Bosna Hersek'in doğusundaki Sastavtsi Köyü, toprakları Bosna Hersek ve Karadağ sınırları içerisinde yer almasına karşın, Sırbistan tarafından idare ediliyor. Sırp ve Boşnaklar'ın bir arada yaşadığı köyde, alışveriş için 3 farklı para birimi kullanılıyor.
Sırbistan'ın Priboy şehri idaresi altındaki Sastavtsi Köyü'nün topraklarının Bosna Hersek ve Karadağ'da gözükmesine karşın idari açıdan Sırbistan'a bağlı olması köylülerin yaşamlarını ciddi biçimde etkiliyor. Köyün Bosna Hersek, Karadağ ve Sırbistan sınırları içinde kaldığını ifade eden köylüler, Sastavtsi'yi coğrafi konumu nedeniyle bir adaya benzetiyorlar.
Yerleşim yerinin idari anlamda Priboy'a bağlı olmasına karşın köylüler, tapu ve kadastro işleri için Bosna Hersek'in Rudo beldesinde işlem yaptırıyor.
Köylüler, Bosna Hersek topraklarında yaşadıklarını dile getirseler de elektrik, su ve telefon faturaları ödemeleri ile diğer bazı resmi işlemlerini Sırbistan tarafından belirlenen kurallara göre yapıyorlar.
Köyde asayiş ve sağlıkla ilgili sorunlar olması durumunda polis ve sağlık ekipleri Sırbistan'dan değil, Bosna Hersek'ten geliyor. Köyün postacısı ise hem Sırbistan'da hem Bosna Hersek'te çalışırken, köyün çobanı hayvanları Sırbistan çayırlarında otlatıyor.
Bu durumu trajikomik olarak nitelendiren köylüler, "Biz üç ülkede ama hiçbir yerde yaşıyoruz" diyorlar.
-"Evim hariç, tüm malvarlığım Sırbistan'da"
Sastavtsi Köyü Muhtarı Sveto Vilotiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köyün tabi olduğu idari yapıdaki karmaşıklığa rağmen, Sırp ve Boşnak halkın yıllardır bir arada ve sorunsuz yaşadığını söyledi.
Vilotiç, "Buradaki dere geçmişte de akıyordu, bundan sonra da akacak. Köyün ortasından geçen sınır değişmeyecek. Biz, birlikte mutlu yaşamaya devam edeceğiz" dedi.
Sastavsti Köyü sakinlerinden Radivoye Drobnyakoviç ise kendisinin Bosna Hersek vatandaşı olduğunu ancak evi dışında tüm mal varlığının Sırbistan topraklarında bulunduğunu söyledi.
Bu rağmen, köyde Boşnak ve Sırpların birlikte ve sorunsuz yaşadıklarını belirten Drobnyakoviç, "Bizim tek sorunumuz, resmi işlemler için Priboy'a gitmemiz gerektiğinde 3 sınır kontrol noktasından geçiyor olmamız" diye konuştu.
-Markette 3 farklı para birimi kullanılabiliyor
Bu arada, Sastavtsi Köyü'nün marketinde ise 3 farklı para birimi kullanılıyor. Market çalışanı Bilyana Toşiç, köyde alışveriş için hem avro hem Bosna Hersek para birimi "Konvertibilna Mark (KM)" hem de Sırbistan'ın para birimi dinarın geçerli olduğunu anlattı.
Toşiç, "Bu, tam bir dünya standardı. Halk, tam olarak hangi ülkeye mensup olduğunu bilmiyor ama bu durum onlar için çok da önemli değil. Köylerden bazılarının evi Bosna Hersek'te, bazılarının tarlası Sırbistan'da olsa da farklı etnik köken ve dinden insanlar aynı köyde birlikte yaşamaktan çok mutlu" diye konuştu.
Bosna'daki savaştan önce, farklı milletlerden insanların bir arada yaşadığı köyde, savaşın ardından köyün ortasından sınır çizgisi çekilmesine rağmen, Sastavtsi sakinleri savaştan önce olduğu gibi bir arada ve sorunsuz şekilde yaşamlarını sürdürüyor. - Priboj
Son Dakika › Güncel › Üç Ülkenin Küçük Köyü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?