Karada, Havada, Denizde Osmanlı - Son Dakika
Kültür Sanat

Karada, Havada, Denizde Osmanlı

Karada, Havada, Denizde Osmanlı

Daha çok yabancı araştırmacıların kaleme aldığı Osmanlı savaş tarihi artık yerli akademisyenlerin de gündeminde. Osmanlı savaş tarihini tüm yönleriyle ele alan kaynak bir kitap yayınlandı.

11.07.2013 03:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tarih eğitimini Türkiye’de almış hemen herkes, Osmanlı tarihine dair en iyi bildiği şeyin, savaşlar ve askerî teşkilat olduğunu düşünür. Oysa Osmanlı tarihi hakkında bugüne kadar yapılmış akademik incelemelerin içeriğine bakılırsa, askerî tarihin âdeta bir “kara delik” gibi durduğu görülür. Savaşların başlangıç ve bitiş tarihlerini, başlıca muharebe ve komutanların adlarını, savaştan sonra imzalanmış antlaşmaların birkaç maddesini bilmekle, buzdağının su üstündeki kısmını dahi tanımlamak mümkün değildir. Öte yandan, Hemen herkesin ağzında Osmanlıların ve Türklerin savaşçılık kabiliyetlerine ve askerî gücüne dair basmakalıp sözler dolaşsa da, zorunlu askerliğin hâlâ sürdüğü bir ülke olmasına rağmen Türkiye, doğru bilgilere dayalı askerî kültürün en az popülerleştiği ve sivilleştiği ülkelerden birine dönüştü. Ne mutlu ki geçtiğimiz on yılda bu olumsuz manzara değişmeye başladı. Dünyada ve Türkiye’de hızla artan Osmanlı araştırmaları çerçevesinde sıra en nihayet askerî tarihe de gelmişti. Osmanlı Devleti tarihinin, Osmanlı askerî tarihi iyice bilinmeden anlaşılamayacağı az çok kabul görür oldu.


Nitekim Timaş Yayınları tarafından Dünya Savaş Tarihi dizisinin bir parçası olarak yayınlanan “Osmanlı Askerî Tarihi” adlı kitap da bu hususta Türkiye’de bir ilk olması sebebiyle söz konusu çalışmalar arasında zikredilmeyi hak ediyor. Dr. Gültekin Yıldız’ın editörlüğünde hazırlanan kitap, hepsi Osmanlı askerî tarihinde uzmanlaşmış olan akademik kariyerinin farklı seviyelerindeki 10 araştırmacının katkılarıyla hazırlanmış.


Yazılarda, hem güncel araştırmaların getirdiği yeni yorum ve yaklaşımlardan hem de Türkiye içi ve dışındaki farklı arşiv, kütüphane ve müzelerde muhafaza edilen belgeler, yazma ve basma kaynak eserler ile görsel malzeme içeren albümlerden oldukça faydalanılmış. Bir taraftan genel değerlendirmelerle büyük resme dikkat çekilmeye çalışılırken, birçoğu ilk kez bu kitapta açıklanan ayrıntılı teknik bilgilere de yer verilmiş. Bu sahada çalışan ve çalışacak akademik tarih araştırmacıları kadar, sahanın diğer önemli paydaşları olan subaylar, askerî öğrenciler ve askerî tarihe ilgi duyan sivillerin de dikkatini çekecek bu kitapta, mümkün olduğunca açık, sade ve anlaşılır bir dil kullanılmış. Eğer siz de Osmanlı askerî tarihine meraklıysanız kütüphanenizde mutlaka olması gereken bir eser sizleri bekliyor.

Kaynak: Star

Son Dakika Kültür Sanat Karada, Havada, Denizde Osmanlı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement