Teis Genel Başkanı Saydan Açıklaması - Son Dakika
Sağlık

Teis Genel Başkanı Saydan Açıklaması

"Ülkemizde ilacı en ucuz Avrupa ülkesindeki fiyatın yarısından da ucuza mal etme çabası yüzünden ithalatçı ilacı ithal etmekten, yerli sanayici de üretmekten vazgeçmektedir"

30.09.2013 14:28

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, ülkede ilacı  en ucuz Avrupa ülkesindeki fiyatın yarısından da ucuza mal etme çabası yüzünden ithalatçının ilacı ithal etmekten, yerli sanayicinin de üretmekten vazgeçtiğini ileri sürdü.

Saydan, yaptığı yazılı açıklamada, tüm dünyada ilacın vazgeçilemez, ertelenemez, yokluğu yerine başka bir ürün kullanılarak telafi edilemez bir ürün olarak kabul edildiğini belirtti.

Ucuz, ulaşılabilir ve bulunabilir olması gereken ilacın son zamanlarda hayata geçirilen uygulamalar yüzünden ülkede bulunabilir olmaktan hızla uzaklaştığını ifade eden Saydan, ilacı ucuz tutmak için reel ekonomiye aykırı uygulamalar yapıldığını öne sürdü.

-"En ucuz 5 ülke referans alınıyor"

İlaç fiyatlarının Avrupa'daki en ucuz beş ülkedeki fiyatlardan referans alınarak belirlendiğini, genellikle ekonomik krizdeki Yunanistan baz alınarak belirlenen bu rakamın yüzde 40 düşüğünün ilaç fiyatı olarak uygulandığını anımsatan Saydan, şu görüşleri savundu:

"Ülkemizde ilacı en ucuz Avrupa ülkesindeki fiyatın yarısından da ucuza mal etme çabası yüzünden ithalatçı ilacı ithal etmekten, yerli sanayici de üretmekten vazgeçmektedir. Zira istese de üretememekte ve ithal edememektedir. Çünkü yapılan uygulamanın reel ekonomiye uygun hiçbir yanı yoktur. İlacın fiyatını ucuz tutma ve bunun için de ekonomik krizdeki Yunanistan'ı baz alıp oradaki fiyatın da yüzde 40 ucuzunu uygulama çabasının ilaç ve eczacılık sektörü üzerine etkisi çok ağır olacaktır." - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Teis Genel Başkanı Saydan Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement