Uludağ'a "Botanik Bahçesi" Kurulacak - Son Dakika
Güncel

Uludağ'a "Botanik Bahçesi" Kurulacak

Uludağ\'a "Botanik Bahçesi" Kurulacak

Uludağ’da popülasyonları tehlike altındaki bitki türlerinin korunması ve nesillerinin devamının sağlanması için Uludağ Üniversitesi ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı harekete geçti.

21.02.2014 14:53

Uludağ'da popülasyonları tehlike altındaki bitki türlerinin korunması ve nesillerinin devamının sağlanması için Uludağ Üniversitesi ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı harekete geçti. İki kurum, başlıca endemik ve nadir bitkilerin korunacağı doğal bir "botanik bahçesi" ile "biyo çeşitlilik merkezi" kuracak.

Uludağ Üniversitesi ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 2. Bölge Müdürlüğü, yok olma tehlikesi altındaki bitki türlerini korumak maksadıyla Kirazlıyayla ve Çobankaya günübirlik kullanım alanlarında doğal bir botanik bahçesi, milli park sınırları içinde ise türlerin devamını sağlayacak biyo çeşitlilik merkezi oluşturmak üzere iş birliği protokolü imzaladı.

Protokole Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 2. Bölge Müdürü Yahya Güngör imza attı. Protokol uyarınca, Milli Parklar 2. Bölge Müdürlüğü gerekli alt yapıyı oluşturacak. Merkezde yapılacak eğitim programları ve seminerlere gerekli desteği verecek, Üniversite ise mevzuat ve sorumluluklar çerçevesinde botanik bahçesi ve merkezin yönetimi ve işletilmesi için destek verecek.

Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek, üniversite olarak Bursa'ya borçları bulunduğunu vurgulayarak, imzalanan protokolün bu açıdan değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Rektör Prof. Dr. Dilek, botanik bahçesinin çocuklar ve gelecek nesil için önemli bir miras olacağını söyledi.

Milli Parklar 2. Bölge Müdürü Yahya Güngör, Uludağ'da 170 endemik bitki bulunduğunu, bunların hepsini araştırmalarının mümkün olmadığını, ancak belli bir rakımda araştırmaları yoğunlaştırdıkları takdirde en fazla çeşide ulaşacaklarını söyledi. Güngör, bu çalışmaları yaparken bilimsel çalışmak zorunda olduklarını, bunun için Uludağ Üniversitesi ile iş birliği yaptıklarını sözlerine ekledi. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Uludağ'a 'Botanik Bahçesi' Kurulacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement