Ustaların Yolunda" Ebru Sergisi - Son Dakika
Kültür Sanat

Ustaların Yolunda" Ebru Sergisi

Son yıllarda önemli ilgi gören ebru sanatının geleneksel üsluptaki örneklerinin de yer aldığı "Ustaların Yolunda" sergisi açıldı.

11.06.2015 21:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Son yıllarda önemli ilgi gören ebru sanatının geleneksel üsluptaki örneklerinin de yer aldığı "Ustaların Yolunda" sergisi açıldı.

Yeni Cami Hünkar Kasrı'nda düzenlenen sergide, Türk ebru sanatının Osmanlı döneminden Cumhuriyet yıllarına taşınmasında ve bugüne ulaşmasında büyük emeği geçen Hatip Mehmet Efendi, Ethem Efendi, Necmettin Okyay ve Mustafa Düzgünman ile genç ebru sanatçısı Uğur Taşatan ve 12 öğrencisinin eserleri yer aldı.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, İTO'nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen serginin açılışında, Türk sanatlarına her zaman destek verdiklerini söyledi.

Sanatçı Uğur Taşatan ise her zaman hocası Alpaslan Babaoğlu'nun izinde yürüdüğünü belirtti.

Aslında avukat olduğunu ve üniversite ikinci sınıfta ebru ile ilgilenmeye başladığını ifade eden Taşatan, "Yaklaşık 13 yıldır ebru yapıyorum. 2010 yılında Sadrettin Özçimi hocamdan, 2012 yılında da Alpaslan Babaoğlu hocamdan icazet aldım. 4 ayrı kurumda ders veriyorum. Bu sergide bir kurumda ders verdiğim öğrencilerimin eserleri de var" dedi.

Taşatan, ebru sanatıyla meşgul olmayı, avukatlığa tercih ettiğini vurguladı. Ebruyu sevdiği için sanatın ne kadar güzel olduğunu ve huzur verdiğini fark ettiğini dile getiren Taşatan, şöyle devam etti:

"Ben sanatsever bir insan olarak ebruya başlamadım, ebrusever bir insan olarak sanatla ilgileniyorum. Ebrunun geleneği, usulü, kaidesi, usta çırak ilişkisi, ustaların izinde yürümek, icazet kavramı beni cezbetti. Ben daha sonra ebru denen eserin ne olduğunu gördüm."

"Tekne başında hırs yapmayın"

Taşatan, lise son sınıfta okuduğu Nazan Bekiroğlu'nun Mor Mürekkep isimli kitabındaki "nakş-ı ber ab"ın hayatını değiştirdiğini, yazıyı okuduktan sonra, "Ebru yapmalıyım" dediğini söyledi.

İki yıl sonra da ebru sanatıyla ilgilenmeye başladığını vurgulayan Taşatan, şunları anlattı:

"İlk başladığı yıllarda daha önce yaptığım ebrudan daha güzelini yapamayınca üzülüyordum. Sonra fark ettik ki ebruda sizin elinizde olmayan başka şeyler var. Teknenin tek sahibi siz değilsiniz. Arkadaşlarıma 'Tekne başında hırs yapmayın' diyorum. Çünkü hırs yaparsanız, istediğiniz eseri hiç yapamazsınız. Bu her sanat için geçerli ama ebru için daha fazla geçerli. Çünkü, takdir-i ilahi, külli irade ebruda daha baskın. Ebru malzemelerimiz, çok başka değişkenlerden etkileniyor. Ebru sanatçısı 30 sene de geçse tekne başına her oturduğunda acemidir."

Taşatan, sergideki 50 eserin 7'sinin eski hocalara ait olduğunu ifade ederek, "Hatip Mehmet Efendi'den bir, Necmettin Okyay, Ethem Efendi ve Alpaslan Babaoğlu hocamdan ikişer eser yer alıyor. Hepsi benim şahsi koleksiyonumdan. 12 senedir 2 pantolonla dolaştım, birini yıkayıp diğerini giydim ama bütün paramı ebruya verdim" diye konuştu.

"Ustaların Yolunda" ebru sergisi, 26 Haziran'a kadar gezilebilecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Ustaların Yolunda' Ebru Sergisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement