Biz kasamıza giren kısım ile ilgilenirken Wall Street Journal (WSJ)'dan Gabriele Marcotti ise Şampiyonlar Ligi'nin yapısına farklı bir açıdan bakmış.
Şampiyonlar Ligi'nin kulüplere dağıttığı para 750 Milyon Euro civarında. Özellikle bizim gibi tek takım ile bu turnuvaya katılan ülkeler için Şampiyonlar Liginin bütçeye yaptığı katkı dengesizlik boyutunda bir fark yaratıyor. Ülkemizde genellikle tek takımla gidilen turnuvanın finansal getirisi 20 milyon Euro'yu bulmakta katılımcı için. Bu farkı Süper Lig yayın haklarından kapatmak için fazladan 56 adet galibiyet alması gerekiyor ki teorik olarak imkanı yok. Farkı kapamanın bir başka yolu ise sponsorluk ve ticari gelirler ancak sponsorların Şampiyonlar Liginde oynayacak bir takıma daha yakın bir pozisyon almaları muhtemel.
Gelir farkının sahaya daha az yansıması amacı ile UEFA'nın bir takım kuralları Finansal Fair Play adı altında uygulamaya sokacağını artık herkes biliyor. Peki mevcut yapıda Finansal Fair Play ve Şampiyonlar ligi bir araya geldiğinde neler olabilir?
Futbolun dünya üzerinde bu kadar sevilmesinin iki temel faktörü var. Biri basit olması bir diğeri ise öngörülemez olması. UEFA Finansal Fair Play ile kulüplerin birbirine daha yakın konumlandırılmasını ve öngörülemezliğin artırılması peşinde ancak Marcotti'nin WSJ için yaptığı araştırmanın sonuçlarının pek de böyle olmadığı gösteriyor.
Marcotti'nin araştırması çarpıcı sonuçlar sunuyor.
Şampiyonlar Ligindeki grup aşamasında son 90 dakika oynanmadan 8 grubun liderlerinden 7 tanesi bir üst turu, 4 tanesi ise liderliği garantilemiş durumda oluyor. Durum lider belli ikinci kim durumuna geliyor.
Grup aşamasında son 5 yıl baz alındığında grubunu lider bitiren 8 takımdan 5 tanesi 6 maçta 13 puan ve üzerinde toplarken eski statüde oynanan 1999-2004 yılları arasında 13 puan ve üzeri toplayan takım sayısı 3,6 idi.
Yine son 5 sezon göz önüne alındığında 8 grubun liderinin ortalama puanı 13,6 olarak hesaplanırken, eski statüde rakam 12 idi. WSJ'dan Marcotti özellikle son maçlarda takımların liderliği garantilemeleri dolayısı ile rotasyona gitmelerinin rakamın 13,6 da kalmasının bir sebebi olduğuna dikkat çekiyor.
2011-12 yılında Deloitte Money League'de en yüksek gelire sahip 16 takımın 13 tanesi Şampiyonlar Liginde yer aldı ve 10 tanesi grup aşamasını geçerek bir üst tura yükseldi. Kulüp sayısını 16'dan 30 'a çıkarttığımızda en çok kazanan 30 kulüpten 17 tanesi Şampiyonlar Ligi gruplarına katıldı ve 12 tanesi üst tura yükseldi.
Deloitte'nin listesinde ilk 7'de olan takımların tamamı grubunu lider bitirdi. 42 maçtan 31'ini kazanan bu 7 takım grubu ortalamada 9,6 averajı ile tamamladı.
Yerel liglerde de durum pek farklı değil. İspanya'da şampiyonluk puanı 1999-2004 ve 2008-2013 arası 75,8'den 96,4'e yükselirken İtalya'da da benzeri bir durum söz konusu. 74,4 olan ortalama şampiyonluk puanı 83,8'e yükselmiş durumda.
Marcotti'ye göre Finansal Fair Play'in uygulanması ile Chelsea, PSG, Man City gibi kulüpleri harcamalarında ciddi azalma olabilir. Haliyle başarılı ve karlı kulüplerin arayı açma hızı artacak.
Nisan ayında UEFA'nın Finansal Fair Play ilgili raporu yayınlanacak ve etekteki taşlar dökülecek. Ülkemize hem hocası hem kendisi lisanssız Gaziantepspor önümüzdeki sene lige eksi puan ile başlayacak ancak UEFA'nın eksi puandan ziyade organizasyonlarından men etme, transfer yasağı gibi daha zorlayıcı tedbirler alması bekleniyor.
Son Dakika › Spor › Etekteki Taşlar Dökülecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?