6'ncı Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu - Son Dakika
Kültür Sanat

6'ncı Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu

6\'ncı Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu

Uludağ Üniversitesinin ev sahipliğinde organize edilen ve açılış töreniyle başlayan sempozyum kapsamında 3 günde 200'ü aşkın bildiri sunulacak Bursa Valisi Karaloğlu: "Bir topluluğu millete ...

04.12.2013 15:39

Türkçenin dünyadaki konumu, gelişimi ve geleceğine ışık tutacak çalışma yöntemlerinin ortaya konulması amacıyla bu yıl 6'ncısı düzenlenen "Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu", Uludağ Üniversitesinin (UÜ) ev sahipliğinde Bursa'da başladı.

UÜ Cengiz Mete Kültür Merkezi'ndeki sempozyum öncesi mehter gösterisi sunularak, gazeteci, yazar ve fotoğraf sanatçısı merhum Servet Somuncuoğlu anısına düzenlenen fotoğraf sergisi açıldı.

Bursa Valisi Münir Karaloğlu, açılış töreninde yaptığı konuşmada, bir topluluğu millete dönüştüren en önemli unsurun, dil olduğunu söyledi.

Günümüzde özellikle gençler arasında sosyal medya olgusunun ön plana çıktığını vurgulayan Karaloğlu, "Artık insanlar, çocuklar farklı karakterlerle konuşuyor, eğleniyor, gülüyor. Onun için her birimizin, bugün bu medya çağının imkanlarını kullanarak hep dilimizi geliştirme ve koruma görevimiz var" dedi.

UÜ Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek de "Türkçe" denildiğinde aklına Yunus Emre, Azeri şair Bahtiyar Vahapzade ve Kırımlı düşünür İsmail Gaspıralı'nın geldiğini ifade ederek, bu önemli Türk düşünürlerinin, Türk coğrafyasında dilde, fikirde ve işte birliği tavsiye ettiğini anlattı.

Yıldırım ilçesi Belediye Başkanı Özgen Keskin ise Türkçenin güzel konuşulup kullanılmasının önemine değindi.

Nilüfer ilçesi Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, yabancı kelimelerle yazılmış tabelaların kirlilik oluşturduğuna dikkati çekti.

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi, dünyanın pek çok yerinde Türkçenin öğrenildiğini ve enstitü olarak bu konuda çalışmalar yaptıklarını bildirdi.

Sempozyum Koordinatörü Prof. Dr. Hatice Şahin, 3 gün sürecek sempozyumda 200'den fazla bildiri sunulacağı ve bunların Türk Dil Kurumunca (TDK) bir kitapta toplanacağı bilgisini verdi.

Tören, sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere birer plaket verilmesiyle tamamlandı.

İlk gün oturumlarının yapılmasıyla devam eden ve Türkçenin dünyadaki konumu, gelişimi ve geleceğine ışık tutacak çalışma yöntemlerinin ortaya konulması hedeflenen sempozyum, 6 Aralık'ta sona erecek. - Bursa

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat 6'ncı Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement