ABD Dışişleri Bakanı Blinken: "ABD Çin ile bir çatışma veya yeni bir Soğuk Savaş aramıyor" - Son Dakika
Politika

ABD Dışişleri Bakanı Blinken: "ABD Çin ile bir çatışma veya yeni bir Soğuk Savaş aramıyor"

- ABD Dışişleri Bakanı Blinken: "ABD Çin ile bir çatışma veya yeni bir Soğuk Savaş aramıyor" ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin Çin'e yönelik politikası hakkında yaptığı konuşmada, ABD'nin Çin ile bir çatışma veya yeni bir Soğuk Savaş aramadığını ifade etti.

26.05.2022 20:30  Güncelleme: 22:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

- ABD Dışişleri Bakanı Blinken: "ABD Çin ile bir çatışma veya yeni bir Soğuk Savaş aramıyor"

WASHINGTON - ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin Çin'e yönelik politikası hakkında yaptığı konuşmada, ABD'nin Çin ile bir çatışma veya yeni bir Soğuk Savaş aramadığını ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD'nin başkenti Washington DC'de bulunan George Washington Üniversitesi'nde Asya Toplum Politikası Enstitüsü tarafından düzenlenen panelde, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin Çin'e yönelik politikası hakkında açıklamalarda bulundu. Blinken, "Çin, hem uluslararası düzeni yeniden şekillendirme niyetine hem de giderek artan bir şekilde bunu yapacak ekonomik, diplomatik, askeri ve teknolojik güce sahip tek ülkedir" ifadelerini kullanarak, " Pekin'in vizyonu bizi son 75 yılda dünyanın ilerlemesini sağlayan evrensel değerlerden uzaklaştıracaktır" dedi.

ABD'nin politikasının değişmediğini ve Biden yönetiminin "Tek Çin" politikasına bağlı kaldığını aktaran Biden, yalnızca tek bir Çin hükümetinin bulunduğu ancak ABD'nin Tayvan ile resmi olmayan bir ilişki sürdürmesine izin veren diplomatik bir anlaşmaya bağlı kaldığını yineleyerek, "Tayvan'ın bağımsızlığını desteklemiyoruz ve farklılıkların barışçıl yollarla çözülmesini bekliyoruz. Politikamız değişmedi. Değişen şey, Pekin'in Tayvan'ın dünyanın dört bir yanındaki ülkelerle ilişkilerini kesmeye ve uluslararası örgütlere katılmasını engellemeye yönelik artan baskısıdır" dedi.

ABD, Çin ile rekabete devam edecek

ABD'nin çıkarlarını ve gelecek vizyonunu savunmak için Çin ile rekabet edeceğini aktaran Blinken, ABD'nin Çin'in dünyaya liderlik etmeye çalıştığı alanlara meydan okumak için eğitim, araştırma, ileri üretim ve altyapıya stratejik yatırımlar yapmaya devam edeceğini açıkladı. ABD'nin Çin ile bir çatışma veya yeni bir Soğuk Savaş aramadığını vurgulayan Blinken, "Çatışma ya da yeni bir Soğuk Savaş aramıyoruz. Aksine, ikisinden de kaçınmaya kararlıyız" ifadelerini kullanarak, Çin'in büyük bir güç olarak rolünü engellemeye ya da Çin'in veya herhangi bir ülkenin ekonomisini büyütmesini ya da halkının çıkarlarını geliştirmesini engellemeye çalışmıyoruz" dedi.

"Farklılıklar hükümetler ve sistemler arasında, halkımız arasında değil"

Blinken, "Çin Komünist Partisi ve Çin hükümetiyle derin farklılıklarımız var, ancak bu farklılıklar hükümetler ve sistemler arasında, halkımız arasında değil" ifadelerini kullanarak, "Başarılarına, tarihlerine, kültürlerine saygı duyuyoruz ve bizi birbirimize bağlayan aile ve dostluk bağlarına derinden değer veriyoruz. Hükümetlerimizin önemli konularda birlikte çalışmasını içtenlikle diliyoruz" dedi.

Blinken'dan Çin'e Rusya eleştirisi

Blinken konuşmasında ayrıca, Çin'i Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarını desteklediği için eleştirerek, bu durumun Hint-Pasifik bölgesi içinde tehlikeli olduğunu belirterek, "Rusya açıkça Ukrayna'yı işgal etmek için seferber olurken, Başkan Xi ve Başkan Putin ülkeleri arasındaki dostluğun 'sınırsız' olduğunu açıkladılar" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken: "ABD Çin ile bir çatışma veya yeni bir Soğuk Savaş aramıyor"
Kaynak: İHA

Son Dakika Politika ABD Dışişleri Bakanı Blinken: 'ABD Çin ile bir çatışma veya yeni bir Soğuk Savaş aramıyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çerkeş'te AK Parti Mitingi Gerçekleştirildi
    15:35 Çerkeş'te AK Parti Mitingi Gerçekleştirildi

    Çerkeş ilçesinde düzenlenen AK Parti mitinginde Çerkeş Belediye Başkanı ve Başkan adayı Hasan Sopacı, seçim çalışmalarını son güne kadar sürdüreceklerini ve Çerkeş'e 5 yıl daha hizmet etmek istediklerini belirtti. Sopacı, Çerkeş için sağlam temeller attıklarını ve gelecek nesiller için çalışmalarını sürdüreceklerini ifade etti. Mitingde ayrıca AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, AK Parti Çankırı İl Başkanı Koray Erdoğan ve eski AK Parti Milletvekili Salim Çivitcioğlu da konuşma yaptı.

  • Meral Akşener Gölbaşı'nda esnaf ziyaretleri gerçekleştirdi
    15:33 Meral Akşener Gölbaşı'nda esnaf ziyaretleri gerçekleştirdi

    İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ankara Gölbaşı ilçesinde yerel seçim çalışmaları kapsamında esnaf ziyaretleri gerçekleştirdi. Akşener, belediye başkan adaylarıyla birlikte esnafları ziyaret edip sohbet etti ve fotoğraf çektirdi. Akşener, yeni bir değişikliğe ihtiyaç olduğunu belirterek, adayların projelerini yarıştırması gerektiğini söyledi. Ziyaretlerin ardından Akşener, bir tuhafiye dükkanından başörtüsü satın aldı ve ilçeden ayrıldı.

  • MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter Sultanbeyli ve Ümraniye ilçe başkanlıklarını ziyaret etti
    15:31 MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter Sultanbeyli ve Ümraniye ilçe başkanlıklarını ziyaret etti

    MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter, Sultanbeyli ve Ümraniye ilçe başkanlıklarını ziyaret ederek seçim çalışmaları hakkında bilgi aldı. Yönter, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde Cumhur İttifakı lehine oy kullanılmasını vurgulayarak, Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi ve Belçika'da gerçekleştirilen saldırılara değindi.

  • Mehmet Muharrem Kasapoğlu, MHP Kula İlçe Teşkilatı'nın mitingine katıldı
    15:30 Mehmet Muharrem Kasapoğlu, MHP Kula İlçe Teşkilatı'nın mitingine katıldı

    Önceki dönem Gençlik ve Spor Bakanı, AK Parti İzmir Milletvekili Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, 31 Mart'ta yapılacak olan mahalli idareler yerel seçimleri kapsamında MHP Kula İlçe Teşkilatı tarafından memleketi Manisa'nın Kula ilçesinde düzenlenen mitinge katıldı.

  • Niobe Dağcılık Doğa Sporları Kulübü Derneği Başkanı Şerif Mehmet Kököz ve Yönetimi Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik'i ziyaret etti
    15:27 Niobe Dağcılık Doğa Sporları Kulübü Derneği Başkanı Şerif Mehmet Kököz ve Yönetimi Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik'i ziyaret etti

    Niobe Dağcılık Doğa Sporları Kulübü Derneği Başkanı Şerif Mehmet Kököz ve Yönetimi, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik'e düzenledikleri etkinlikler için araç desteği için teşekkür etti. Kököz, Başkan Çelik'i doğa yürüyüşlerinde görmeyi beklediklerini söyledi.

  • Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı: 'AK Parti belediyeciliği, gerçek belediyeciliktir'
    15:25 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı: 'AK Parti belediyeciliği, gerçek belediyeciliktir'

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kastamonu'da yaptığı konuşmada, AK Parti belediyeciliğinin gerçek belediyecilik olduğunu belirterek, Kastamonu'nun tüm ilçelerinin doğal gaza kavuşması için süreci takip edeceğini söyledi. Yumaklı, yerel seçimler için çalışmalara başladıklarını ve Kastamonu'nun 19 ilçesinin ve merkez ilçenin AK Parti adayları tarafından kazanılmasının önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, Yumaklı hükümetin vatandaşın duasına ihtiyacı olduğunu ifade ederek, duaların en büyük destek olduğunu belirtti.

  • Edirne Belediyesi ve Pazarcılar Odası arasında pazar yerleri işletme protokolü imzalandı
    15:23 Edirne Belediyesi ve Pazarcılar Odası arasında pazar yerleri işletme protokolü imzalandı

    Edirne Belediyesi ile Edirne Pazarcılar Odası arasında kentteki pazar yerlerinin işletilmesine ilişkin protokol imzalandı. Belediye Başkanı Recep Gürkan, yeni protokolün hazırlandığını ve tüm sebze meyve pazarlarının düzeninden odanın sorumlu olacağını belirtti. Protokolün hayırlı olmasını dileyen Gürkan, açılışı geciken Cumartesi Pazarı hakkında da bilgi verdi. Edirne Pazarcılar Odası Başkanı Şeref Hasır ise Gürkan'a teşekkür etti. Ayrıca, Edirne Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen Geleceğin Yazarları Projesi Yarışması'nda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

  • Cumhur İttifakı AK Parti Kepez Belediye Başkan Adayı Rıza Sümer, Vatandaşlara Sandığa Gitmeleri İçin Çağrıda Bulundu
    15:19 Cumhur İttifakı AK Parti Kepez Belediye Başkan Adayı Rıza Sümer, Vatandaşlara Sandığa Gitmeleri İçin Çağrıda Bulundu

    Cumhur İttifakı AK Parti Kepez Belediye Başkan adayı Rıza Sümer, 31 Mart Yerel Seçimleri için vatandaşlara sandığa gitmeleri konusunda çağrıda bulundu.

  • Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Gemlik'te Vatandaşlarla Buluştu
    15:19 Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Gemlik'te Vatandaşlarla Buluştu

    Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Gemlik 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda düzenlenen gece döneri sahur programında vatandaşlarla bir araya geldi. Başkan Aktaş, Bursa'nın her köşesinde gülümsediklerini ve bu şehirde yaşamaktan mutlu olduklarını belirtti.

  • Balıkesir Büyükşehir Belediyesi 20 İlçede Sağlık Merkezleri Açacak
    15:18 Balıkesir Büyükşehir Belediyesi 20 İlçede Sağlık Merkezleri Açacak

    Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, 20 ilçenin tamamında tam teşekküllü sağlık merkezleri açacak. Sağlık merkezlerinde ayakta muayene, teşhis ve tedavi, tahlil, enjeksiyon/pansuman, ağız ve diş sağlığı, psikolojik danışmanlık, aile danışmanlığı, diyetisyen ve evde bakım hizmetleri verilecek.


Advertisement