Efsanevi Parfüme Tarih Kokan Sergi - Son Dakika
Magazin

Efsanevi Parfüme Tarih Kokan Sergi

Efsanevi Parfüme Tarih Kokan Sergi

No.

26.08.2013 09:03

Matmazel Gabrielle Chanel'in yarattığı Chanel markası, kuruluşundan itibaren geliştirdiği sembollerle moda dünyasının ötesinde bir yere sahip. Öyle ki, estetik algıyı değiştiren bu farklı dil, 20'nci yüzyıla ve günümüze damgasını vuruyor.

PARFÜM ÖNCÜSÜ

Sayısız sanatçının yakın dostu olan Matmazel Chanel, mücevher tasarımından tekstile kadar birçok farklı alanda sanatçıların fikirlerinden yararlanıyor. Gabrielle Chanel; ilk parfümü Chanel No. 5'i, 1921 yılında piyasaya çıkarıyor. Parfümün keşfi; Fransız parfüm yaratıcısı Ernest Beaux ile Chanel'in bir araya gelmesiyle gerçekleşiyor. Beaux, müthiş bir yaratıcılıkla, kadınsı bir parfüm tasarlayarak modern parfümlere öncelik ediyor. Tasarım bir elbise gibi ince ve detaylı bir şekilde, üzerinde düşünülerek hazırlanan No.5; tarihteki ilk ikonik parfüm. Dönemin diğer parfümleri gül, yasemin, leylak gibi sembolik bir çiçekle anılırken, No. 5; 80 farklı içeriğin bileşiminden oluşuyor. Zamana karşı direnen No. 5, 1920'den bu yana dünyada en çok satılan parfüm ünvanını koruyor. 20'nci yüzyılın bir ikonu olarak görülen parfümün ambalajı, 1959'da New York Museum of Modern Art'ta sergileniyor. Parfüm, 90 yıldır hala dünya çapındaki prestijini koruyor. No. 5 Culture Chanel sergisi, Chanel ve sanat arasında uzun süredir var olan bağı vurgulamak için küratör Jean- Louis Froment önderliğinde hazırlandı. No. 5'in zamansız, sanatsal ve ikonik karakterini ortaya çıkaran sergide; fotoğraflar, kitaplar, arşivler ve objeler yer alıyor. 2011 yılından bu yana birçok farklı ülkede sergilenen No. 5 Culture Chanel sergisi, dünyayı dolaşmaya devam ediyor. No. 5 Culture Chanel sergisi, ziyaretçilerini Chanel dünyasının kalbinde gerçeklik ve kurgu arasında bir yolculuğa çıkarıyor. Sergide; Matmazel Chanel'in şair, ressam ve müzisyen dostlarının eserleri de sergileniyor.

İSMİNİ NUMUNE NO'SUNDAN ALIYOR

Dünyada devrim yaratan No. 5 ismi, Chanel tarafından 'basit ve sade' bir isim olarak seçildi. Parfüm ismini, laboratuvardaki numune numarasından alıyor ve bu numara daha sonra Chanel'in şanslı sayısı oluyor. Aynı minimalist yaklaşım, parfümün genel görünümüne de yansıyor. Chanel tarafından tasarlanan şişe, minimalizm ve sadeliğin bir modeli oluyor.

Sabah : http://www.sabah.com.tr

Kaynak: Sabah.com.tr

Son Dakika Magazin Efsanevi Parfüme Tarih Kokan Sergi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement