Yazı Kendini Bir Umut Olarak Sunar - Son Dakika
Güncel

Yazı Kendini Bir Umut Olarak Sunar

Yazı Kendini Bir Umut Olarak Sunar

Boğaziçi Üniversitesi, 150. yıl kutlamaları kapsamındaki etkinliklere devam ediyor.

21.03.2013 15:18  Güncelleme: 09:54

Ayşe Tütüncü konseriyle başlayan etkinliklerinin ikincisi olan "Yazı ve Muhalefet Paneli" kendileri de Boğaziçi Üniversitesi mezunu olan Müge Sökmen, Meltem Ahıska, Bülent Somay, Murat Gülsoy, Semih Sökmen ve Nazlı Ökten'in katılımıyla gerçekleştirildi. 1980'ler ve 1990'larda edebiyatın yanı sıra felsefe, sosyoloji, bilimkurgu gibi alanlarda da önemli eserler vermiş Akıntıya Karşı, Metis Çeviri, Defter ve Hayalet Gemi gibi dergiler etrafında ortaya çıkan siyasi oluşumların konuşulduğu panelde edebiyat ve muhalefet konusu tartışıldı.

Konuşmacılar, 1980 döneminde öğrenci olmanın zorluklarını, Türkiye'de "yazın insanı" olmanın anlamını, ismi sayılan edebiyat dergilerinin kuruluş amaçları ve süreçlerini kendi deneyimlerinden yola çıkarak aktardılar.

Panelde, Boğaziçi Üniversitesi'nin çok yönlü ve toplumsal muhalefete yer açan akademik ve kültürel ortamında yetişen çok sayıda edebiyatçının yanı sıra yazın tarihinde iz bırakan birçok düşünce kolektifi ve dergi konu edildi. Katılımcılar ideallerini gerçekleştirmek isteyen bir grup edebiyatçının/düşün adamının, öğrenci oldukları yıllarda temellerini attıkları dergi çıkarma fikrinin "şenlikli muhalefet" yapmak iddiasıyla oluştuğunu ifade ettiler.

Müge Sökmen, Metis Çeviri'nin kuruluş amacının "jargonlaşmış, zayıflamış bir dile" katkı sağlayarak, çevirinin süreçlerini gösteren bir anlayışla oluştuğunu ifade ederken Meltem Ahıska, yazıyla ilintili olarak özgürlüğün tahayyül edilip edilemeyeceğine dair bir tartışma açtı ve 1980 döneminin zorluklarını aktardı. Nazlı Ökten ve Murat Gülsoy, Hayalet Gemi dergisini, Bülent Somay yedi yılını geçirdiği Metis Yayınları'yla ilgili anılarını, Semih Sökmen ise inisiyatiflerin varlığının ne anlama geldiğini anlamak için dergilerin yayımlandığını mesleki değerlendirmelerle paylaştı. Roland Barthes'dan alıntılanan bir cümle ise etkinliğe ilham kaynağı oldu: "Yazı kendini bir umut olarak sunar."

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Yazı Kendini Bir Umut Olarak Sunar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement