Yabancıların Çalışma İzni - Son Dakika
Güncel

Yabancıların Çalışma İzni

Çalışma izni talebi reddedilen yabancıların, ret tarihinden itibaren bir yıl süreyle aynı iş yeri, işletme veya aynı meslek için yeniden çalışma izni başvurusunda bulunamayacağını hüküm altına alan düzenlemenin iptal gerekçesi Resmi Gazete'de yayımlandı.

21.05.2015 12:50

Çalışma izni talebi reddedilen yabancıların, ret tarihinden itibaren bir yıl süreyle aynı iş yeri, işletme veya aynı meslek için yeniden çalışma izni başvurusunda bulunamayacağını hüküm altına alan düzenlemenin iptal gerekçesi Resmi Gazete'de yayımlandı.

Ankara 11. İdare Mahkemesi, baktığı bir davayla ilgili 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun'un 14. maddesinin 1. fıkrasının (d) bendinin iptali istemiyle Yüksek Mahkemeye başvurmuştu.

Başvuruyu esastan görüşen Yüksek Mahkeme, söz konusu düzenlemeyi Anayasaya aykırı bularak iptal etti.

Kararın gerekçesinde, Anayasanın 48. maddesinde "Herkes dilediği alanda çalışma ve sözleşme hürriyetine sahiptir", 49. maddesinde ise "Çalışma herkesin hakkı ve ödevidir" hükümlerinin yer aldığı, her iki maddedeki "herkes" ibaresinin, bu haklardan yabancıların da vatandaşlar gibi yararlanabileceklerini gösterdiği belirtildi.

Anayasanın 13. maddesine göre, temel hak ve hürriyetlerin, özlerine dokunulmaksızın yalnızca Anayasanın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabileceği ifade edilen gerekçede, bu sınırlamaların, Anayasanın sözüne ve ruhuna, demokratik toplum düzeninin ve laik Cumhuriyetin gerekleri ile ölçülülük ilkesine aykırı olamayacağı vurgulandı.

Anayasanın 48 ve 49. maddelerinde, yabancıların çalışma hakkı ve özgürlüğüyle sözleşme özgürlüğüne yönelik herhangi bir sınırlama öngörülmediği aktarılan gerekçede, şöyle denildi:

"Yabancının, aynı iş yeri, işletme veya meslek için reddedilen çalışma izni talebinin bir yıl içinde tekrarlanması halinde hiçbir ayrıma, özel bir düzenlemeye ya da sınıflandırmaya gidilmeksizin sadece bu gerekçeyle reddedilmesinin çalışma ve sözleşme özgürlüğü ile çalışma hakkını engelleyici ya da daraltıcı bir sınırlama getirdiği açıktır.

Kanunların izin verdiği alanlarda çalışması mümkün olan yabancı kimselerin çalışma izni başvurusu bir kez reddedildikten sonra, ret gerekçelerini karşılamış olsa bile, herhangi bir makul gerekçe ortaya konulmaksızın ve hiçbir ayrıma, özel bir düzenlemeye ya da sınıflandırmaya gidilmeksizin bir yıl içerisinde aynı iş yeri, işletme veya aynı meslek için ikinci kez yapılan izin başvurularının mutlak surette reddedilmesinin hakkaniyete uygun olduğu söylenemez. Kural, Anayasaya aykırılık oluşturmaktadır."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yabancıların Çalışma İzni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement