Bayrama Nostaljik Sofra - Son Dakika
Magazin

Bayrama Nostaljik Sofra

Bayrama Nostaljik Sofra

'Hayat Dolu Sofralar' kitabının yazarı Tülin Doğruer: "Bayram sofrasında gelenekçiyimdir.

29.08.2011 01:00

'Hayat Dolu Sofralar' adlı kitabıyla adından söz ettiren Tülin Doğruer, bayram sofrasında geleneklerden yana olduğunu belirterek, "Büyüklerime geçmiş bayramların kokusunu yaşatmak fikri hoşuma gidiyor. Dantelli bir örtü serip konuklarımı gül şerbeti ile karşılamak isterim" dedi. Doğruer; hem kitabını anlattı, hem de bayram sofrası önerilerinde bulundu...

KİTAPTA ALTI FARKLI KONU VAR

'Hayat Dolu Sofralar' kitabınızın, diğer yemek kitaplarından farkı nedir?

'Hayat Dolu Sofralar'; bir konsept kitabı ve romantik, klasik, bohem, minimalist, Osmanlı ve pratik olmak üzere altı farklı konusu var. Bu kitabın herkese hitap etmesini istediğim için birbiri ile ilgisi olmayan altı farklı konuyu yorumladım. Amacım sadece tarif içeren bir kitap değildi. Tariflerle sunumu birlikte yorumlamaya çalıştım.

'Hayat Dolu Sofralar' kitabınızda uyguladığınız bu altı konseptte; Siren Ertan, Demet Sabancı, Zeynep Fadıllıoğlu, Çiğdem Simavi ve Didem Çapa gibi ünlü isimlerle sofra tasarımını beraber yapmışsınız. Bu fikir nasıl oluştu?

İlk kitabımda tüm masaları kendim yorumlamıştım. İkinci kitabın daha farklı olmasını istedim. Biz toplum olarak, etrafımızdaki bazı tanınmış kişilerin yaşamlarını çok merak ederiz. "Evlerinde nasıl bir masa düzenlemesi yaparlar?", "Nasıl bir masada yemek yerler?" diye düşünürüz. Ben de bu fikirden yola çıkarak, kitabımdaki konseptlere en uygun olan özel isimlere rica ettim. Onlar da beni kırmadılar ve sofralarıyla gerçekten kitabıma anlam yüklediler.

TABAĞIN YANINA ŞEKER KOYUN

Bayram sofralarının farkını hissettirmek için neler önerirsiniz?

Yeni aldığımız modern bir masa örtüsünü değil de annemizden bize kalmış bir masa örtüsü ve peçeteleri kullanıp masamızı güllerle süsleyebiliriz. Şeker Bayramı'nı kutladığımız için herkesin tabağına birer şeker koyup günün önemini hatırlatabiliriz. Gül şerbeti de ikram edebiliriz...

Bayramda sağlıklı ve hafif besinler yemek isteyenlere en önemli tavsiyeniz nedir?

"Her şeyin tadına bakın ama yemekte aşırıya kaçmayın" derim...

Bayramda gelenekselliği ve yeniliği bir arada yaşamak isteyen insanlar için ne tarz mönüler önerirsiniz?

Bence; bayram dokusunu yaşatabilmek için klasikten şaşmamak gerekiyor. Yemeklerinizi de onların dokusunu bozmadan, yeni lezzetler ekleyerek sunabiliriz. Mesela; mercimek çorbasına portakal ekleyebilir, çikolatalı sıcak keke tahin katarak farklı bir şekilde sunabiliriz.

#Sayfa#

DANTELLİ ÖRTÜYLE GEÇMİŞİ ANIMSATIN

Size göre bayrama özel bir sofra düzeni nasıl olmalı?

Ben, gelenekçi bir yapıya sahibim. Büyük olasılıkla, bayram masalarımızda büyüklerimizin de olacağını düşünerek; onlara ve kendimize geçmiş bayramların kokusunu yaşatabilmeyi isterim. Günlük yaşantımızda, birçok alışkanlığımız artık yer değiştirdi. Fakat bayramlar, eski alışkanlıklarımızı tekrar etmemiz için güzel bir fırsat. Bunun için soframıza, klasik dantelli veya fistolu, geçmiş bayramları hatırlatan bir masa örtüsü serebiliriz. Davet ettiğimiz büyüklerimizin bize daha önceden hediye ettiği bir objeyi de masaya koyup içini çiçeklerle süsleyebiliriz.

Yemek olarak neler ikram etmeyi düşünürsünüz?

Geçmişten gelen yemekler hazırlayıp kendi yorumumuzu da katarak sunabiliriz. Bayrama yakışır bir sofra ve geçmişin izlerini taşıyan bir yemek mönüsü vermek gerekirse; portakallı mercimek çorbası, tarator soslu fasulye, pastırmalı telkadayıf böreği, otlu pilav eşliğinde bademli portakallı tandır ve damla sakızlı muhallebiyi öneririm.

DÜZEN SAYGININ GEREĞİ

Sofra düzenine verilen önem neden giderek artıyor?

Çünkü, alışkanlıklarımız yer değiştirmeye başladı. Bizim büyüklerimizle oturduğumuz masalarda, yemeklerin lezzeti ve yapılan sohbetler önemliydi. Şimdi ise detaylar arttı, sofraların önemi şekil değiştirdi.

Neler değişti?

Aileler veya arkadaşlar eskisi kadar sık bir araya gelemediği için davetlerimizde yemekler kadar masa düzeni de önem kazanıyor. Lezzetli bir yemek, güzel özenilmiş bir masada sunulduğunda daha çok itibar görüyor. Ben, görsel güzelliğin, lezzet kadar önemli olduğunu düşünüyorum. Bana göre düzen; insanın kendisine ve etrafına saygısıdır.

#Sayfa#

ÖZEL GÜNLERE ÖZEL TARİFLER

GÜL ŞERBETİ

MALZEMELER

7 adet kokulu, reçellik gül yaprağı 2 su bardağı şeker 5 su bardağı su 2 çubuk tarçın Yarım limonun suyu

YAPILIŞI

Gül yaprakları bir su bardağı şeker ile ovulur, içine limon suyu eklenir. Üzeri kapalı olarak 1-2 saat buzdolabında bekletilir. Üzerine su, kalan şeker ve tarçın çubuğu eklenip bir taşım kaynatılır. Soğutulduktan sonra süzgeçten geçirilir ve buz ile servis edilir.

CİĞER SARMA

MALZEMELER

1 adet gömlek Ciğer ve böbrek takım 2 adet soğan 1 bardak pirinç 1 çorba kaşığı dolmalık fıstık 1 çay bardağı kuşüzümü 1 çay kaşığı yenibahar 4 dal maydanoz ve dereotu 2 adet kesme şeker Tuz ve karabiber

YAPILIŞI

Soğanlar ince ince doğranır, zeytinyağında kavrulur. Kuşbaşı kesilmiş ciğer ve böbrekler eklenir, kavurmaya devam edilir. Ardından pirinç, dolmalık fıstık, kuş üzümü, baharatlar ve 1 su bardağı su ilave edilir. Suyu çekene kadar pişirilir. Gömlekler sıcak suda 1-2 dakika bekletilir, sonra kase ebadında kesilir (Gömleğin ince yerleri tercih edilir). İçine pirinçli harçtan doldurulur ve üzeri bohça gibi kapatılır. Ters çevrilip tepsiye dizilir. 1-2 su bardağı su eklenip 200 derecede ısıtılmış fırında pişirilir.

SÜLEYMANİYE ÇORBASI

MALZEMELER

1 su bardağı mercimek 1 adet havuç 1 adet patates 1'er adet kabak ve soğan 2 diş sarımsak 300 gram ıspanak 2 yemek kaşığı tereyağı Köftesi için: 200 gram kıyma Tuz ve arabiber 1 çorba kaşığı un

YAPILIŞI

Mercimek haşlanır ve suyu süzdürülür. Ayrı bir kaba sebzeleri rendelenir. Ispanaklar ince ince doğranır. Birlikte tereyağında kavrulur, tuz ve karabiber eklenir. Başka bir kapta kıyma, tuz ve karabiber yoğrulur. Minik köfteler hazırlanıp una bulanır. Tavada biraz kızartılır. Kavrulmuş sebzelerin üzerine mercimek ve 6 su bardağı su eklenip kaynatılır. İçine köfteler ilave edilir. 10 dakika kısık ateşte kaynatılıp servis edilir.

#Sayfa#

ÜNLÜLERDEN FARKLI YORUMLAR

ROMANTİK SİREN ERTAN

Romantik sofraların en önemli unsuru renkler ve dokulardır" diyen Siren Ertan, kurduğu sofrayı şöyle tanımladı: "Romantizm, oyun oynamayı sever. Bu tarz sofralarda bahar dallarının neşesi ve güzelliği, damakta iz bırakan tatlarla birleşir. Zarafet, incelik ve biraz da müzik; romantik tarza damgasını vurur. Bu sofraya balkabağı çorbası, deniz mahsullü yiyecekler ve ördek yakışır. "

DEMET SABANCI KLASİKTEN YANA

"Klasik bir sofranın gücü, büyükbaba ile torunu birleştirebilmesidir" diyen Demet Sabancı Çetindoğan; bu tip sunumlar için şunları önerdi: Klasik sofralarda en ince detaylara dikkat etmek gerekir. Portakallı mercimek çorbası, tavuklu sufle ve safranlı krep; nesilleri buluşturan sofranın lezzet unsurları olabilir. "

DİDEM ÇAPA'DAN BOHEM MASALAR

Tülin Doğruer'in kitabı için bohem bir masa düzeni tasarlayan Didem Çapa, "Bohem; kuralları reddedendir" diyerek şunları anlattı: "Hayattaki sıradan ve gündelik şeyleri bile birer sanat eserine dönüştürerek, tabak ve çatalları yaratıcılıkla dizin. Tuzda balık ya da erikli ördek ikram edin. "

TUĞÇE GÜN

SABAH

Kaynak: Sabah.com.tr

Son Dakika Magazin Bayrama Nostaljik Sofra - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement