Yaşa Bağlı Hafıza Kaybının Nedeni Bulundu - Son Dakika
Güncel

Yaşa Bağlı Hafıza Kaybının Nedeni Bulundu

Yaşa Bağlı Hafıza Kaybının Nedeni Bulundu

Yaş ilerledikçe beyindeki RbAp48 proteini azalıyor

29.08.2013 19:51

Yaşa bağlı hafıza kaybının nedeni belirlendi.

ABD'deki Columbia Üniversitesi'nden bilim adamlarının fareler üzerinde yaptığı araştırma, beyindeki RbAp48 proteini seviyesinin azalmasının hafıza kaybına yol açtığını gösterdi.

Bilim adamları önce, öldükten sonra organlarını tıbbi araştırmalarda kullanılması için bağışlayan 22-88 yaşlarındaki 8 kişinin beynini inceledi. Bu beyinlerde 17 genin faaliyetinin yaşa bağlı olarak farklılık gösterdiği, RbAp48 proteininin zamanla daha az aktif hale geldiği vurgulandı.

Söz konusu proteinin daha az aktif olması için genleriyle oynanan genç farelerin hafıza testlerinin yaşlılarınki kadar başarısız olduğu görüldü. Yaşlı farelerde ise proteini harekete geçirecek bir virüs kullanılarak bu farelerin hafızası güçlendirilebildi.

Araştırmaya imza atanlardan Eric Kandel, yaşa bağlı hafıza kaybının farelerde tersine çevrilmesinin cesaret verici bir adım olduğunu, en azından bu proteinin önemli rol oynadığının görüldüğünü belirtti.

Kandel, Alzheimer'dan farklı olarak yaşa bağlı hafıza kaybında, sinir hücrelerinde belirgin bir azalma görülmediğini, durumun sinir hücrelerindeki işlev değişiminden kaynaklandığının anlaşıldığını vurguladı.

Araştırma, "Science Translational Medicine" dergisinde yayımlandı. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yaşa Bağlı Hafıza Kaybının Nedeni Bulundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement