü ilan edilmişti.

Muhabir: Merdan Çariyev

Yayıncı: Erdem Gültekin - AŞKABAT

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement