Sigara Tiryakilerine Önemli Uyarı - Son Dakika
Sağlık

Sigara Tiryakilerine Önemli Uyarı

Sigara Tiryakilerine Önemli Uyarı

Birçok hastalığın ana nedenlerinden olan sigara, mesane kanserinde de önemli bir rol oynuyor.

26.03.2014 16:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sigara tiryakilerine önemli uyarı… Birçok hastalığının ana nedenlerinden olan sigara, mesane kanserinde de (idrar torbası) önemli bir rol oynuyor. Medical Park Bursa Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Mete Kilciler, sigara tiryakilerine önemli uyarılarda bulundu. Mesane kanserine yakalananların yüzde 95'inin sigara kullandığını vurgulayan Doç. Dr. Mete Kilciler, "Hastalar sigarayı yıllarca çok içip bıraksalar bile mesane kanseri olma riskleri devam etmektedir. Sigaranın bırakılması bu riski yok etmemekte ancak azaltmaktadır. Bu yüzden mesane kanserinden korunmak için yapılacak en güzel şey sigara içmemek ve sigara içilen ortamlarda bulunup pasif içici konumuna düşmemektir" dedi.

Sigaranın mesane kanserine etkisi hakkında bilgi veren Medical Park Bursa Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Mete Kilciler, "Toplum olarak sigaranın birçok zararlı etkisini biliriz. Ancak mesanede kanser gelişimine neden olduğunu toplumda çok az kişi bilmektedir" dedi.

Mesane kanserinin belirtileri hakkında bilgi veren Doç. Dr. Mete Kilciler, şunları söyledi:

"Mesane kanseri kendisini ağrısız kanlı idrar ile gösterir. Mesane tümörünün büyüklüğüne ve kanama miktarına bağlı olarak kanlı idrar içinde pıhtılar olabilir. Bu hastalar genelde çok sigara içen ve küçük yaşlardan itibaren sigaraya devam eden insanlardır. Bu dönemde hastada ağrı olmadığı için hastalar genellikle idrar yolu enfeksiyonu olduğunu ya da kum döktüğünü zannederler. Bu kanama birkaç saat ya da bir iki gün sürebilir ve kesilir. İdrardaki kanamanın kesilmesi hastanın rahatlamasına sebep olur ve bu yüzden ilk kanama atağında genelde doktora gelmezler. Ancak bir süre sonra, idrardaki kanama tekrar başlar. Bu durumda tümör tedavi edilmez ise periyodik olarak yani kanamalı ve kanamasız dönemler şeklinde devam eder ve her seferinde kanama daha fazla olur. Ayrıca bu kanama daha uzun sürer ve pıhtılar da artmaya başlar. Zaman geçtikçe de kanamasız dönemler kısa kanamalı dönemler uzamaya başlar. Bu dönemde artık mesane içerisindeki tümör büyüyor demektir."

"MESANE KANSERİNE YAKALANANLARIN YÜZDE 95'İ SİGARA KULLANIYOR…"

Mesane kanserine yakalananların yüzde 95'inin sigara kullandığını ifade eden Mete Kilciler, içilen sigara sayısının mesane kanserine yakalanma riskiyle doğru orantılı olduğunu söyledi. Kilciler, "Hastalar sigarayı yıllarca çok içip bıraksalar bile mesane kanseri olma riskleri devam etmektedir. Sigaranın bırakılması bu riski yok etmemekte ancak azaltmaktadır. Bu yüzden mesane kanserinden korunmak için yapılacak en güzel şey sigara içmemek ve sigara içilen ortamlarda bulunup pasif içici konumuna düşmemektir. Günlük içilen sigara miktarı ve sigara içilen yılların süresi ile mesane kanseri olma riski doğru orantılıdır. Yani günde içilen sigara sayısı ne kadar çoksa ve sigara içilen yıllar ne kadar fazla ise mesane kanserine yakalanma oranı o kadar fazla olur" diye konuştu.

ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

Mesane kanserinin tedavisine ilişkin bilgiler de veren Medical Park Bursa Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Mete Kilciler, erken teşhisin tedavi için çok önemli olduğunu vurguladı. Kilciler, "Mesane kanseri önce idrar torbasının boşluğuna doğru karnıbahar şeklinde büyür. Teşhis etmek için ultrasonografi yapılabilir. Ancak ultrasonografi yeni başlayan küçük tümörleri atlayabilir, radyolog ufak mesane tümörlerini mukoza (idrar torbasının iç tabakası) katlantısı zannedebilir. Bu yüzden kesin teşhis sistoskopi dediğimiz mesane endoskopisi ile konur. Yani ağrısız, pıhtı olsun ya da olmasın zaman zaman tekrar eden idrarla beraber kanaması olan hastalara Sistoskopi mutlaka yapılmalıdır. Tedavide her kanserde olduğu gibi erken teşhis önemlidir. Yani hasta idrarında kanama görür görmez üroloji uzmanına gelmelidir. Ve hemen sistoskopi yaptırmalıdır. Tedavide tümör idrar yolundan girilerek kapalı yöntemle kazınarak temizlenir. Hasta erken gelmişse, tümör çok büyümemiş ve idrar torbasının büyük bölümünü kaplamamışsa bu tedavi ile tam iyileşme şansı vardır. Ancak çok gecikmişse ve mesanenin ameliyatla alınması gerekmektedir" şeklinde konuştu.
Doç. Dr. Mete Kilciler, ayrıca ailesinde mesane tümörü olan insanların bu riski daha fazla taşıdığını ve bu insanların hiç sigaraya başlamaması gerektiğini ifade etti.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Sağlık Sigara Tiryakilerine Önemli Uyarı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Aydın'da Bağımlılıkla Mücadele Faaliyetleri Toplantısı Gerçekleştirildi
    10:47 Aydın'da Bağımlılıkla Mücadele Faaliyetleri Toplantısı Gerçekleştirildi

    Aydın Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu toplantısında, 2018-2023 Uyuşturucu Mücadele Ulusal Strateji Belgesi ve Eylem Planı doğrultusunda yapılan faaliyetler değerlendirildi. Toplantıda, kurumların 2022-2023 yıllarında gerçekleştirdikleri faaliyetler sunuldu ve kurul üyelerinin görüşleri alındı.

  • Efeler İlçe Müftülüğü ve Türk Kızılay Aydın Şubesi Kan Bağışı Kampanyası Düzenledi
    10:29 Efeler İlçe Müftülüğü ve Türk Kızılay Aydın Şubesi Kan Bağışı Kampanyası Düzenledi

    Efeler İlçe Müftülüğü ve Türk Kızılay Aydın Şubesi iş birliğiyle düzenlenen kan bağışı kampanyası, kan bağışı oranlarının azalmasına dikkat çekmek ve toplumu kan bağışına yönlendirmek amacıyla gerçekleştirildi. Efeler Müftülüğü bünyesinde görev yapan din görevlileri kampanyaya destek vererek kan bağışında bulundu. Kampanya, Kızılay ile ortak bir şekilde devam ediyor ve tüm vatandaşlar bağış yapmaya davet ediliyor. Müftü Yorulmaz, Kızılay ekibine, din görevlilerine ve emeği geçen herkese teşekkür etti.

  • Doktor Trafik Kazasında Yaralılara Müdahale Etti
    10:26 Doktor Trafik Kazasında Yaralılara Müdahale Etti

    Kahramanmaraş'ta meydana gelen trafik kazasında doktorun otomobiline çarpan motosiklettekilere, doktor olay yerinde müdahale etti. İYİ Parti Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı ve doktor Selahaddin Can'ın otomobiline çarpan motosikletin sürücüsü ve yolcusu yaralandı. Dr. Can, yaralılara ilk müdahaleyi yaparak sağlık görevlilerine bilgi verdi.

  • Aydın İl Sağlık Müdürü, Evde Sağlık Hizmetleri Hastalarını Ziyaret Ediyor
    09:56 Aydın İl Sağlık Müdürü, Evde Sağlık Hizmetleri Hastalarını Ziyaret Ediyor

    Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Eser Şenkul, Evde Sağlık Hizmetleri ekipleri tarafından takip edilen hastalara ziyaretlerini sürdürüyor. Şenkul, Güzelhisar Mahallesi'nde ikamet eden aileleri ziyaret ederek sağlık durumları hakkında bilgi aldı. Evde Sağlık Hizmetlerinden yararlanan hastalar ise memnuniyetlerini dile getirerek teşekkürlerini iletti.

  • İstanbul ve 5 ilde 4 gün sürecek olan 'toz taşınımı' uyarısı: Maske takın, mümkün oldukça dışarı çıkmayın
    09:54 İstanbul ve 5 ilde 4 gün sürecek olan 'toz taşınımı' uyarısı: Maske takın, mümkün oldukça dışarı çıkmayın

    İstanbul'da ve 5 ilde hava kirliliği alarmı verildi. Azotdioksit miktarının kritik seviyelere ulaştığı belirtilirken, 4 gün sürecek olan kirlilik sağlık açısından tehlikeli düzeye ulaşabileceği için maske takılması önerildi.

  • 112 Acil Çağrı Merkezi, Atatürk Anadolu Lisesi'nde eğitimlerine devam ediyor
    09:14 112 Acil Çağrı Merkezi, Atatürk Anadolu Lisesi'nde eğitimlerine devam ediyor

    112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü, acil durumlarda 112 eğitimlerine devam ediyor. Atatürk Anadolu Lisesi'nde gerçekleştirilen son eğitimde öğrencilere acil durum kılavuzu da dağıtıldı. Eğitimlerde, hangi durumlarda 112 Acil Çağrı Merkezi'nin aranması gerektiği ve çalışma sistemi hakkında detaylı bilgilendirmeler yapıldı.

  • Kerem Bürsin koronavirüse yakalandı
    07:43 Kerem Bürsin koronavirüse yakalandı

    Dün yeni filmi Mavi Mağara'nın provalarına başlamaya hazırlanan oyuncu Kerem Bürsin, koronvirüse yakalandı. Oyuncunun tedavisi başlarken prova da ileri bir tarihe alındı.

  • Bipolar bozukluk nedir ve neden Van Gogh ile ilişkilendiriliyor?
    05:45 Bipolar bozukluk nedir ve neden Van Gogh ile ilişkilendiriliyor?

    Ünlü Hollandalı ressam Vincent van Gogh'un bipolar bozuklukla ilişkilendirilmesi ve sağlık sorunlarıyla ilgili yapılan araştırmalar. Van Gogh'un mektupları ve sanatında bulunan ipuçlarına dayanarak, bipolar bozukluk ve depresyon geçirdiği tespit edildi. Uzmanlar, Van Gogh'un hayatta olsaydı teşhis konulabileceğini ve daha iyi bir tedavi alabileceğini belirtiyor.


Advertisement