GTB ve Zeytin Dostları Derneği tarafından düzenlenen 11. Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü Ortak Akıl ve Güç birliği Toplantısı Gaziantep'te başladı. Toplantının açılış konuşmasını yapan GTB Başkan Vekili Ahmet Tiryakioğlu amaçlarının referans borsası olmak olduğunu ifade ederek "Bugünkü hedefimiz ise; antep fıstığı, hububat ve bakliyat ürünleriyle birlikte zeytinde de Ortadoğu'nun referans borsası olmayı hedefliyoruz. Dedi.
Gaziantep Ticaret Borsası ve Zeytin Dostları Derneği tarafından 11.si düzenlenen Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü Ortak Akıl ve Güç birliği Toplantısı'nın açılışı GTB toplantı salonunda düzenlenen muhteşem bir törenle yapıldı. Törene Gaziantep Vali Vekili Mustafa Ayhan, Ak Parti Gaziantep Milletvekilleri Halil Mazıcıoğlu, Derya Bakbak, , Vali Yardımcısı Mehmet Taşdöğen, Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Yılmaz, GTB Meclis Başkanı Ali Tabur, GTB Başkan Vekili Ahmet Tiryakioğlu, Eğe İhracatçı Birlikleri Başkanı Nedim Güreli, Zeytindostu Derneği Başkanı Metin Ölken, İl Temsilcisi Murat Çetin'le Türkiye'nin dört bir tarafından çok sayıda zeytin üreticisi ve zeytinyağı sektörünün önde gelen kuruluşları katıldı. Toplantıya ev sahipliği yapmaktan dolayı çok mutlu olduklarını ifade eden GTB Başkan Vekili Ahmet Tiryakioğlu "Barışın simgesi olarak kabul edilen zeytinin bilinmeyen vatanlarından birisi olan Güneydoğu'nun ve Ortadoğu'nun merkezi Gaziantep'imizin Ticaret Borsası'na hoş geldiniz.
İnsanoğluna dünyada tek bir ağaç seçme hakkı verilseydi şüphesiz zeytini seçerdi. Çünkü meyvesi, yağı, gövdesi ve yaprağı en faydalı olan ağaçtır. Bu yüzden olsa gerek ölümsüz ağaç denilmektedir. Dünyanın her bölgesinde her ülkenin kendine özgü ürünleri için yapılan festivalleri ve kutlamaları vardır. Geçmişte maalesef ülke olarak değerlerimizi gündeme taşıyamamış ve yeni yeni bu tür faaliyetlerle ürünlerimizin kıymetlerini anlatmaya çalışmaktayız. Gaziantep Ticaret Borsası olarak ta bu çalışmaların içinde bulunmaktan gurur duyuyoruz. Borsamız önceki dönemlerde zeytin ve zeytinyağı ticaretinde önemli roller üstlenmiştir. Bugünkü hedefimiz ise; antep fıstığı, hububat ve bakliyat ürünleriyle birlikte zeytinde de Ortadoğu'nun referans borsası olmayı hedefliyoruz. Nasıl ki dünyada Chicago Borsası merkez kabul ediliyorsa bu tip ürünlerde de bu ürünlerin Ortadoğu'nun merkez borsası olması temel hedefimizdir.
Laboratuvarımız zeytinyağı için bölgenin en donanımlı laboratuvarıdır. Yıllardır bölgemizde yetişen zeytin ve zeytinyağının kalite sorunlarından bahsedilmektedir. Kalite yeterli olmadığı için ihracat sorunlarından bahsedilir. Unutulmamalıdır ki kalite göreceli bir kavramdır. Ülkeden ülkeye değişir. Yeter ki siz kendi kriterleriniz ve özelliklerinizi ortaya koyun. Öyle ki yıllar önce antep fıstığı boyutu sebebiyle işe yaramaz olarak değerlendirilirken ciddi çalışmalar sonucunda kendi kulvarında dünyanın en önemli fıstığı haline gelmiştir. Aynı yol haritasını zeytin için de kullanmamız gerekmektedir. Bunun için çok daha iyi örgütlenmemiz gerekmektedir." dedi.
Gaziantep'in bölge olarak zeytinin anavatanı illerinden biri olduğunu fakat üretilen zeytinin istenildiği gibi değerlendirilemediğini kaydeden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Yılmaz, işletmelerin bu konuda gereken teknolojiyi tam olarak yakalamadığını söyledi.
Halen mahserelerde ve ilkel şartlarda üretim yapıldığın dikkat çeken Yılmaz, " Zeytin tesislerinde sadece sıkım yapılıyor, ondan sonra üzerinde etiketi olmayan tenekelere doldurularak piyasada satılmaya çalışılıyor. Bu şekildeki üretim taklit ve tahşişe açık bir üretimdir ve bunu asla kabul edeyiz. Bu nedenle özellikle zeytin yetiştiriciliğinin yanı sıra zeytin işletme tesislerininde daha modern ve hijyenik şartlarda hizmet verebilmeleri için projeler üreterek çalışmalar yapıyoruz 'diye konuştu.
Zeytin dostu derneğinin temellerinin 2005 yılında Zafer Özer'in bir internet yazışma grubu kurmasıyla atıldığını belirten Zeytin Dostu Derneği Başkanı Metin Ölkem, derneğin şimdi binlerce üyesinin bulunduğun ifade ederek "2006 yılında sanal ortam bizlere yetmeyince 40 değişik kurum ve kurucunun desteğiyle Zeytin Dostu Derneğini kurduk. Zeytin sektörünü ulusal ve uluslararası arenaya götürebilmek için birçok etkinlik ve çalışmanın içerisinde yer aldık. Zeytinyağı sektörünün en büyük sorunu tahşiştir. Tahşiş yağların karışımıdır ancak bana göre ihanettir. Kuranı Kerim'de de yer alan kutsal zeytin ağacına ihanettir. Bunu yapan herkes ihanet ediyor. Biz nasıl olurda bu ağacın bu ürünlerine bu ihaneti yapabiliyoruz ve buna nasıl göz yumuyoruz. Ben buna şaşırıyorum" dedi.
Ak Parti Gaziantep Milletvekili Halil Mazıcıoğlu'da "Gaziantep'te ki gelişim ve değişim dikkat çekicidir. Ak Parti Hükümeti zamanında gerçekleşen bu gelişim partimizin prensipli çalışmaları sonucu ortaya çıkmıştır. Zeytin sektörünün ülkemizde hak ettiği yere gelmesi için bizlerde hükümet olarak üzerimize düşenleri yapacak, üreticiyi desteklemeye devam edeceğiz" dedi. Ak Parti Gaziantep milletvekili Derya Bakbak'ta zeytin üretiminin önemine dikkat çekerek "Zeytin üretimi üzerine Türkiye'nin birçok üniversitesiyle çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmalar bizim için çok önemlidir. Fıstık üzerine de aynı çalışmaları yapıyoruz. Hükümetimiz döneminde ortaya çıkan ortak akıl fikriyle bu çalışmalar sonucunda zeytin ve fıstığa gerekli önem ve destek verilecektir" dedi. Yapılan açılış konuşmalarının ardından zeytin üreticileri ve yetiştiricileri sorunlarını tartışmak üzere toplantının ilk oturumuna başladı. Toplantının sonuç bildirgesinin önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşılacağı da ifade edildi.
Son Dakika › Güncel › Zeytin Dostları GTB'de Buluştu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?