Bilimadamları Olayı Çözdü - Son Dakika
Spor

Bilimadamları Olayı Çözdü

Bilimadamları Olayı Çözdü

İki bilimadamı, Güney Afrikalı atlet Caster Semenya'nın cinsiyeti üzerindeki tartışmaları sona erdirecek bir düşünceye imza attı.

08.05.2013 19:16

2009'da Berlin'de düzenlenen Dünya Atletizm Şampiyonası'nda 800 metrede zafere ulaşarak dikkatleri üzerine çeken Caster Semenya, güçlü fiziği nedeniyle de türlü spekülasyonlara konu olmuştu. Hakkında açılan soruşturma 2010'da son ermiş ve Güney Afrikalı'nın kadınlarla birlikte yarışmasında bir sakınca görünmemişti.

2011 Dünya Şampiyonası ve 2012 Londra Olimpiyat Oyunları'nda gümüş kazanan Semenya ve diğer üç atlet hakkında Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) bir kez daha inceleme isteğinde bulunmuştu.

Dört kadın sporcunun da vücudundan normalden fazla erkek cinsiyet hormonu olan testosteron bulunmuştu.

İki Fransız bilim adamı duruma açıklık getirdi.

Dört atletin de genlerinde erkek cinsiyet kromozomu olan XY bulunmasına rağmen sporcuların kadın genital organı taşıdığını belirten Profesör Charles Sultan, "Hepsinde Y kromozomu bulunuyor ancak fetüs evresinde hiç testosteron bulunmadığı için kadın cinsel organları geliştirdiler" ifadelerini kullandı. Semenya'nın testistlerinin vücudunun içinde saklı olduğu ve ergenlik sırasında erkeklik hormonu salgıladığı ve kas kütlesini de normal bir kadına oranla yüzde 20-30 oranında arttırdığı belirtiliyor.

Sultan, "Kadın olarak düşünülüyorlar ancak erkek vücudunun yeteneklerine sahipler" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Spor Bilimadamları Olayı Çözdü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement