Vali Balkanlıoğlu Eber Gölü'nü İnceledi - Son Dakika
Güncel

Vali Balkanlıoğlu Eber Gölü'nü İnceledi

Vali Balkanlıoğlu Eber Gölü\'nü İnceledi

Vali İrfan Balkanlıoğlu, Bolcadin Kaymakamı Osman Nuri Canatan ve beraberinde kurum müdürleri ile birlikte Bolvadin ilçe sınırları içerisinde kalan Eber Gölünde incelemelerde bulundular.

08.07.2013 16:16

İnceleme gezisine Vali Balkanlıoğlu'nun yanı sıra İl Jandarma Komutanı Alb.Okçin Akşit, İl Emniyet Müdürü Mustafa Uçkan, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Recep Oyur, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Vahit Okumuşer, Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kazım Çengelci, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Erdem Ünlüyalvaç, İl Telekom Müdürü Ahmet Ali Gedik, Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Metin Şehitoğlu, Aksa Afyon Doğalgaz Dağıtım A.Ş.Bölge Müdürü Mehmet Salih Ayaydın, Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Mehmet Kocabıçakoğlu ile Afyonkarahisar ve Bolvadin'de görev yapan basın mensupları katıldılar.

İlçe Kaymakamı Osman Nuri Canatan, Bolvadin Belediye Başkanı Nazmiye Kılçık ve İlçe protokolü tarafından ilçe girişinde karşılanan Vali Balkanlıoğlu ve beraberindekiler ilk önce Eber gölünün Bolvadin ilçesindeki kıyısına geldiler. Kendileri için hazırlanan balıkçı kayıklarına binen Vali Balkanlıoğlu ve beraberindekiler Eber gölü içerisinde kısa bir gezintinin ardından Eber Gölü ortasında bulunan Adaköy ismiyle anılan yerde mola verdiler. Burada Eber Gölü Yaşatma Derneği Başkanı Ömer Faruk Kalay Eber Gölünün genel durumu, Bolvadin'li Araştırmacı Yazar ve Şair Muharrem Bayar Eber Gölünün Tarihi, Bolvadin Belediye Başkanı Nazmiye Kılçık Eber Gölünün Bolvadin ekonomisine katkıları ile Eber gölündeki kirliliğin önlenmesi için Belediye Başkanlığınca yapılan çalışmaları hakkında kısa birer konuşma yaptılar.

Vali İrfan Balkanlıoğlu burada yaptığı konuşmada; " Afyonkarahisar'ın birçok özellikleri ve güzellikleri var. Birçok açıdan ön plana çıkmış bir şehir. Cumhuriyet tarihi açısından da önemli bir şehrimiz. Kurtuluş Savaşımızın ve Cumhuriyetin kazanıldığı, kurulduğu topraklar üzerindeyiz. Mermeri son derece önemli, et ve ete dayalı ürünleri çok fazla. Ancak Milli Parkları ve doğal güzellikleri çok fazla bilinmiyor. Anayol üzerinde olmasına rağmen milyonlarca insan transit geçer. Ama böyle Afyonkarahisar'ın içerisine girmek, doğal güzellikleri görmek çoğu insana nasip olmuyor. Hatta Afyonkarahisar'da görev yapan ve 8-10 sene kalan kamu görevlileri dahi bu güzellikleri görmeden gidiyorlar. Geçenlerde Sandıklı'da bulunan Akdağ'lara gittik, orada kanyona girdik, geyikleri ve yılkı atlarını gördük. Doğa harikası bir yer burası. Gizli kalmış hazinelerden birisi de şu içerisinde bulunduğumuz Eber Gölü. Burası binlerce kuş türüne ev sahipliği yapan, birçok özgün balık çeşidini barındıran ve suda yaşayan bitki örtüsüyle canlı bir müze adeta.

Tabiatta inceleme yapanların çalışma yapmaları gereken bir yer. Kıymetlerimizi ve zenginliklerimizi biz genelde bilmiyoruz. Bazı şeylerin farkına elimizden gittikten sonra varıyoruz. Buradaki bu güzellik maalesef çevredeki bilinçsiz su kullanımı sonucunda aşırı su tüketimi ile su rezervi bakımından azalmalara yol açmış ve dönem dönem kuruma tehlikesi ile karşı karşıya kalmış. Çevredeki köylerimiz kanalizasyona kavuştuğu zaman seviniyoruz. Ancak atıkları hiç arıtılmadan dereye verildiği içinde geçtiği her yeri kirletiyor. Sadece ilçeler ve il merkezleri kanalizasyona kavuşmuşken şimdi köylerimiz dahil kanalizasyon olmayan yerleşim birimimiz kalmadı. Bunların hepsi derelere, derelerden ırmaklara ve sonuçta bu göllere geliyor. Afyonkarahisar Belediye Başkanımızı tebrik ediyorum, girişimleri ile o bölgede büyük ve çok mükemmel bir arıtma tesisi kurdular. Arıtma tesisi sayesinde Eber Gölü üçte iki oranında kirlilikten kurtuldu. Darısı Şeker Fabrikasının, Alkoloid Fabrikasının, Bolvadin Belediyesinin başına diyelim. Şimdi burada üzerinde bulunduğumuz şu toprak, kara parçası aslında gölün tam ortasında bir ada. Adaköy ismi, zamanında burada bir köy varmış ve burada 650 nüfus yaşarmış, ama yağan yağmur ve karlardan göl seviyesi yükselince köylüler burayı terk etmek zorunda kalmış, hatta göl kenarındaki 35 köy burayı boşaltmış. Dolayısıyla tabiat kendisinden alınanı bir zaman sonra geri alıyor. Şimdi buradaki bu güzelliği bu arıtmalar devreye girdikten sonra, seyyahların, gezginlerin, doğa fotoğrafçılarının buralarda çok şey bulacağına inanıyorum. Buralara gelen yolların düzeltilmesi, burada barınakların oluşturulması, yani böyle bir yer Avrupa'da bir ülkede olsa ücret karşılığı sokarlar. Valilik olarak ilgili Kurum müdürlerimizle, bu potansiyelin değerlendirilmesi için bizde elimizden geleni yapmak istiyoruz.

Sayın Kaymakama, Sayın Belediye Başkanımıza böyle bir imkanı sağladıkları için teşekkür ediyorum. Gezimize katıldıkları için de basın mensuplarımıza ayrıca teşekkür ediyorum. En azından böyle doyumsuz bir güzelliği, buradaki herkesin görmesine neden oldukları için teşekkür ediyorum. Birde bu kamışlara dikkat çekmemiz gerekir. Gördüğünüz gibi orman gibi kamış var burada. Bunlar her yıl kendisini yenileyebilen bitki türünden kamışlardır. Yıllar önce buradan elde edilen kamışların biçilerek ekonomimize kazandırıldığı bir kağıt fabrikamız yani SEKA fabrikası faaliyette imiş. Özelleştirme sonucu burayı devralanlarda maalesef bu fabrikayı işletmemişler. Sonuçta kağıt sektöründen ve kağıt sektörüne malzeme temin eden birçok vatandaşımız da gelirden mahrum kalmış ve hatta sıkıntıya girmişler. Ayrıca göl içindeki bu kamışlar bir sene geçtiği zaman kuruyorlar, gölün tabanına düşüyorlar, çürüyorlar ve gaz oluşumuna sebep olarak gölün yapısını ve kimyasını bozuyorlar. Dolayısıyla bunların biçilmesi gölün sağlığı açısından faydalıdır. Devamlı para kazanılacak bir şeyden ve gölün sıhhatli ve temiz kalmasına da yol açan işlemlerden kaçınmış oluyoruz. İnşallah bu konuda da çeşitli teşvikler sayesinde özel sektöründe buraya gelmesi için gerekli çalışmalar yapılabilir. Enerji amaçlı yatırım yapmak isteyenler, bu kamışı alıp yurt dışına ihraç edelim diyenler vardı. Bu konuda da muhakkak girişimlerimiz olmalı. dedi.

Konuşmaların sonunda yeniden söz alan Bolvadin'li Araştırmacı Yazar ve Şair Muharrem Bayar, Eber Gölünü en son 1923 yılında bir Valinin ziyaret ettiğini, bunun da tarihi belgelere dayandığını belirterek, Vali İrfan Balkanlıoğlu'na 90 yıl sonra Eber Gölünü ziyaretleri nedeniyle Bolvadin halkı adına teşekkür etti.

Buradaki molanın ardından geziye katılanlar tekrar balıkçı kayıklarına binerek Eber Gölünün değişik yerlerine yapılan 1,5 saatlik bir geziye katıldılar. Balıkçı barınağına kadar giderek gölde yaşayan değişik türdeki kuşları gördükten sonra gezilerini tamamladılar.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Vali Balkanlıoğlu Eber Gölü'nü İnceledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement