Simya Galeri Şubat Seminer Programı - Son Dakika
Kültür Sanat

Simya Galeri Şubat Seminer Programı

Simya Galeri Şubat Seminer Programı

Seda Yavuz Erol'un Yöneteceği 20.Yüzyıl Sanatı Seminerleri Bağlamında Dönemin, Fiziksel Ve Zihinsel Ortamını Solumak İçin 19.Yüzyıl Sanatının Nasıl Bir Miras Devrettiğine Bakmak Gereklidir.

24.01.2011 15:41  Güncelleme: 15:42

Pazartesi günleri saat 15.30-17.30 arasında

Seda Yavuz Erol'un yöneteceği 20.yüzyıl sanatı seminerleri bağlamında dönemin, fiziksel ve zihinsel ortamını solumak için 19.yüzyıl sanatının nasıl bir miras devrettiğine bakmak gereklidir. Konu bağlamında Plastik ve Görsel sanatlardaki değişim ve icatların (özellikle fotoğraf ve sinemanın keşfi) izleyicinin algısına katkıları seminerlerin öncelikli konusu olacaktır.

Örnekler üzerinden (fotoğraflar, filmler, resim-heykel ve mimari) yapılacak tartışmaların 'Görme' eylemine katkılarının tartışılması seminerler süresince kolaylık sağlayacaktır. 20.yüzyıla gelindiğinde hem plastik sanatlarda hem de görsel sanatlarda üretimleri olan sanatçılar değerlendirilecek, sözkonusu sanatçıların 'iş'leri üzerinden sanata bakışları tartışılacaktır.

Bu tartışmalar, dönemin kuramcılarının estetik hakkındaki savlarıyla da zenginleştirilecektir. Seminerin temeli, küçük harfle yazılan sanat'ın neye dönüştüğü, nasıl bir evrim geçirdiği, hangi ihtiyaçlar doğrultusunda öldürülüp - diriltildiği'dir. Aynı zamanda disiplinlerarası çalışmalar seminerlerdeki izleği besleyecektir.

21. yüzyıla gelinceye dek ayrıntılı bir biçimde incelenecek süreç, yalnızca sanatı anlamaya yönelik değildir, gençlik çağını yeni geride bırakanlar için birebir tanık oldukları bu zaman dilimi, dönemin kültürel, sosyal ve siyasal durumuyla birlikte incelenecek ve nesnel bir bakış sağlanmaya çalışılarak sanatsal tartışmalara eşlik edecektir.

SANAT FELSEFESİ (Akşam Semineri)

EMRE ZEYTİNOĞLU

7, 14, 21, 28 Şubat Pazartesi günleri saat 18.30-20-30 arasında

Emre Zeytinoğlu'nun yöneteceği seminerlerin konuları ;

* 18. yüzyıl Batı Aydınlanması'ndan itibaren tartışmaya açılan "birey" ve "toplum" tasavvurları ile sanat arasında kurulmuş "sürekli ilişki"

* Sanatın, özellikle siyaset ve ideolojiler ile kurulan ilişkisi, modernizm ve modernizm sonrası süreçler

* 20. Yüzyılda popüler sanat-yüksek sanat tartışmaları

* 2. Dünya Savaşı sonrasında Soğuk Savaş siyaseti ve estetik açılımlar

* Modernizm üzerine eleştiriler ve estetik

* Postmodern durum, estetiğin sorgulanması ve değişen sanat

Yukarda sıralanan konu başlıkları, dönem boyunca birbirleriyle karşılaştırmalı olarak ele alınacaktır. Bu süreçte öte yandan, estetiğin ilişki kurduğu farklı disiplinler de konu edilecek, böylece sanat ve toplumsal dinamikler arasındaki bağlantı, açık bir biçimde ortaya konulacaktır. Gerektiğinde görseller kullanılacak, kimi sanatçılar ve yapıtları üzerinde yorumlara yer verilecektir.

METİN VE YORUM SEMİNERİ: GÖĞE BAKMA DURAĞI

EMİNE AYHAN

7, 14, 21, 28 Şubat Pazartesi günleri saat 13.00-15.00 arasında

Turgut Uyar'ın Göğe Bakma Durağı şiiri hem taşıdığı haletiruhiye, hem de metin fikri açısından telkin edici sayılabilecek çağrışımlarıyla bu seminerin gerek ruhuna, gerekse genel izleğine esin veriyor. Uyar'ın dediği gibi, bütün karmaşasıyla orada duran gündelik dünyaya "pencerelerimizi kapatacak" ve ufkunu göğe bakarak, yani dünyanın gündeliğine belli bir mesafe alarak belirlemeye çalışan yazarların üretici edimine, yani "yazı" edimine odaklanacağız.

Metinleri sadece birer okur olarak, "okuma" ediminden hareketle değerlendirmekle kalmayıp, onların da üretildiğini göz önünde tutarak "yazı" kurumunun, "metin" ve "yazarlık" kavramlarının geçirdiği değişimler üzerinde duracağız. Bütün edebi türlere yer vermeye çalıştığımız seminerde ele alacağımız modern ve modern sonrası yazarların kendi yazma süreçlerine ve yazarlık statülerine ilişkin farkındalığının metinlerin kuruluş biçimine nasıl yansıdığına bakacağız.

Bu çerçevede bize izlek oluşturacak kavramlardan bazıları şunlar: benlik, anlatı, bütünlük, bellek, eser, metin, dünya, yazar, (yazının ve yazarın) otoritesi, mimesis (metin-dünya ilişkisi), zamansallık (zamanın düzenlenişi), yazının mekânsallığı, imge, imgenin dağılışı, metinlerarasılık, vs. Kısacası metinleri bir de yazarlar açısından, onların engeller ve müşküllerle dolu yazı serüvenleri açısından görmeye, okumaya davet ediyoruz ilgilenenleri…Yusuf Atılgan, Aylak Adam (1973), YKY

Gilbert Adair, Yazarın Ölümü (1992), çev. Aslı Biçen, YKY

Roland Barthes, "Yazarın Ölümü," (1968)

Michel Foucault, "Yazar Nedir?," çev. Osman Akınhay, Sonsuza Giden Dil, Ayrıntı Yay.

Toni Morrison, Sevilen (1987), çev. Püren Özgören, Can Yay.

Hasan Ali Toptaş, Gölgesizler (1995), İletişim Yay.

KARŞILAŞTIRMALI EDEBİYAT SEMİNERLERİ

ASUMAN KAFAOĞLU BÜKE

1, 8, 15, 22 Şubat Salı günlerinde saat 18:30-20:30 arasında

Asuman Kafaoğlu-Büke'nin yöneteceği KARŞILAŞTIRMALI EDEBİYAT Seminerlerinde, Japon Kültürü ve Edebiyatı - Zen temel alınarak, sinema, müzik ve plastik sanatlara bakılacak.

1 Şubat - Akutagava ''Rashomon''

8 Şubat - Japon Resim ve Avrupa Sanatına Etkisi

15 Şubat - No Tiyatrosu

22 Şubat - Misima ''Bir Mskenin İtirafları''

TAKI ATÖLYESİ , HEYKELİN ÖYKÜSÜ, "TAKILABİLİR HEYKELLER"

SABRİNA FRESKO

Çarşamba, Cuma veya Cumartesi günleri 10:30-13:30 arasında

2010 - 2011 döneminde takı atölyesinde Sabrina Fresko antik heykelden çağdaş heykele, heykel tarihi, heykelden takıya geçiş konulu bir atölye çalışması gerçekleştirecek.

Modern takının çağdaş sanatın paralelinde konu ve duruş sergilemesi takı tasarımının önüne sonsuz bir açılım getirmiştir. Simya takı atölyesinde bu açılımın izinde şimdiye kadar kimsenin gerçekleştirmediği özgün takılara imza atacağız. Takı teknikleri tasarımın gerektirdiği zaman ve ölçüde uygulanacaktır.

MÜZİĞİ YARATANLAR , KLASİK MÜZİK

AYDIN BÜKE

2, 9, 16, 23 Şubat Çarşamba günleri saat 15.00-17.00 arasında

İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası üyesi ve müzik yazarı Aydın BÜKE, müzik tarihinde iz bırakan besteciler, onların yapıtları ve temel müzik formlarının gelişimi, dönemin tarihsel, kültürel ve sanatsal olaylarıyla bağlantılı olarak incelenecek, müziğin yüzyıllar içinde toplumsal yaşamdaki rolü irdelenecektir.

Seminerler boyunca işlenen konular zengin görsel ve işitsel kaynaklarla desteklenecektir, müzik tarihinin en tanınmış bestecileri ve onların en bilinen yapıtlarının daha az bilinen yönleri üzerinde durulacağı gibi, bu büyük bestecilerin gölgesinde kalmış yaratıcıların yaşam öyküleri de incelenecek. Ayrıca konçerto, sonat, senfoni, opera ve füg gibi sık sık karşılaştığımız müzik biçimlerinin tarihsel gelişimi, farklı bestecilerin aynı konuyu ele alış biçimleri, çalgıların gelişimi gibi konular detaylı olarak ele alınacak.

SİNEMA TARİHİNDE ''FARKLI BİR GEZİNTİ''

MURAT ERŞAHİN

3, 10, 17, 24 Şubat Perşembe günleri 14:00 - 16:00 arasında

Seminerlerde sinema tarihine yön veren temel taşı olan filimler tarihsel, siyasi ve sanatsal perspektif içinde ele alınarak film çözümlemesi yapılacak. Bu yolla bir filmin, sanatsal yapımının toplum ve tarihle ilişkisi, yönetmenlerin kişiliği ve sanat üzerinde ayrıntılı durularak irdelenecek. Sinema tarihine yön veren usta yönetmenlerin yaşamları ve sanatları, sinemaya katkıları onların başyapıtları izlenip okunarak tanıtılacak.

Konuş Onunla(Hable con ella) ,2002 Yön:Pedro Almodóvar

Oyuncular:Rosario Flores, Javier Cámara and Darío Grandinetti

Üçüncü Adam (Carol Reed)

Resmi Tarih (Luis Puenzo)

Aşk ve Yaşam (Ang Lee)

CAZIN FARKINA VE TADINA VARMAK

SEDA BİNBAŞGİL

5, 12, 19, 26 Şubat Cumartesi günleri 15:30 – 17:30 arasında

Seda Binbaşgil'in yöneteceği seminerde Caz tarihi ve akımları incelenecek, müzikler dinlenecek.

"Cazın Farkına ve Tadına Varmak" Semineri, 2010 Kış döneminde İngiltere'de caz müziğinin temsilcilerini ve gelişimini, dünyaya etkisini konu alacak , Mayıs sonuna kadar Orta ve Güney Avrupa, İskandinavya, Balkanlar ve Rusya üzerinden Avrupa turunu tamamlamış olacak.

Seminerlerde bu bölgelerdeki caz müziği ve kayda değer temsilcileri çeşitli işitsel ve görsel kaynaklar aracılığı ile ele alınırken, cazın bu ülkelerdeki tarihi de yeri geldikçe filmler ve kitaplarla desteklenerek sosyal, politik ve kültürel açılardan da incelenecek.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat Simya Galeri Şubat Seminer Programı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement