Uluslararası Spor Zirvesi - Son Dakika
Güncel

Uluslararası Spor Zirvesi

Uluslararası Spor Zirvesi

Suat Kılıç ve AB Bakanı ve Başmüzakereci Sayın Egemen Bağış'ın katılımı ile Point Hotel Barbaros'ta gerçekleşti.

02.03.2013 12:54

Uluslararası Spor Zirvesi T.C Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Suat Kılıç ve AB Bakanı ve Başmüzakereci Sayın Egemen Bağış'ın katılımı ile Point Hotel Barbaros'ta gerçekleşti. Spor Zirvesi'nde 2020 Adaylığı ve Kazanımlar", "Ekonomik ve Sosyal Boyut", "Sporda Şiddet Olgusu ve Fairplay" ve "Sporda Markalaşma" konuları ayrı ayrı panellerde ele alındı.

İlk oturumda 2020 Olimpiyatları ve İstanbul'un adaylığı konuşuldu.

Genç Turizmciler Derneği tarafından olimpiyatlara hazırlanan İstanbul'u ve ülkemizi tanıtmak adına bu yıl ilki düzenlenen ve önümüzdeki yıllarda da devam edecek olan "Uluslararası Spor Zirvesi"nde, Türkiye'nin 2020 Olimpiyatları'ndaki adaylık süreci, olimpiyatların sosyo-ekonomik katkısı, ülkemizde sporun markalaşma süreci ve ivmenin nasıl yükseltilebileceği konuları işlendi.

Londra'ya olimpiyatları kazandıran Londra Eski Belediye Başkanı Ken Livingstone, Visit Britain Olympic Journey'den Sandie Dawe gibi Uluslararası spor otoritelerinin konuşmacı olarak katıldığı zirvede Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, bir konuşma yaptı. Konuşmasına organizasyonu gerçekleştiren Genç Turizmciler Derneği'ne teşekkür ederek başlayan Kılıç, "İstanbul'un 2020 Olimpiyatlarına adaylık sürecindeki çalışmaların hızla sürdüğünü, olimpiyatlar için herkesin tek yürek hareket ettiğini ifade etti.

Olimpiyatlar için yapılan tesislerin ise olimpiyatların bitiminde Türk halkı için kullanılmaya devam edeceğinin altını çizen Kılıç, 20 Haziran - 30 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek Mersin Akdeniz Oyunları'nın olimpiyatlar için bir sınav olduğunu ve bunun altından başarıyla kalkacaklarına inancının tam olduğunu söyledi. Organizasyonun kusursuz geçmesi için tüm imkanları seferber eden başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti. Başbakan'ın Türk sporunun son 10 yılda ivme kazanmasında büyük katkısının olduğunu dile getiren Kılıç Mersin'de gerçekleşecek olan organizasyonda yarışılan tüm branşlarda başarı beklediklerini" söyleyerek sözlerini tamamladı.

Point Otel'de düzenlenen etkinlikte, 2012 Olimpiyat Oyunları'nı Londra'ya kazandıran Londra Eski Belediye Başkanı Ken Livingston ise, ''Olimpiyatlar-2020 Adaylığı ve Kazanımlar'' adlı panele katıldı.

Londra'nın olimpiyat adaylığı sürecinde Paris ve New York ile çekiştiğini ifade eden Livingstone, ''2012 olimpiyat adayları oldukça geniş bir alanı kapsıyordu. Bir açıdan Türkiye ve İstanbul, bu şehirlerin özelliklerinin hepsini barındırıyor. Önümüzdeki 40 yıl içerisinde Türkiye, Almanya'yı ekonomik anlamda geçiyor olabilecek değerlere sahip. Sizin olimpiyat oyunları için göstermiş olduğunuz strateji ise bu mirasın sürdürülebilmesi açısından çok önemli.'' diye konuştu.

"KOMİTE ÜYESİ OLSAYDIM OYUMU SİZE VERİRDİM"

İstanbul'un 2020 Olimpiyat Oyunları adaylığında yarıştığı Tokyo ve Madrid'e göre daha fazla şeye sahip olduğunu belirten Livingstone, şöyle konuştu. ''İstanbul için bu oyunlara ev sahipliği yapmak 20 sene önce kolay olmayabilirdi ama buraya her geldiğimde çok fazla şey değişmiş oluyor. Dün gece kaldığım otel, dünyanın herhangi bir yerindeki en iyi otel kadar iyiydi. Türkiye gerçekten bu oyunlara ev sahipliği yapmaya hazır. Ben bir komite üyesi olsaydım oyumu size verirdim. Oyunlar Barcelona'da ve Tokyo'da oldu, artık sıra İstanbul'a geldi. Avrupa ve Asya'yı birleştiren bir ülkeye geldi ve başka hiçbir ülke bunu gerçekleştiremez. Londra'ya gittiğim zaman başkanlarla görüşeceğim.''

"TÜRKİYE, GELECEĞİN BİR PARÇASI"

Olimpiyat oyunlarının daha önce hakim nüfusun Müslüman olduğu bir ülkede yapılmadığını anlatan eski Londra Belediye Başkanı, ''IOC, Londra'nın dünyanın birleştirici merkezlerinden birisi olacağını düşünmüştü. Okulları düşünebilirsiniz. Mesela Londra'da bir sınıftaki 10 öğrencinin 7-8'i farklı uluslardan ve farklı dinlerden geliyor. Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ne bunu sunmaya çalıştık. Olimpik oyunlar Avrupa ve Kuzey Amerika'ya odaklanmıştı. Bundan sonra Güney Amerika'da, Afrika'da ve Orta Doğu'da yapılacak. Türkiye, iki kıtanın arasında bir ülke. Gerçekten de ciddi anlamda modernizasyon sürecinden geçti. Bu nedenden dolayı Türkiye sadece geçmişin bir parçası olmaktansa, geleceğin bir parçası.'' ifadelerini kullandı.

Olimpiyat oyunları sırasında turizmde büyük bir patlama olmayabileceği uyarısında bulunan Ken Livingstone, ''Bazen şehri görmek isteyen insanlar, olimpiyatalardan dolayı çok kalabalık olacağından gelmeyebiliyor. Onun için turizm mirası daha sonradan gelebilir ve oyunlar bittikten sonra tüm dünya ile paylaşılabilir. Biz de bunu dikkate aldık. Londra'da olimpiyat oyunları sırasında turist rakamları aynıydı. Olimpiyat Köyü'nün etrafında ciddi bir artış vardı. Bunun yanı sıra farklı turistler, farklı bölgelere yöneldi. Başarılı bir oyun ortaya çıkarılırsa ki, İstanbul'un da ciddi bir etkinliği var, insanlar bu oyunları izledikten sonra "Ben İstanbul'a gitmeliyim" demeli.'' diye konuştu.

"TÜRK MUTFAĞININ ZENGİNLİKLERİNİ GÖRMEK İYİ OLACAK"

Ken Livingstone, İstanbul'un 2020 Olimpiyat Oyunları'nı alması durumunda organizasyon sırasında yapılması gerekenler konusunda uyarılarda bulundu. İstanbul'un olimpiyatları düzenleyeceği zaman gelen misafirlere Türk mutfağının zenginliklerinin sunulması gerektiğini bildiren Livingstone, şunları ifade etti.''Atina Olimpiyatları sırasında, Yunanistan Olimpiyat Komitesi Başkanı, lobi yapan herkesi davet etmişti. Oraya gittiğimizde 'Hayatımda yiyeceğim en iyi Yunan yemeği olacak' diye düşünmüştüm ama tek bir Yunan yemeği yoktu. Her şey Londra'dan ve New York'tan gelmişti.

Hayal kırıklığına uğramıştım. Çünkü olimpiyat oyunları, ülkenizle ilgili olan her şeyi sunmak için bir şans. Atina'da olduğu gibi Londra'da yediğimiz şeyleri burada yemek istemeyiz. Türk mutfağının en güzel örneklerini görmek daha iyi olacaktır. Atina'da otel fiyatlarının yükselmesi nedeniyle kaldığı otelin katında tek başına konakladığını kaydeden Ken Livingston, ''Otel fiyatları yükseldiği için bazı insanlar oda tutmakta zorlandı. Bunun için Türkiye'deki otel sahiplerine bu uyarıyı yapın. Oda fiyatlarını ikiye, üçe katlarlarsa müşteri kazanamazlar. Gençlerin gelmesini istiyorsanız bilet veya konaklamanın uygun olması gerek.'' diye konuştu.

Güvenlik konusuna da vurgu yapan Londra'nın eski belediye başkanı, ''Biliyorsunuz, İran, Afganistan ve Irak süreçlerinde İngiliz hükümeti olarak sürecin içindeyiz. Bunun için her zaman bir hedef oluşturuyoruz. Atina'da da terörist saldırılara bir hedef olunabileceği gibi korkular vardı. Güvenlik meselelerinin çok net bir şekilde belirlenmesi lazım'' ifadelerini kullandı.

Panel sonrasında Ken Livingstone'a Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, ''İstanbul 2020'' rozeti taktı. Bu sırada Livingstone ise Kılıç'a ''İyi şanslar'' dedi. Ayrıca, Livingstone'a, ressam Saniye Akçay Süslü'nün yaptığı ''Cirit Atanlar Minyatürü'' de takdim edildi. Ken Livingstone'nun ardından sunum gerçekleştiren Brezilya Olimpiyatlar Ajansı Direktörü Kreatif Direktörü Fernanda Saboia, Rio de Janerio'nun adaylık süreci hakkında bilgiler vererek, 2016 Rio Olimpiyatları'nın logosunun tasarımı ve anlamları hakkında açıklamalarda bulundu. Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı Levent Demirel ise, olimpiyatların sosyal, kültürel, ekonomik, medya ve turizm getirileri hakkında bir sunum gerçekleştirdi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Uluslararası Spor Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement