Uluslararası Af Örgütü 2013 Vicdan Elçisi Ödülü - Son Dakika
Güncel

Uluslararası Af Örgütü 2013 Vicdan Elçisi Ödülü

Uluslararası Af Örgütü 2013 Vicdan Elçisi Ödülü

Ödül, Pakistanlı Malala ile Belafonte'ye verildi

17.09.2013 15:05

Uluslararası Af Örgütü'nün insan hakları alanında "en yüksek onur nişanı" olarak kabul ettiği "Vicdan Elçisi Ödülü" bu yıl, Pakistanlı öğrenci ve eğitim hakları savunucusu Malala Yusufzay ile Amerikalı şarkıcı ve sosyal adalet eylemcisi Harry Belafonte'ye verildi.

Uluslararası Af Örgütü'nden yapılan açıklamada, "2013 Vicdan Elçisi Ödülü'nün, İrlanda'nın başkenti Dublin'deki Mansion House'da düzenlenen törenle sahiplerine verildiği belirtildi.

Ödülün, Pakistanlı öğrenci ve eğitim hakları kampanyacısı Yusufzay ve Amerikalı şarkıcı, insan hakları ve sosyal adalet eylemcisi Belafonte'ye verildiği kaydedildi.

Vicdan Elçisi Ödülü'nün, "örnek teşkil ederek ve hayatları boyunca insan haklarını geliştirip bu alanda çalışmalar yapan bireylere" verildiği ifade edilen açıklamada, ödülün Uluslararası Af Örgütü tarafından verilen "en yüksek onur nişanı" olduğu bildirildi.

Törende konuşan Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty, Yusufzay ile Belafonte'nin, insan haklarına adanmışlıklarının ortak olduğunu belirterek, "Harry ve Malala gerçek birer Vicdan Elçisi, evrensel haklar, adalet, insan onuru için seslerini yükseltiyorlar ve teşkil ettikleri örneklerin peşinden gelmeleri için diğerlerine ilham kaynağı oluyorlar" dedi.

Eğitime erişim eşitliğini savunan 16 yaşındaki Yusufzay, Taliban'ın Pakistan'da kızların gittiği okulları kapatmasına karşı çıkmış ve 2012'de Taliban tarafından üstlenilen bir saldırıda vurularak ağır yaralanmıştı.

Ödül aldığı için onur duyduğunu ifade eden Yusufzay, "Bu sayede herkese her gün okula gitme hakkı için dünya çapında mücadele veren milyonlarca çocuk olduğunu hatırlatmak istiyorum. Umarım birlikte çalışarak bir gün dünyanın her köşesinde her çocuk için eğitim düşümüzü gerçeğe dönüştürebiliriz" diye konuştu.

ABD'li şarkıcı Belafonte ise "Uluslararası Af Örgütü'nün dünya çapında gerçekleştirilen insan hakları ihlalinin karşısında dikilmesi oldukça cesur bir davranış ve aynı zamanda bizim ahlaki pusulamız. Vicdan Elçisi ödülünü almaktan özellikle onur duyuyorum çünkü günümüzün gerçek bir kahramanı olan Yusufzay ile bu ödülü paylaşma saygınlığına sahibim" dedi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Uluslararası Af Örgütü 2013 Vicdan Elçisi Ödülü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement