Cahit Zarifoğlu Sempozyumu" - Son Dakika
Kültür Sanat

Cahit Zarifoğlu Sempozyumu"

Şair-yazar Ali Emre, Cahit Zarifoğlu'nun son şiirlerini bir medeniyet çatışması ekseninde saf tutarak yazdığını belirtti.

03.06.2016 15:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şair-yazar Ali Emre, Cahit Zarifoğlu'nun son şiirlerini bir medeniyet çatışması ekseninde saf tutarak yazdığını belirtti.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesince düzenlenen "Cahit Zarifoğlu Sempozyumu" devam ediyor.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alaattin Karaca'nın moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda, Zarifoğlu'nun poetikası, hüznü, var olma sancısı konuşuldu.

Şair-yazar Ali Emre, Zarifoğlu'nun şiirinde Ortadoğu'ya verdiği öneme değinerek, "İlk şiir ve kitaplarında Ortadoğu ile Ortadoğu halkları ve direnişleriyle ilgili kısmi değiniler, kopuk göndermeler vardır." yorumunu yaptı.

Zarifoğlu'nun son kitabı "Korku ve Yakarış"ı ele alan Emre, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bu kitabında özgünlüğünü kullanmakla birlikte daha güncel ve belirgin şiirler yazmaya başladığı söylenebilir. Öncekilere nazaran daha somut bir evreni vardır ve İslam coğrafyasında Müslümanlar arasında olup bitenlere yoğunlaşan şiirlerle öne çıkar. Zarifoğlu'nun, sosyal, siyasal yanı güçlenmiştir, hatta son kitabında toplumcu mısralar olduğu da söylenebilir."

Emre, kitaptaki şiirlerin ritim, sesleniş ve içerik yönünden "modern bir koçaklama" denilebilecek özellikler taşıdığını ifade ederek, "Bu kitapta bireysel sorunlar görece aşılmış, kimlik aşılayıcı bir perspektif öne çıkmaya başlamıştır. Zarifoğlu, son şiirlerini bir medeniyet çatışması ekseninde saf tutarak yazmıştır. Müslüman kimlik şiirle aynı hizada tutulur hatta bazen kimliğin öne geçtiği duyulabilir." diye konuştu.

"Ciddi bir birikimi vardır"

Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Narlı, birçok kişi Zarifoğlu'nun şiire şair olarak başladığını düşündüğünü anlatarak, "Hakikaten ilk şiirlerinde çok ustaca bir şiir dili var ama gerçekten bunun arka planı yok mu? Bütün şairler bir geleneğin ve dilin içine doğarlar, onu tedris ederler, meydana getirirler şiirlerini." dedi.

Zarifoğlu'nun "Hiçbir okula mensup değilim, ustam olmadı, kendi şiirimi okurum." sözünü hatırlatan Narlı, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Böyle bir cevabı var fakat rahmetli Alaeddin Özdenören, 'Cahit'in aklı fikri gökyüzünde ve Edip Cansever'in şiirlerindeydi' diyor lise yıllarından bahsederken. Demek ki Cansever ve çağdaşlarını okuyormuş. Ebubekir Eroğlu ise, 'Dönem şiirinin bıraktığı yerden değil, başladığı yerden şiire başlamıştır' diyor. Bunu yapabilmek için gerçekten ciddi bir birikime sahip olmak gerekir."

Şair Celal Fedai, Zarifoğlu'nun mükemmele yönelişinde iki aşama olduğunu kaydederek, şunları söyledi:

"Biri, bir şair kişilik olarak mükemmellik, diğeri de şiirde mükemmellik meselesi. Zarifoğlu sorumluluk alanı içerisinde hareket eden bir şair. 'Bizden gelecekler vardı ve yıllarca bu sürecektir, ben onların hamurunu hazırlıyorum' diyor. Bu hazırlama süreci bir sorumluluğun yansımasıdır."

Zarifoğlunun "Gitti haznedar, hazine kaldı biz gibi sarhoşlara" mısrasını hatırlatan Fedai, "Geçmişe bakan birinin olgunluğunu işaret eden bu dizeleri yazdığında, Yedi Güzel Adamı ve İşaret Çocukları'nı da çoktan yazmıştır. Geleceğe dair de 'Göz koyduğum dağlara bak, koşup takıldığım çitlere bak' der." diye konuştu.

"Tarihsel macerasını şiirinde ortaya koyar"

Şair-yazar Duran Boz, Zarifoğlu'nun ailesinin 300 yıl önce Orta Asya'dan Kafkasya, oradan da Kahramanmaraş'a yerleştiği bilgisini vererek, "Şiirlerinde tarihsel macerasının, yürüyüşünün macerasını koyar ortaya. Zarifoğlu'nun erken yaşlarda başlayan içine dönük, kendini fark etmeye yönelik çabası, o başıboşmuş gibi görünen hali, onun dış dünyayı tanıma, fark etme, tabiata açılma ve tabiatla birlikte yolculuklar düzenleme hadisesine bir hazırlık olarak okunmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Boz, Zarifoğlu'nun, Erdem Bayazıt, Rasim Özdenören, Akif İnam gibi arkadaşlarının dirilişle bütünleşen, sözü kavramaya yönelik çalışmalarının iyi anlaşılması gerektiğini söyleyerek, "Onların yürüyüşlerini bir bilinç haline dönüştürmek, yeniden bu yolda yürümek hepimizin ödevidir." dedi.

Etkinlik sonunda, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, konuşmacılara teşekkür plaketi takdim etti.

Sempozyum, bugün sona erecek.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İranlı Şarkıcının Konserinde İzdiham: Cam Kapılar Kırıldı
    07:42 İranlı Şarkıcının Konserinde İzdiham: Cam Kapılar Kırıldı

    İranlı şarkıcı Moein, Van'da verdiği konserde yaşanan izdiham nedeniyle salonun cam kapıları kırıldı. İranlılar, konser alanına geçmeye çalışırken ezilme tehlikesi yaşadı. Konser alanına girmek için saatlerce bekleyen binlerce İranlı, izdiham oluşturdu. Tehlikeye aldırış etmeyen İranlılar, kırılan cam kapılar arasından geçerek konseri izledi.

  • Haluk Levent Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda konser verdi
    23:19 Haluk Levent Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda konser verdi

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında şarkıcı Haluk Levent, Merkez Parkı'nda konser verdi. Konserine çok sayıda kişi katıldı ve Levent'in en sevilen parçalarını seslendirmesiyle müzikseverler eşlik etti. Levent'in performansı, dinleyiciler tarafından alkışlandı.

  • Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Deprem Anısına Konser Düzenlendi
    21:33 Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Deprem Anısına Konser Düzenlendi

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında, depremlerde hayatını kaybedenlerin anısına '11 İlin Türküsü' konseri gerçekleştirildi. Nazende Çoksesli Korosu tarafından hazırlanan etkinlikte, depremin ardından yaşananlar anlatıldı ve afetten etkilenen illere özgü şarkılar seslendirildi.

  • Avrupa Film Günleri'nin Galası Ankara'da Yapıldı
    21:13 Avrupa Film Günleri'nin Galası Ankara'da Yapıldı

    Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu ve AB üyesi ülkelerin büyükelçilikleri tarafından düzenlenen Avrupa Film Günleri'nin galası Ankara'da yapıldı. Galada, Ukraynalı Maryna Vroda'nın yönettiği 'Bozkır' filmi gösterildi. Büyükelçi Bodnar ve Büyükelçi Meyer-Landrut konuşma yaparak Ukrayna'ya desteklerini dile getirdi. Avrupa Film Günleri, Ankara, İstanbul ve birçok şehirde gösterime girecek.


Advertisement