Nasreddin Hoca'yı bir tiyatro günümüzde neden sahneye taşıma ihtiyacı hisseder? Bu oyunu çalışmadan önce ilk sorduğumuz soru buydu kendimize. Öncelikle unutulmaması ve yeni kuşaklara aktarılması gereken bir kültür mirası olarak gördüğümüz Nasreddin Hoca'yı, Akşehir'de düzenlenen şenliklerde yeniden öğrendik. Bugün fıkra diye anlatılan bir çok olayının özünün farklı olduğu ve felsefe temellerine dayanan öğretilerden beslendiğini keşfettik. Bu bilgi tiyatromuzu çok heyecanlandırdı ve yeni bir yorumla Nasrredin Hoca'yı "günümüze" getirmeye karar verdik.
Bilgisayar başından kalkmayan yeni nesil teknoloji çocuklarına Nasreddin Hoca gerçek oyunları, masalları sevdirebilecek mi? Hep birlikte izleyeceğiz. Peki ya Nasreddin Hoca günümüze niye geldi? Derdi neydi? Dünya görüşünün içinin boşaltıldığını ve popülerleştirilerek yeni kuşaklara aktarıldığını düşünen Nasreddin Hoca, günümüz çocuklarına kendini doğru bir şekilde anlatabilmek için bugüne geliyor.
Nasreddin Hoca, gerçekten parayı veren düdüğü çalar diyerek üzdü mü çocukları? Göle maya çalmasında amacı neydi? Eşeğe ters binmesinin mantıklı bir nedeni var mıydı? Peki gerçekten kazan doğurdu mu? İşte bize tanıdık gelen ancak çoğunun düşüncesinin içi boşaltılan bu fıkraları, bulabildiğimiz en özgün hallerine ulaşarak ve en önemlisi felsefesini koruyarak sahneye uyarlamaya çalıştık.
Tamamı profesyonel sanatçılar tarafından sahnelenen "Nasreddin Hoca Günümüzde" adlı müzikli, danslı çocuk oyunumuz 45 dk uzunluğunda ve tek perdedir.
Son Dakika › Kültür Sanat › Nasreddin Hoca - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?